Γ. Νούνεσης (Δημόκριτος): Οι μικροδορυφόροι θα ξεκινήσουν την εκτόξευσή τους μέσα στο 2025

Γ. Νούνεσης (Δημόκριτος): Οι μικροδορυφόροι θα ξεκινήσουν την εκτόξευσή τους μέσα στο 2025
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μικροδορυφόροι θα ξεκινήσουν την εκτόξευσή τους μέσα στο 2025 και θα δώσουν σημαντικά δεδομένα για τις συνθήκες παρατήρησης της Ελλάδα, για να παρασχεθούν, για πρώτη φορά, προς αξιοποίηση σε κρατικούς φορείς.

Αυτό ανέφερε ο διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση, μιλώντας στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι έχουν ξεκινήσει σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες από το εξωτερικό, π.χ. με εταιρεία από την Φινλανδία, η οποία, ήδη, παρέχει δεδομένα για την Ελλάδα με τους ήδη υπάρχοντες μικροδορυφόρους, από τα οποία μπορεί να προκύψει σημαντική καινοτομία.

Ο κ. Νούνεσης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων σε σχέση με την άμυνα και την καινοτομία, τονίζοντας ότι ο «Δημόκριτος» έχει την αποστολή να καλύψει ανάγκες, αλλά και να συμβάλει στην τεχνολογική ευημερία της χώρας, ακόμα και μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Όπως δήλωσε, «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον “Δημόκριτο” για νέες καινοτόμες τεχνολογίες, υπάρχει συμβολή στο νέο Chips Act, αλλά και στο project “ΑΙ Pharos”, τα κεντρικά γραφεία του οποίου θα είναι στον “Δημόκριτο”, συσπειρώνοντας γύρω από όλα αυτά ένα οικοσύστημα κεφαλαίων 200 εκατ. για start up με πρωτοποριακές ιδέες».

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Βασιλικός, Executive Director του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αναφέρθηκε στους σκοπούς του νεοσύστατου κέντρου και σημείωσε ότι το ΕΛΚΑΚ έρχεται να συνδέσει ένα μεγάλο οικοσύστημα εταιρειών που θέλουν να δημιουργήσουν καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες, χωρίς απαραίτητα, μέχρι πρότινος, να προχωρούν στη δημιουργία ενός προϊόντος, και προσπαθεί να δώσει επαρκείς πόρους σε αυτές για να παράξουν τελικά προϊόν που θα λύνει επιχειρησιακούς στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως υπογράμμισε, σε πρώτη φάση το ΕΛΚΑΚ θα απορροφήσει 100 projects της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ). Παράλληλα, επεξεργάζεται κάποια έργα που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, καθώς και ορισμένα άκρως απόρρητα έργα, τα οποία αναμένεται να δώσουν λύσεις στον τομέα της άμυνας. Σε σχέση με το αν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό για τη στελέχωση αυτών των projects, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό, το οποίο βρίσκεται ήδη στα Πανεπιστήμια. Υπογράμμισε ότι, αρκεί να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών των ενδιαφερόντων projects της αμυντικής βιομηχανίας μέσα στα επόμενα χρόνια, οι νέοι επιστήμονες δεν θα χρειαστεί να εργαστούν στο εξωτερικό και θα επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα.

Στο ίδιο πάνελ συζήτησης, ο Δημήτρης Σκαλαίος, Executive Director – CRO, Hellenic Aerospace industry S.A. Greece (ΕΑΒ), τόνισε ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ, αναφέροντας ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας για την άμυνα που παρέχουν πρωτότυπα προϊόντα και υπηρεσίες. Κατά τον ίδιο, το ΕΛΚΑΚ βοηθά στην αποτύπωση αναγκών και στην εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας, ωστόσο, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ικανή παραγωγική δυνατότητα και να παραχθούν προϊόντα που να καλύπτουν τις επιδιώξεις της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι μικρός κλάδος σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά μεγάλος καταναλωτής και η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι πλέον οι όποιες «αγορές» σε αμυντικά συστήματα να γίνονται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα και όχι από το εξωτερικό.

Για τις δυνατότητες της εταιρείας Theon Sensors στην αμυντική βιομηχανία έκανε λόγο στη δική του τοποθέτηση ο Γιώργος Παπαγεωργίου, Head of Global Industrial Operations-COO, αναφέροντας ότι υπάρχει σημαντική παραγωγική ικανότητα σε εργοστάσιο στο Κορωπί, με προϊόντα που πωλούνται σε πάνω από 70 χώρες. Όπως υπογράμμισε, η τεχνογνωσία της Theon Sensors είναι ελληνική, ενώ γίνονται και συνεργασίες με δημόσια ιδρύματα, τον Δημόκριτο, αλλά και θεσμικούς παράγοντες της χώρας, τη στιγμή που υπάρχουν και σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη, με μεγάλο μέρος αυτών να απευθύνονται πλέον στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου σε ό,τι αφορά την αμυντική τεχνολογία «κάποια πράγματα έχουν μείνει πίσω, αλλά μέσω των νέων τεχνολογιών μπορεί το χάσμα να γεφυρωθεί». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σύντομα θα εγκαινιάσει ένα service center στη Δανία για τη συντήρηση και την παροχή υπηρεσιών για τα προϊόντα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: