Η Γαλλία τιμά τους «ήρωες» των τρομοκρατικών επιθέσεων
- 13/01/2015, 15:48
- SHARE
Συγκινητική τελετή για τους αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους - Ψυχραιμία ζητούν οι γαλλικές μουσουλμανικές οργανώσεις.
Συνεχίζει να συγκλονίζει στη Γαλλία η υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, καθώς η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από τη γαλλική «11η Σεπτεμβρίου».
Σε μια συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της αστυνομίας στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε επίσημο φόρο τιμής στους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν ως «ήρωες» στις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, χαιρετίζοντάς τους ως «σύμβολα» της Δημοκρατίας, «που πέθαναν για να μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι».
Ο Ολάντ τίμησε μετά θάνατον τους τρεις αστυνομικούς -την Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, τον Αχμέντ Μεραμπέ και τον Φρανκ Μπρενσολαρό- με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, πριν πλέξει το εγκώμιο προσωπικά στον καθένα τους, ενώπιον των συναδέλφων τους και των οικογενειών τους. «Αυτή η γυναίκα, αυτοί οι άνδρες, μοιράζονταν μια βούληση, να προστατεύουν τους συμπολίτες τους, μοιράζονταν ένα ιδεώδες, να υπηρετούν τη Δημοκρατία», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους χαιρετίζοντας «τρεις αστυνομικούς, τρεις διαδρομές, τρία πρόσωπα της Γαλλίας».
Η Κλαρίσα Ζαν-Φιλίπ, 26 ετών, με καταγωγή από το νησί της Μαρτινίκας (Γαλλικές Αντίλλες), η οποία σκοτώθηκε την Πέμπτη με μια σφαίρα στην πλάτη στο προάστιο του Παρισιού Μονρούζ, έπεσε «ως μάρτυρας», δήλωσε ο πρόεδρος.
Ο Αχμέντ Μπεραμπέ, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι από τους δράστες της επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo την Τετάρτη στο Παρίσι, ήταν «ένα Γάλλος μουσουλμανικού θρησκεύματος, πολύ υπερήφανος που εκπροσωπούσε τις αξίες της Δημοκρατίας, το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους» και ο οποίος «ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι ο φανατισμός σκοτώνει μουσουλμάνους» παντού στον κόσμο, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ. Τέλος ο Φρανκ Μπρενσολαρό, αστυνομικός στον οποίο είχε ανατεθεί η προστασία του Σαρμπ, του διευθυντή του Charlie Hebdo, «πέθανε για την ελευθερία της έκφρασης, αυτή που φτάνει ως την αυθάδεια, ως την αναίδεια», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Η μεγάλη και ωραία Γαλλία μας δεν υποκύπτει ποτέ, δεν σκύβει ποτέ. Υψώνει το ανάστημά της, είναι όρθια», τόνισε ο Ολάντ στο τέλος της ομιλίας του μπροστά στα τρία φέρετρα που ήταν καλυμμένα με τη γαλλική σημαία. Στο τέλος αυτής της τελετής, το Πένθιμο Εμβατήριο του Σοπέν ήχησε στην αυλή της έδρας της αστυνομίας και οι πενθούσες οικογένειες βάδισαν πίσω από τα φέρετρα, ακολουθούμενες από τον πρόεδρο καθώς και από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με δάκρια στα μάτια.
Ψυχραιμία ζητούν οι γαλλικές μουσουλμανικές οργανώσεις
Οι κυριότερες μουσουλμανικές οργανώσεις της Γαλλίας ζήτησαν σήμερα από τη μουσουλμανική κοινότητα να «διατηρήσει την ψυχραιμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης», μiα ημέρα πριν από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση των ισλαμιστών.
Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM) και η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF), που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, «ζητούν από τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας να διατηρήσει την ψυχραιμία της αποφεύγοντας τις συναισθηματικές ή τις απρεπείς αντιδράσεις που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπειά της, σεβόμενη την ελευθερία της γνώμης».
Στη Γαλλία ζουν 3,5 με 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Στην πρώτη σελίδα του Charlie Hebdo, που θα κυκλοφορήσει αύριο σε 3 εκατομμύρια αντίτυπα και θα μεταφραστεί σε 16 γλώσσες, θα εμφανίζεται ο προφήτης Μωάμεθ δακρυσμένος να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Σαρλί». Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο θα γράφει «Τα συγχωρούμε όλα».
«Από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων δεν θα σχολιάσουμε αυτή την πρόκληση. Τηρούν τη συνηθισμένη στάση τους», σχολίασε το πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της Ισλαμοβοφίας του CFCM Αμπντάλα Ζέκρι.