Γαλλικές εκλογές: Ο ενδεχόμενος οικονομικός σεισμός και η ανάγκη για δραστικές κινήσεις από την ΕΚΤ

Γαλλικές εκλογές: Ο ενδεχόμενος οικονομικός σεισμός και η ανάγκη για δραστικές κινήσεις από την ΕΚΤ
Photo: pixabay.com
Οι υποσχέσεις των κομμάτων και οι επιπτώσεις τους στην ευρωζώνη προκαλούν ανησυχία - Τα εργαλεία της ΕΚΤ.

Οι γαλλικές εκλογές έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αγορές, επηρεάζοντας τις προβλέψεις για τις μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τόσο η Bank of America (BofA) όσο και η Morgan Stanley προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να δράσει γρήγορα, ενδεχομένως μειώνοντας τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι οικονομικές υποσχέσεις των γαλλικών πολιτικών κομμάτων και οι επιπτώσεις τους στην αγορά ομολόγων δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα.

Συγκεκριμένα, η BofA τόνισε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να επιταχύνει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της, εάν οι γαλλικές εκλογές οδηγήσουν σε αυξημένους κινδύνους για την αγορά. Η Τράπεζα προβλέπει ότι αν οι εξελίξεις στη Γαλλία προκαλέσουν επίμονη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και διαρκές σοκ αβεβαιότητας, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αντιδράσει γρήγορα. Οι προβλέψεις της Bank of America για τη ζώνη του ευρώ δείχνουν ότι ενώ η συνολική οικονομία της ευρωζώνης κινήθηκε όπως αναμενόταν, υπήρξαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley εκτιμά επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση του πληθωρισμού. Ο Andrew Sheets, επικεφαλής της στρατηγικής για διακρατικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε ότι η τράπεζα είναι αισιόδοξη για τις διπλές μειώσεις επιτοκίων, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιπτώσεις στις αγορές

Οι γαλλικές εκλογές έχουν δημιουργήσει ανησυχία στην αγορά, καθώς οι υποσχέσεις των ακροδεξιών και αριστερών κομμάτων για δαπανηρές μεταρρυθμίσεις απειλούν να αυξήσουν το δημόσιο χρέος της Γαλλίας. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι προτάσεις τους θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη γαλλική οικονομία που ήδη υποφέρει από υψηλό χρέος και έλλειμμα.

Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά ομολόγων. Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα γαλλικά ομόλογα μεταφέρθηκαν σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να αυξηθεί στο 1,25%-1,29%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Citi, από την πλευρά της, σημειώνει ότι τα σενάρια μιας ακροδεξιάς ή ακροαριστερής πλειοψηφίας δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως από τις αγορές και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Τα σχέδια των ακραίων κομμάτων για φόρους και δαπάνες προκαλούν φόβους για αστάθεια στην αγορά ομολόγων. Αν κάποιο από αυτά τα κόμματα αποκτήσει πλειοψηφία και προωθήσει τις εξαγγελίες του, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε κρίση χρέους.

Οι αγορές προτιμούν ένα αποτέλεσμα που θα φέρει τους κεντρώους στην πρώτη θέση ή ένα μοιρασμένο κοινοβούλιο. Η Citi προειδοποιεί ότι αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες ήδη διαπραγματεύονται με μεγάλο discount σε σχέση με τις αμερικανικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Capital Economics: Πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ

Η Capital Economics αναλύει πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να απαντήσει σε μια πιθανή κρίση στη Γαλλία μετά τις εκλογές, χρησιμοποιώντας το Μέσο Προστασίας Μετάδοσης (TPI). Το TPI, ανακοινωμένο τον Ιούλιο του 2022, επιτρέπει στην ΕΚΤ να πραγματοποιεί απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων για να αποτρέψει κρίσεις χρέους.

Εάν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών προκαλέσουν μετάδοση στις αγορές ομολόγων άλλων χωρών της ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιδράσει αγοράζοντας ομόλογα των χωρών αυτών. Υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TPI ακόμη και στη Γαλλία, αλλά θα ήθελε τα spreads των γαλλικών ομολόγων να παραμείνουν υψηλά για να διατηρήσει την πίεση στην κυβέρνηση.

Εκτός από το TPI, η ΕΚΤ διαθέτει και άλλα δύο εργαλεία για την καταπολέμηση των spreads. Το πρώτο είναι το PEPP, που επιτρέπει στην ΕΚΤ να στρέψει τις επανεπενδύσεις της σε ορισμένες χώρες. Το δεύτερο είναι οι Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ), που επιτρέπουν στην ΕΚΤ να πραγματοποιεί αγορές κρατικών ομολόγων με διάρκεια 1-3 ετών. Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία θεωρούνται λιγότερο ισχυρά από το TPI.

Η Capital Economics σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το TPI, αλλά οι γαλλικές εκλογές θα μπορούσαν να το θέσουν σε δοκιμασία. Η προσέγγιση της νέας γαλλικής κυβέρνησης στη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει δραματική διεύρυνση των spreads των γαλλικών ομολόγων και να μεταδοθεί σε άλλες χώρες υψηλού χρέους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το TPI σχεδιάστηκε, ώστε να αποτρέπει την κρίση από μια χώρα να επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Πριν η ΕΚΤ καταφύγει σε αγορές ομολόγων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να δοκιμάσουν λεκτική παρέμβαση. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TPI για να αγοράσει γαλλικά ομόλογα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα ήθελε τα spreads να παραμείνουν υψηλά για να συνεχίσει να πιέζει τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει δημοσιονομικές παραχωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: