Γαλλικές εκλογές: Το αποτέλεσμα που καθησύχασε τις αγορές και τα 3 σενάρια της UBS για τον β’ γύρο

Γαλλικές εκλογές: Το αποτέλεσμα που καθησύχασε τις αγορές και τα 3 σενάρια της UBS για τον β’ γύρο
Photo: pixabay.com
Το ενδεχόμενο μιας περιόδου πολιτικής αστάθειας ανησυχεί τους επενδυτές.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καθησύχασε τις αγορές, καθώς έδειξε ότι ο ακροδεξιός συνασπισμός Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν απέχει πολύ από την αυτοδυναμία στη νέα Εθνοσυνέλευση. Αυτή η εξέλιξη έδωσε ώθηση στο ευρώ και προκάλεσε άνοδο στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τις γαλλικές μετοχές να ηγούνται της ανόδου.

Ο δείκτης CAC 40 των blue-chip μετοχών κατέγραψε άνοδο 2,6%, ενώ οι μετοχές των βασικών τραπεζών της χώρας, όπως η BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, ενισχύθηκαν μεταξύ 4,8% και 7,9%.

Ωστόσο, η UBS προειδοποιεί ότι με τη συμμετοχή τριών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι πιθανό να μην υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, οδηγώντας τη Γαλλία σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Το spread στην αγορά ομολόγων έχει διευρυνθεί κατά 30 μονάδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι γαλλικοί δείκτες μετοχών έχουν υποαποδώσει σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει τις επιδόσεις των αγορών. Η UBS σημειώνει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να προβούν σε δραματικές μεταβολές στη στρατηγική χαρτοφυλακίου τους με βάση τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά να επικεντρωθούν στη διακράτηση ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου και την εξέταση δομημένων επενδύσεων με προστασία κεφαλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και το Εθνικό Μέτωπο (RN) μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, η UBS εκτιμά ότι θα υπολείπεται των 289 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να διορίσει έναν πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίοδο πολιτικής συγκατοίκησης, όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα προέρχονται από διαφορετικά κόμματα.

Βλέπουμε τρία πιθανά σενάρια, αναφέρει συγκεκριμένα η UBS:

1. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του RN με περιορισμένη νομοθετική εξουσία. Αυτό θα οδηγούσε σε μια περίοδο ‘συγκατοίκησης’, όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνηση (πρωθυπουργός και μέλη του υπουργικού συμβουλίου) προέρχονται από δύο διαφορετικά κόμματα.

2. Ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο πολιτικής και μια κυβέρνηση αποτελούμενη από μετριοπαθή κόμματα (PS , μετριοπαθής Δεξιά και κόμμα Renaissance).

3. Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (λιγότερο πιθανό από τα δύο προηγούμενα σενάρια), με περιορισμένη νομοθετική εξουσία.

Η πολιτική αναταραχή και η ενδεχόμενη οικονομική αναταραχή μπορεί να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, με την άνοδο της ακροδεξιάς να αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και να εμποδίζει την τεχνολογική ανάπτυξη της Γαλλίας. Παρά τους κινδύνους, η ΕΚΤ δεν θεωρεί απαραίτητη την παρέμβαση στη γαλλική αγορά ομολόγων, αφήνοντας την εξομάλυνση των αναταράξεων στους Γάλλους πολιτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: