Γαλλία: Τεράστια η ζήτηση για δωρητές σπέρματος και ωαρίων – Σε αναμονή πάνω από 7.600 γυναίκες

Γαλλία: Τεράστια η ζήτηση για δωρητές σπέρματος και ωαρίων – Σε αναμονή πάνω από 7.600 γυναίκες
A woman works on a lung cancer vaccine on October 1, 2023 at the Ose Immunotherapeutics laboratory in Nantes. (Photo by LOIC VENANCE / AFP) Photo: AFP
Με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια να αποτελούν το 88% όσων ζητούν ωάρια.

Η υπηρεσία βιοϊατρικής της Γαλλίας απευθύνει έκκληση για περισσότερες δωρεές σπέρματος και ωαρίων, λέγοντας ότι ο αριθμός των δοτών είναι «ανεπαρκής» για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Όπως μετέδωσε το euronews.com, νόμος που ψηφίστηκε το 2021 άνοιξε την αποζημίωση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία, όπως η τεχνητή γονιμοποίηση, η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή η κατάψυξη ωαρίων, σε γυναικεία ζευγάρια και ανύπαντρες γυναίκες.

Οι διαδικασίες αυτές ήταν αρχικά διαθέσιμες μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ή για ιατρικούς λόγους.

Η νομική αλλαγή οδήγησε, ωστόσο, σε μεγάλες καθυστερήσεις για αυτού του είδους τις ιατρικές διαδικασίες και σε μια «άνευ προηγουμένου αύξηση» της ζήτησης, σύμφωνα με την υπηρεσία βιοϊατρικών φαρμάκων της Γαλλίας.

Έχουν γίνει περισσότερες από 20.000 πρώτες διαβουλεύσεις για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με δωρεά σπέρματος και περισσότερες από 7.000 πρώτες προσπάθειες για γυναικεία ζευγάρια ή ανύπαντρες γυναίκες από το 2021, δήλωσε ο οργανισμός.

Οι πρώτες προσπάθειες αυξήθηκαν από σχεδόν 2.000 το 2022 σε περισσότερες από 5.000 το 2023, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 7.600 γυναίκες περιμένουν για δωρεά σπέρματος για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με μέσο όρο αναμονής πάνω από 15 μήνες.

Υπήρχαν 676 υποψήφιοι δότες σπέρματος το 2023, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 1.400 ετησίως για να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση, πρόσθεσε ο οργανισμός, με νέες δράσεις πρόσληψης να προγραμματίζονται φέτος.

Για τη δωρεά ωαρίων, υπάρχει επίσης υψηλή ζήτηση και ανεπαρκής αριθμός δωρεών, με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια να αποτελούν το 88% όσων ζητούν ωάρια.

Από τότε που άνοιξε η δυνατότητα για τις γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους, υπήρξαν περισσότερες από 26.000 αιτήσεις για πρώτες διαβουλεύσεις.

Η μεγάλη πλειονότητά τους προήλθε από γυναίκες ηλικίας 35 έως 37 ετών.

Η μέση καθυστέρηση ήταν 10 μήνες σε όλη τη χώρα για να γίνει κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: