Γαλλία: Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κερδίζει συνεχώς έδαφος – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Γαλλία: Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κερδίζει συνεχώς έδαφος – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση
epa11386074 Marine Le Pen leader of the French far-right National Rally party (RN-Rassemblement National in French) delivers a speech for European election campaign in Paris, France, 02 June 2024. Elections for the European Parliament are due to take place between 06 and 09 June 2024. EPA/ANDRE PAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ακροδεξιά σημειώνει άνοδο ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν σημείωσε αύξηση της υποστήριξής του κατά 0,3 μονάδες, φτάνοντας το 34,2%, ενόψει του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή. Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και την Ανυπότακτη Γαλλία, ακολουθεί με 28,2%, ενώ το κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,6%.

Ο Μακρόν αποφάσισε τη διάλυση της κάτω βουλής του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές. Οι επενδυτές απαιτούν πλέον το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τα ομόλογα της Γαλλίας από το 2012, ενώ ο δείκτης CAC 40 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών, με απώλειες 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η περαιτέρω αταξία, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδίαζαν να εκδιώξουν την κυβέρνησή του αργότερα μέσα στο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, η τελευταία έρευνα της Odoxa προβλέπει ότι το κόμμα θα λάβει 250 έως 300 έδρες, χωρίς να φτάνει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Το εκλογικό σύστημα δύο γύρων της Γαλλίας καθιστά τις προβλέψεις δύσκολες, δημιουργώντας την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών με περισσότερους από δύο υποψηφίους.

Αν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αδιέξοδο στην κάτω βουλή, εμποδίζοντας την υλοποίηση φιλόδοξων νομοθεσιών ή μεταρρυθμίσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι ο Μακρόν «σκότωσε την προεδρική πλειοψηφία», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι δεν θα επιστρέψει στον ίδιο ρόλο, επιδιώκοντας να ξαναχτίσει ένα κεντροδεξιό κίνημα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

Η Λεπέν προειδοποίησε ότι ο Μακρόν ίσως χρειαστεί να παραιτηθεί αν οι εκλογές οδηγήσουν σε αδιέξοδο, αν και ο ίδιος το απέκλεισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: