Γαλλία και ΗΠΑ βρήκαν κοινό σημείο για μια παγκόσμια φορολογική συμφωνία
- 23/01/2020, 15:05
- SHARE
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σήμερα στο πώς να προωθήσουν τον παγκόσμιο επανασχεδιασμό των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν παραμέρισαν τη διμερή διαμάχη για τον γαλλικό ‘ψηφιακό’ φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς και επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση μιας ευρύτερης παγκόσμιας συμφωνίας φέτος που θα περιλαμβάνει έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Οι δύο αξιωματούχοι κατέληξαν σε μια σειρά από γραπτές προτάσεις για τον πρώτο επανασχεδιασμό των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920 που θα υποβληθούν σε 137 κυβερνήσεις όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Είχαμε μακρά συνομιλία σήμερα το πρωί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, και με χαρά σας ανακοινώνω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, που προσφέρει τη βάση για να εργαστούμε για τη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου στον ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Λεμέρ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Είναι μια καλή είδηση, διότι μειώνει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων και αυξάνει τις προοπτικές για μια διεθνή λύση στην ‘ψηφιακή’ φορολόγηση», πρόσθεσε.
Οι προετοιμασίες, εν μέρει υπό τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο ΟΟΣΑ είχαν παγώσει λόγω της διμερούς διαμάχης, με την Ουάσινγκτον να απειλεί με δασμούς ως αντίποινα στον εθνικό φόρο του Παρισιού σε μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εργάζεται εδώ και χρόνια για την εξεύρεση τρόπων για να δημιουργηθούν συνθήκες ίσου ανταγωνισμού στη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου, αλλά αυτές οι προσπάθειες τώρα επιταχύνονται προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Δεκέμβριο.
Μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Λεμέρ, ο Γκουρία δήλωσε ότι ελπίζει έως τον Ιούλιο να έχει σχεδιαστεί ένα πλαίσιο που θα αφορά πάνω από 130 χώρες. «Δεν έχουμε Σχέδιο Β – απλά πρέπει να το ολοκληρώσουμε», δήλωσε. Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Βρετανία, ήδη προωθούν ή επιβάλλουν τα δικά τους εθνικά καθεστώτα ‘ψηφιακού φόρου’.
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο παρά μια σειρά από εθνικούς ‘ψηφιακούς’ φόρους. Η Γαλλία έχει προαναγγείλει ότι θα καταργήσει τον δικό της φόρο εάν καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας. «Άρα πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι διαφορετικό και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του 2020».
Ο υφιστάμενος γαλλικός ‘ψηφιακός’ φόρος αφορά τον κύκλο εργασιών. Ωστόσο ο Λεμέρ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ο καλύτερος από οικονομικής άποψης, λέγοντας ότι το σχέδιο του ΟΟΣΑ για φορολόγηση των κερδών είναι πιο λογικό. Θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις για το ύψος των κερδών που θα φορολογούνται και για το πώς ο φόρος αυτός θα εισπράττεται.
Ύστερα από συνάντηση με τον Μνούτσιν, ο Λεμέρ δήλωσε ότι η αμερικανική πρόταση να είναι η όποια συμφωνία προαιρετική για τις επιχειρήσεις δεν είναι πλέον στο τραπέζι.