Π. Κωνσταντινίδης (SWOT): «Η «χαλαρή» πολιτική ακυρώσεων δεν βοηθάει τη ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων»
- 02/07/2021, 12:59
- SHARE
Θεωρείται μια από τις πιο σύγχρονες εταιρείες Ξενοδοχειακού Management, Sales & Marketing και συμβουλευτικών υπηρεσιών στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας στην οποία έχουν εμπιστευθεί την εκπροσώπηση και συνεργασία μαζί τους μερικές από τις πιο premium ξενοδοχειακές αλυσίδες. Ο λόγος για την SWOT η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2013 και έκτοτε έχει αναπτύξει στρατηγικές συμφωνίες στην Ελλάδα στους πιο premium προορισμούς, μεγαλώνοντας διαρκώς το χαρτοφυλάκιο των πελατών της.
Tα στελέχη της έχουν διαχειριστεί περισσότερα από 3.500 δωμάτια και έχει αναλάβει μεγάλα χαρτοφυλάκια ξενοδοχείων άνω των 2 δις ευρώ για λογαριασμό συστημικών τραπεζών και θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Πάνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της SWOT εξηγεί στο Fortune Greece τα οφέλη του outsourcing management από μια εταιρεία διαχείρισης με authority και μακροχρόνια εμπειρία στον κλάδο του τουρισμού, μιλά για τη σημασία της «εμπειρίας διαμονής», στην οποία πρέπει να επενδύσει η χώρα προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, και μας μεταφέρει το κλίμα για την κίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία, από ότι φαίνεται, θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τη «χαλαρή» πολιτική ακυρώσεων και τις last minute κρατήσεις.
Κύριε Κωνσταντινίδη, αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον τομέα που επλήγη περισσότερο από την πανδημία, αυτός ήταν σίγουρα ο τουρισμός. Παρόλου που πλέον έχει μπει “νερό στο αυλάκι”, με τις αγορές του εξωτερικού να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, εντούτοις οι περισσότεροι εκτιμούν ότι φέτος θα είναι μια μεταβατική χρονιά. Ποια η αίσθηση η δική σας;
Σίγουρα το 2021 είναι μια μεταβατική χρονιά αφού βασικές αγορές, όπως η Αγγλία και η Κίνα απουσιάζουν από τον χάρτη των κρατήσεων για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποσπάσει θετικά σχόλια από όλο τον πλανήτη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να φτάσουμε στα επιθυμητά νούμερα που οφείλουμε να έχουμε ως προορισμός.
Διεύρυνση των μεριδίων αγοράς δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς την κατάρτιση στοχευμένης στρατηγικής και χωρίς τη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Έχουμε καταλάβει ως χώρα τι είδους ξενοδοχία μας ενδιαφέρει;
Μία ενιαία και στοχευμένη στρατηγική είναι αυτή που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες σε μία χώρα. Το δικό μας κοινό αφήγημα ως Ελλάδα, φαίνεται να μην έχουμε καταφέρει να το αποτυπώσουμε στο ακέραιο τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, όμως οι Έλληνες ξενοδόχοι, έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μείγμα πελατών και υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατο και να απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες τουριστών. Η ξενοδοχία λοιπόν που πρέπει να ενδιαφέρει τη χώρα μας, είναι αυτή που θα προσαρμόζει το σύνολο των αναγκών του επισκέπτη, μέσα από προηγμένες υπηρεσίες και απόδοση εμπειριών.
Δραστηριοποιείστε πολλά χρόνια στο χώρο της ξενοδοχίας έχοντας υπό τη σκέπη σας τη διαχείριση πολύ γνωστών brands. Ποιες οι προσδοκίες για τη φετινή σεζόν; Πώς κινούμαστε σε επίπεδο προκρατήσεων;
Η γενική εικόνα για τον κλάδο δείχνει ότι οι κρατήσεις πραγματοποιούνται κυρίως last minute και όσες αφορούν επόμενους μήνες έχουν αρκετά «χαλαρή» πολιτική ακυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει ούτε τον προγραμματισμό αλλά ούτε την ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων. Η όποια πρόβλεψη για το κλείσιμο του έτους είναι παρακινδυνευμένη και δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ασφάλεια λόγω της ρευστότητας των εξελίξεων του Covid-19, ανά χώρα και των περιορισμών που υπάρχουν.
Μονίμως ακούμε τους ιθύνοντες να αναφέρουν ότι πρέπει να γίνονται ενέργειες που να προάγουν τον ποιοτικό τουρισμό. Ο τουρισμός πολυτελείας θεωρείτε ότι είναι ένα πεδίο που έχουμε εκμεταλλευτεί ως χώρα; Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να «χτίσουμε» πάνω σε αυτή την ταυτότητα;
Ξεκινώντας από το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας για το τι πρέπει να γίνει, είναι μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών που πρέπει να ακολουθηθούν με πίστη, σε θεσμικό, αλλά και ιδιωτικό επίπεδο. Θεωρώ ότι υπάρχει σαφέστατα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε πανελλαδικό εύρος του χτισίματος μίας μόνο έννοιας που θα παρασύρει την ποιότητα. Και αυτή είναι η Εμπειρία Διαμονής. Μέχρι σήμερα παρατηρούμε μόνο λίγους προορισμούς να την εκμεταλλεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και ορισμένες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Η αλήθεια είναι πως η Μύκονος, όπως και η Σαντορίνη, αποτελούν μια κατηγορία από μόνες τους, καθώς πρεσβεύουν τον τουρισμό πολυτελείας και απευθύνονται σε τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων. Προβλέπεται κάποια αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί; Από ποιες αγορές αναμένεται προσέλευση και ποιες θεωρούνται “χαμένες” λόγω κορωνοϊού;
Μείωση τιμών υπήρξε και το 2020 στους συγκεκριμένους προορισμούς. Φέτος οι ξενοδόχοι έχουν δείξει μεγάλο ποσοστό «αντοχής» και κρατούνται οι τιμές σε υψηλά μέχρι στιγμής επίπεδα ιδιαίτερα στα Luxury Resorts. Στα Resort μαζικού τουρισμού το πλήγμα είναι σαφέστατα μεγαλύτερο και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Αγγλική αγορά. Οι αγορές που κινούνται έως τώρα είναι αυτές της Δυτικής Ευρώπης με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, των χωρών του Αραβικού Κόλπου και του Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δεύτερη σκέψη παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση και ακολουθούν Κίνα, Αυστραλία, Λατινική Αμερική και Νότια Αφρική.
Γιατί ένα ξενοδοχείο να εμπιστευθεί το management του στη SWOT; Είναι στη λογική του Έλληνα ξενοδόχου η επιλογή του outsourcing όταν πέφτει στο τραπέζι το θέμα της διοίκησης της επιχείρησής του;
Η SWOT έχει αναδειχθεί στον κλάδο μέσω της σκληρής δουλειάς και της επίμονης προσπάθειας επίτευξης στόχων. Αυτό εξακολουθούμε και υλοποιούμε κοιτώντας πάντα να σκεφτόμαστε «Out of the box» , δίνοντας λύσεις στους ξενοδόχους που κάνουν το προϊόν τους διαφορετικό από τον ανταγωνισμό. Ο Έλληνας ξενοδόχος έχει δείξει ότι ξέρει να ακολουθεί τάσεις της διεθνούς αγοράς αλλά και να ακούει, όταν έχεις να του πεις πράγματα που αναπτύσσουν και αναδεικνύουν το προϊόν του.
Τι περιλαμβάνει το business plan για τα επόμενα χρόνια;
Τα πλάνα μας, ορίζουν τη σωστή τοποθέτηση και ανάπτυξη στην αγορά της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης, με ορισμένο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων και σε συνεργασία, όπου κρίνεται απαραίτητο, με διεθνή brands, που εμπιστεύονται το κύρος και τον επαγγελματισμό της SWOT, όπως οι: Marriott International, Accor, Hyatt, Nikki Beach Intl, Hilton, Intercontinental.
Μεταξύ των ξενοδοχείων που διαχειρίζεστε είναι και το SanSal Boutique Hotel στην Κρήτη. Τι διαφορετικό έχει αυτό το project; Πώς «παντρεύονται» η άνεση, η ιστορία και το design;
Όλα ξεκινάνε με το όραμα του Ξενοδόχου. Στο συγκεκριμένο project έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε μ’ έναν επιχειρηματία, τον κ. Αλεξάκη, ο οποίος ήθελε να αναδείξει την πολυτέλεια μέσα από την Κρητική φιλοξενία σ’ ένα μοναδικής ποιότητας & κατασκευής ξενοδοχείο στα τείχη της Παλαιάς Πόλης των Χανίων. Αυτό έδεσε απόλυτα με το δικό μας όραμα, αλλά και την οπτική πάνω στην πολυτέλεια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας.
Ποιο το νέο επικοινωνιακό αφήγημα πάνω στο οποίο βάσισε τη στρατηγική του το SanSal; Εκτός από το θέμα της ασφάλειας, τι άλλο μπαίνει στην εξίσωση;
Σίγουρα η εμπειρία διαμονής, προσωπικής εξυπηρέτησης, η βαθιά γνώση της περιοχής αλλά και των πολλαπλών επιλογών που έχουν οι επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα Χανιά δεν σταματούν ποτέ να σε εκπλήσσουν ευχάριστα κάνοντας τον κάθε επισκέπτη να ζει κάθε φορά μια νέα εμπειρία.
Που σκοράρει φέτος η Κρήτη και τι αναζητούν οι τουρίστες που θα επιλέξουν το SanSal για τις καλοκαιρινές τους διακοπές;
Η Κρήτη κάνει τα τελευταία χρόνια μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να στραφεί στον τουρισμό πολυτελείας. Φέτος, όσο οξύμωρο και να φαίνεται με τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, είναι μια ευκαιρία μεγαλύτερης έμφασης σ’ αυτή την κατηγορία ταξιδιωτών που αναζητούν την πολυτέλεια σε συνδυασμό με την παράδοση και την ταχύτητα υπηρεσιών. Εκεί ακριβώς πιστεύουμε ότι δίνουν έμφαση και οι επισκέπτες του Sansal λαμβάνοντας το extra mile στην εμπειρία διαμονής.