Γαλλία: Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θέλει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν παραπάνω χωρίς να πληρώνονται

Γαλλία: Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θέλει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν παραπάνω χωρίς να πληρώνονται
France, Paris 7 july 2024, French flag above the crowd at the rally following the results of the second round of the legislative elections and the victory in number of seats of the New Popular Front (NFP). Photograph by Claire Serie / Hans Lucas. France, Paris 7 juillet 2024, Drapeau francais au dessus de la foule au rassemblement qui suit les resultats du deuxieme tour des elections legislatives et la victoire en nombre de siege du Nouveau Front Populaire (NFP). Photographie de Claire Serie / Hans Lucas. (Photo by Claire Serie / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Με ώρες για τις οποίες δεν θα πληρώνονται με μισθό, αλλά για τις οποίες οι εργοδότες τους θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετες εισφορές.

Οι νομοθέτες τς Γαλλίας προωθούν μια πρόταση που προβλέπει ότι οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται επτά επιπλέον ώρες κάθε χρόνο χωρίς αμοιβή -το ισοδύναμο μιας εργάσιμης ημέρας- για να δημιουργηθούν επιπλέον κεφάλαια για τα κρατικά ταμεία.

Το μέτρο, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη από την άνω βουλή του κοινοβουλίου, τη Γερουσία, αλλά το οποίο μπορεί ακόμη να απορριφθεί από το τελικό νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από πρόσθετες χρεώσεις εργασίας.

Έρχεται καθώς ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ προσπαθεί να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 από ένα έντονα διχασμένο κοινοβούλιο, με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν να απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας.

Η τροπολογία, η οποία προτάθηκε από την κεντροδεξιά γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ντοϊνό, θα ανάγκαζε τους πολίτες να εργάζονται επιπλέον επτά ώρες κατά τη διάρκεια του έτους, για τις οποίες δεν θα πληρώνονται με μισθό, αλλά για τις οποίες οι εργοδότες τους θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Μια παλαιότερη ιδέα, η οποία θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό, βασιζόταν στην κατάργηση μιας από τις επίσημες αργίες της Γαλλίας και στο να αναγκαστούν οι άνθρωποι να εργάζονται την ημέρα αυτή. Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με το ποια αργία θα καταργηθεί.

Η Γαλλία έχει ήδη καταργήσει το καθεστώς της Δευτέρας της Πεντηκοστής ως δημόσιας αργίας το 2005 για να συμβάλει στην καλύτερη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης.

Ενώ η Γαλλία φημίζεται για την καθιέρωση της εβδομαδιαίας εργασίας των 35 ωρών το 2000, στην πραγματικότητα οι Γάλλοι εργάζονται κατά μέσο όρο περίπου 36 ώρες την εβδομάδα, περισσότερο από πολλούς δυτικοευρωπαίους συναδέλφους τους.

Αφού οι δαπάνες βγήκαν εκτός ελέγχου φέτος και τα φορολογικά έσοδα έμειναν πίσω από τις προσδοκίες, η κυβέρνηση Μπαρνιέ πρότεινε εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025 μέσω περικοπών δαπανών και αύξησης της φορολογίας.

Αν και η κυβέρνηση έχει στοχεύσει το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών αυξήσεων στους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της περιλαμβάνει σχέδια για τον περιορισμό ενός φορολογικού κινήτρου επί των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

Το μέτρο είχε ως στόχο να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και η κυβέρνηση άνοιξε έκτοτε την πόρτα σε έναν χαμηλότερο αριθμό, εάν οι νομοθέτες βρουν μια εναλλακτική λύση για να καλύψουν τη διαφορά.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες έχουν ήδη ξεσηκωθεί ότι το μειωμένο φορολογικό κίνητρο θα αυξήσει το κόστος εργασίας τους, το οποίο είναι ήδη από τα υψηλότερα στην Ευρώπη κυρίως λόγω των υψηλών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Ζουλιέν Κρεπέν, επικεφαλής της εταιρίας εταιρικού καθαρισμού Bio Propre κοντά στο Παρίσι, δήλωσε ότι οποιαδήποτε αύξηση του εργατικού κόστους θα απειλούσε το επιχειρηματικό του μοντέλο και θα τον ανάγκαζε να αυξήσει τις τιμές, οδηγώντας ενδεχομένως σε απολύσεις.

«Έχουμε μικρά περιθώρια κέρδους στην επιχείρησή μας. Έτσι, ένας τέτοιος σεισμός θα μας έβγαζε νοκ άουτ», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να απαλλαγούμε από μια αργία.

Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών του Μπαρνιέ, ο Αντουάν Αρμάντ, είναι επικριτικός στη μείωση του φορολογικού κινήτρου, λέγοντας ότι οι Γάλλοι γενικά πρέπει να εργάζονται περισσότερο.

«Μια ώρα παραπάνω εργασίας σημαίνει μια ώρα περισσότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com