Γαλλία: Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα οι επενδυτές μετά τον εκλογικό «σεισμό»

Γαλλία: Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα οι επενδυτές μετά τον εκλογικό «σεισμό»
France, Paris, 2024-07-07. Voters of the Nouveau Front Populaire, who came out on top in the second round of the French parliamentary elections, celebrate the victory of the Left in the Place de la Republique. A fireworks display takes place at dusk. Photography by Anna Margueritat / Hans Lucas. France, Paris, 2024-07-07. Les electeurs du Nouveau Front Populaire, arrive en tete aux second tour des elections legislatives, celebrent la victoire de la gauche sur la Place de la Republique. Un feu d artifice a lieu a la tombee de la nuit. Photographie de Anna Margueritat / Hans Lucas. (Photo by Anna Margueritat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η χώρα καλείται να διαχειριστεί άμεσα το δημοσιονομικό της έλλειμμα, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι επενδυτές στη Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές που δημιούργησαν πολιτικό σεισμό στη χώρα. Η άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος καθίσταται επιτακτική.

Η χώρα είχε μέχρι πρότινος «βολευτεί» από το γεγονός ότι οι επενδυτές αγνοούσαν την απειλή των φτωχών δημόσιων οικονομικών της, λόγω της κεντρικής της θέσης στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση την θέτει σε κίνδυνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές προκάλεσε σημαντική αύξηση στη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας, παρά τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Μακρόν.

Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας, γεγονός που δυσκολεύει την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τη χάραξη κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ασφάλιστρο απόδοσης των γαλλικών ομολόγων, το οποίο κυμαινόταν στις 40 με 50 μονάδες βάσης πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου και τώρα ξεπερνά τις 60 μονάδες βάσης, παρά την ανακούφιση των αγορών ότι ούτε η αριστερά ούτε η ακροδεξιά εξασφάλισαν πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, το spread πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλότερο επίπεδο, ιδίως επειδή η αριστερή συμμαχία ήταν ο νικητής-έκπληξη στην ψηφοφορία. Ο Γκόρντον Σάνον από την TwentyFour Asset Management δήλωσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα αξίζει ένα ασφάλιστρο, καθώς αφήνει τη Γαλλία ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Nuveen, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων παγκοσμίως, παραμένει επιφυλακτική, ενώ η MFS Investment Management παρατηρεί ότι η πτώση των γαλλικών ομολόγων εξαπλώνεται και στη Γερμανία. Η UBS Global Wealth Management προτιμά χώρες με σταθερότερο χρέος.

Εκτός Γαλλίας, η αγορά ομολόγων αποδεικνύεται ευάλωτη σε χώρες όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ, όπου τα spreads έχουν επίσης διευρυνθεί. Η πανδημία και ο πληθωρισμός έχουν αυξήσει τα κρατικά χρέη παγκοσμίως, με την αναχρηματοδότηση και εξυπηρέτηση του χρέους να προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία.

Το υψηλότερο κόστος ζωής και ζητήματα όπως η μετανάστευση ωθούν τους ψηφοφόρους προς λαϊκιστικά κόμματα, που συχνά προωθούν τον πρόσθετο δανεισμό ως λύση. Ο Γκάι Μίλερ από την Zurich Insurance Co. τόνισε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους συνδυάζονται με την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία.

Στις ΗΠΑ, ένα έλλειμμα σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθιστά την αγορά ομολόγων ευάλωτη σε κραδασμούς, με την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ να εντείνει τις ανησυχίες. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς έχουν αυξηθεί, δείχνοντας ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για πιθανές αναταραχές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη βιώσει τις επιπτώσεις από τη γρήγορη αλλαγή του κλίματος στην αγορά, με την Λιζ Τρας να υπηρετεί μόλις 49 ημέρες ως πρωθυπουργός το 2022, μετά από αντιδράσεις στις προτάσεις της για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές. Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Νίκολας Φόρεστ από την Candriam προειδοποίησε ότι η διαφορά απόδοσης των γαλλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά θα μπορούσε να ξεπεράσει το πρόσφατο υψηλό των 86 μονάδων βάσης, προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: