Γαλλία: Προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας για τον προϋπολογισμό του 2025

Γαλλία: Προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας για τον προϋπολογισμό του 2025
Photo: AFP
Ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα της χώρας.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ελπίζει ότι το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας θα επιλυθεί έως τον Σεπτέμβριο, όταν το κοινοβούλιο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης πρέπει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της χώρας.

«Ο προϋπολογισμός γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ελπίζω ότι μέχρι τότε θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το στοιχείο της αβεβαιότητας και ότι θα έχουμε περισσότερη πολιτική σαφήνεια, αλλά σαφώς αυτό δεν είναι στη δικαιοδοσία μου», δήλωσε ο Βιλερουά στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Οι αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη έρχονται εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στη Γαλλία μετά από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε απροσδόκητα τις περισσότερες έδρες στην ψηφοφορία της Κυριακής, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του δημόσιου τομέα από 5,1% της οικονομικής παραγωγής το 2024 σε 4,1% το 2025, με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να ανταποκριθεί στο ανώτατο όριο 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2027.

Την Τετάρτη, η Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο- στο ανώτατο όριο του εύρους των προηγούμενων εκτιμήσεών της.

Ο Βιλερουά είπε πως ενώ υπάρχουν θετικές πτυχές της συνολικής οικονομικής κατάστασης, όπως η μείωση του ρυθμού πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί προς το στοχευμένο επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η τράπεζα, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

«Νομίζω ότι αν έπρεπε να δώσουμε ένα ρεζουμέ της συνολικής εικόνας της γαλλικής οικονομίας σήμερα, αυτή αντιστέκεται καλά, αλλά παραμένει εύθραυστη» υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com