Γαλλία: Η μάχη για τις βουλευτικές εκλογές ξεκινά με…άγνωστους παράγοντες
- 09/05/2017, 13:34
- SHARE
Η δεξιά ελπίζει να πάρει την εκδίκησή της και η αριστερά να αποφύγει την πανωλεθρία.
Μόλις εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά την κρίσιμη μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, όπου η δεξιά ελπίζει να πάρει την εκδίκησή της, η αριστερά να αποφύγει την πανωλεθρία και η άκρα δεξιά να εισέλθει δυναμικά στην Εθνοσυνέλευση.
Για να κυβερνήσει ο νεαρός κεντρώος χρειάζεται ξεκάθαρη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση: οι βουλευτές θα πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει.
Ο Μακρόν, που ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας ενώ πριν τρία χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστος, ελπίζει ότι οι Γάλλοι θα του δώσουν την πλειοψηφία, όπως τον έκαναν πρόεδρο. «Αυτή η πλειοψηφία της αλλαγής, αυτό λαχταρά η χώρα και αυτό αξίζει», δήλωσε την Κυριακή το βράδυ μετά τη νίκη του.
Σύμφωνα με τον Ζερόμ Σεν-Μαρί του ινστιτούτου Polling Vox, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ένα «πλεονέκτημα»: «Είναι συμβατός με ένα μέρος της αριστεράς και ένα μέρος της δεξιάς». Αυτό όμως ενδέχεται να «δημιουργεί έναν κίνδυνο ανυπέρβλητων αντιφάσεων», επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας Φιλίπ Μπρο.
Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες 100 μέρες του Εμανουέλ Μακρόν
Σύμφωνα με δημοσκόπηση το κίνημα του Μακρόν «Republique en Marche» θα συγκέντρωνε το 24 με 26% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπροστά από τους Ρεπουμπλικάνους (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21-22%), τη ριζοσπαστική αριστερά (13-15%) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (8-9%).
Όμως οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι διακινδυνευμένη, καθώς αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη μια πολιτική αναδιάταξη, με πολλές πιθανές αλλαγές ως την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 19η Μαΐου.
Ο νέος πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι θα αποκαλύψει «στις αρχές της εβδομάδας» τους υποψήφιους του κινήματός του και στις 577 εκλογικές περιφέρειες, δεσμευόμενος ότι οι μισοί θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και θα είναι νέοι στην πολιτική.
Επίσης η σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του Μακρόν αναμένεται να επηρεάσει τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές, που έχουν χαρακτηριστεί «ο τρίτος γύρος» των προεδρικών.
Διαβάστε επίσης: Το άλμπουμ της ζωής του Μακρόν μέσα από σπάνιες φωτογραφίες
Η πανωλεθρία της δεξιάς και των Σοσιαλιστών, οι υποψήφιοι των οποίων αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δεν σημαίνει απαραίτητα ήττα των βουλευτών τους.
Κυρίως σε ό,τι αφορά τη δεξιά ο Φιλίπ Μπρο εκτιμά ότι η ήττα στις προεδρικές εκλογές ήταν «προσωπική αποτυχία» του Φρανσουά Φιγιόν. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να κερδίσουν την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, να επιβάλουν τη συγκατοίκηση και να αναγκάσουν τον πρόεδρο να διορίσει πρωθυπουργό από το κόμμα τους.
Όμως σε περίπτωση ενός χαμηλού ποσοστού, ο διχασμός μεταξύ αυτών που δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν έναν συνασπισμό με το κίνημα του Μακρόν και αυτών που είναι αντίθετοι κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο χάσμα στο εσωτερικό του κόμματος.
Από την πλευρά της η άκρα δεξιά ελπίζει να εδραιωθεί στο πολιτικό σκηνικό, μέσω της δυναμικής που επέτρεψε στη Μαρίν Λεπέν να λάβει 10,6 εκατομμύρια ψήφους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το καλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ.
Το Εθνικό Μέτωπο θεωρεί ήδη τον εαυτό του «το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης», όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα κερδίσει αρκετές έδρες στην Εθνοσυνέλευση, όπου τώρα έχει μόλις δύο έδρες.
Με τη δύναμη των επτά εκατομμυρίων ψήφων που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ζαν-Λικ Μελανσόν επιθυμεί επίσης να μεταμορφώσει το πολιτικό πεδίο, όμως η δυσκολία του να συνάψει συμμαχία με τους κομμουνιστές ή τους οικολόγους ενδέχεται να του κοστίσει έδρες.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραμένει διχασμένο: ο Μπενουά Αμόν επιθυμεί να παρουσιάσει υποψήφιους μαζί με τη ριζοσπαστική αριστερά, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ