Γ. Δριτσάνος (Schneider Electric): «Θέλουμε να είμαστε ο ψηφιακός συνεργάτης για την αειφορία»

Γ. Δριτσάνος (Schneider Electric): «Θέλουμε να είμαστε ο ψηφιακός συνεργάτης για την αειφορία»
Το 2022 η Schneider Electric κατέγραψε 34 δις δολάρια πωλήσεις και απασχολούσε πάνω από 140.000 εργαζόμενους. Στη χώρα μας έχει συμπληρώσει 53 χρόνια παρουσίας με 2 γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε έχει αλλάξει. Ζούμε σε μια παγκόσμια αναταραχή η οποία καθημερινά φέρνει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Η πανδημία έφερε την ψηφιοποίηση, η ενεργειακή κρίση το electrification και οι κλιματικές καταστροφές κατέστησαν επιτακτικές τις επενδύσεις στην αειφορία.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον οι επιχειρήσεις καλούνται να βρουν στρατηγικούς συμμάχους για να περάσουν στην ψηφιακή εποχή ακολουθώντας ταυτόχρονα μια πράσινη διαδρομή.

«Υπάρχει στην αγορά μια γενικότερη αναστάτωση που μας κάνει όλους ανήσυχους και ιδιαίτερα εμάς που ως όμιλος αντιπροσωπεύουμε την αειφόρο ανάπτυξη. Έχει τελειώσει η ενεργειακή κρίση; Η απάντηση είναι όχι και το βλέπουμε καθημερινά στην τσέπη μας. Ο πλανήτης θα προσπαθήσει να προστατευθεί από τα ορυκτά καύσιμα και αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται λύσεις ενέργειας και βιομηχανικών αυτοματισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε εταιρεία και χρήστη» ανέφερε ο Γιώργιος Δριτσάνος, Εμπορικός Διευθυντής του Τομέα ΙΤ της Schneider Electric για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των νέων προϊόντων της εταιρείας.

Χαρτογραφώντας την ελληνική αγορά και τα βήματα που έχει κάνει ως προς την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών τόνισε πως τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς στην Ελλάδα το 50% της ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ και το υπόλοιπο 50% από φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Σήμερα το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την παραγωγή ενέργειας. Μιλώντας για ένα βιώσιμο μέλλον δεν μπορεί αυτό παρά να είναι ψηφιακό και ηλεκτρικό. Σταδιακά βλέπουμε να συντελείται μια μετακίνηση προς την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ σταματάει ο καυστήρας πετρελαίου και φυσικού αερίου και αντικαθίστανται με αντλίες θερμότητας».

Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή 2 δις άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στην ενέργεια και δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει πολύ μεγάλη κατανάλωση αυτό πρακτικά σημαίνει και μεγαλύτερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ δυνατή η αγορά του data center

Το 2022 η Schneider Electric κατέγραψε 34 δις δολάρια πωλήσεις και απασχολούσε πάνω από 140.000 εργαζόμενους. Στη χώρα μας έχει συμπληρώσει 53 χρόνια παρουσίας με 2 γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θεωρείται πρωτοπόρος στη δημιουργία λύσεων με τα υψηλότερα sustainability standards στους τομείς της ενεργειακής διαχείρισης και των βιομηχανικών αυτοματισμών. Στόχος της διοίκησης για το 2030 είναι να μειώσει κατά 25% το ενεργειακό της αποτύπωμα και να το έχει μηδενίσει έως το 2050 σε όλη την αλυσίδα αξίας.

«Θέλουμε να είμαστε ο ψηφιακός συνεργάτης για την αειφορία. Μέσα από το Ecostruxture επιταχύνουμε το ταξίδι της απανθρακοποίησης αξιοποιώντας ως όχημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ελλάδα έχει πάρει τα τελευταία τρία χρόνια πολύ μεγάλα έργα στο κομμάτι του cloud και η αγορά του data center είναι πολύ δυναμική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2025 θα έχει αυξηθεί κατά 50% το ηλεκτρικό αποτύπωμα των data centres. Η δε ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη θα αυξηθεί 4 φορές και υπολογίζεται ότι η οικονομία αξία των υπηρεσιών cloud στην Γηραιά Ήπειρο το 2030 θα ανέρχεται σε 7 δις ευρώ. Μεταξύ άλλων ο κ. Δριτσάνος έκανε λόγο για πρόβλημα ανεύρεσης ανθρώπων που θα δουλέψουν στη συγκεκριμένη αγορά.

«Τα έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως, ανέρχονται το 2023 σε 154 δις δολάρια και αναμένεται να φτάσουν τα 300 δις το 2030. Το electricity 4.0 βοηθάει στη δημιουργία πιο βιώσιμων data centres και θα έλεγα ότι, παρά τις προκλήσεις, εμφανίζονται και πολλές ευκαιρίες» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Τάσος Σαρρής, Channel Sales Business Developer SEE Secure Power Division της Schneider Electric, τόνισε πως έχουμε περάσει από το στάδιο της επίβλεψης της επιχείρησης μας, στο πώς αυτή θα γίνει περισσότερο αποδοτική.

«Φέρνουμε στην αγορά προϊόντα με μπαταρίες λιθίου με διπλάσια ζωή, 30% ελαφρύτερες, που να αντέχουν περισσότερο σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνουν πιο αργά την ενέργεια τους και ταυτόχρονα προστατεύσουν τον κρίσιμο εξοπλισμό που διαθέτει μια επιχείρηση ξεκινώντας από 2,2 κιλοβάτ έως 10 κιλοβάτ».

Στα πλεονεκτήματα πρόσθεσε τη μείωση όγκου κατά 33% έως 50%, τα 5 χρόνια εγγύησης και τη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια, όταν στις συμβατικές μπαταρίες περιορίζεται σε 5.

«Τα προϊόντα μας απευθύνονται για επαγγελματική χρήση, κατά κύριο λόγο στον κλάδο της υγείας, το λιανεμπόριο και το distributed IT. Το κόστος ξεκινά από 4.700 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 19.700 ευρώ συν Φ.Π.Α.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: