Γάζα: «Αγανακτισμένος» ο Μπάιντεν – Επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία με Νετανιάχου

Γάζα: «Αγανακτισμένος» ο Μπάιντεν – Επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία με Νετανιάχου
Palestinians are standing next to a vehicle in Deir Al-Balah, in the central Gaza Strip, on April 2, 2024, where employees from the World Central Kitchen (WCK), including foreigners, were killed in an Israeli airstrike, according to the NGO. The Israeli military is stating that it is conducting a thorough review at the highest levels to understand the circumstances of this ''tragic'' incident, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas. (Photo by Yasser Qudihe / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Υπό πίεση ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τα οποία σκότωσαν 7 εθελοντές της World Central Kitchen.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συζητήσουν τηλεφωνικά εντός της ημέρας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα μιλήσουν αύριο», είπε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος ενήμερος σχετικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «αγανακτισμένος» προχθές Τρίτη για τον θάνατο επτά εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και έκρινε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο πως το Ισραήλ δεν κάνει «αρκετά» για να προστατεύει εθελοντές που πάνε να προσφέρουν βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου, που διατρέχει κίνδυνο γενικευμένου λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η προηγούμενη συνδιάλεξη των δυο ηγετών έγινε τη 18η Μαρτίου, σε ατμόσφαιρα ήδη τεταμένη. Έκτοτε οι αποκλίσεις των δυο συμμάχων μοιάζουν να μεγεθύνονται.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ εναντίον της έναρξης χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο κάπου ενάμισι εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Οι δυο κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί να συζητήσουν το θέμα, ωστόσο οι συνομιλίες τους άρχισαν ψηφιακά μόλις αυτή την εβδομάδα, αφού ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα το ταξίδι ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.

Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, ο Τζο Μπάιντεν προσέφερε ανεπιφύλακτη υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον μικροσκοπικό παλαιστινιακό θύλακο.

Όμως ο Δημοκρατικός πολιτικός, 81 ετών, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 5η Νοεμβρίου, δέχεται ολοένα μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ να αντιδράσει στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, το 55% των Αμερικανών αποδοκιμάζει πλέον τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον θύλακο, από 45% τον Νοέμβριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται ως αυτό το στάδιο να θέσει όρους για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενώ απαιτεί η όποια κατάπαυση του πυρός να συνοδευτεί από απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πίεση στον Τζο Μπάιντεν αυξήθηκε ακόμα περισσότερο έπειτα από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τα οποία σκότωσαν επτά εθελοντές της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen, την ώρα που καταγράφονταν ήδη πελώριες δυσκολίες στη διανομή τροφίμων στους Γαζαίους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παλαιστίνη ελπίζει πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο ΣΑ τη 18η Απριλίου για ένταξή της στον ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη 18η Απριλίου όσον αφορά το αίτημά τους να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρεσβευτής τους στον διεθνή οργανισμό, ο Ριάντ Μανσούρ, παρά το ότι η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος θεωρείται απίθανη.

Με επιστολή τους που επιδόθηκε προχθές Τρίτη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα κράτη μέλη του ΣΑ, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν εκ νέου τη διαδικασία που ανάγεται στο 2011 με σκοπό να γίνουν κράτος πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού.

«Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα συνεδριάσει σε επίπεδο υπουργών τη 18η (Απριλίου) θα ενεργήσει στη βάση αυτή», δήλωσε ο Ριάντ Μανσούρ χθες, αναφερόμενος σε προγραμματισμένη συνεδρίαση για εξεταστεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα.

«Θέλουμε την ένταξη. Είναι φυσικό και νόμιμο δικαίωμά μας», επέμεινε, κρίνοντας πως με δεδομένο τον αριθμό των χωρών που την υποστηρίζουν, η εισδοχή θα έπρεπε να είναι «εύκολη».

«Όλοι μιλούν για τη λύση των δύο κρατών, επομένως ποια είναι η λογική της εμπόδισής μας να γίνουμε κράτος μέλος;» διερωτήθηκε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προεξοφλούμενο αμερικανικό βέτο.

Για να καρποφορήσει η προσπάθεια, απαιτείται πρώτα θετική εισήγηση του ΣΑ (χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη), κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

Παρατηρητές θεωρούν μάλλον απίθανο το αίτημα των Παλαιστινίων να φθάσει ως τη Γενική Συνέλευση, δεδομένου του δικαιώματος αρνησικυρίας των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χθες η Ουάσιγκτον επέμεινε στη θέση πως η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δεν πρέπει να γίνει στον ΟΗΕ, αλλά έπειτα από απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

«Ελπίζουμε πως δεν θα επιμείνουν, αλλ’ αυτό εξαρτάται από εκείνους», σχολίασε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κινούσε διαδικασία για την «ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ». Ουδέποτε ολοκληρώθηκε· οι Παλαιστίνιοι εντέλει απέκτησαν, με ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης τον Νοέμβριο του 2012, καθεστώς παρατηρητή. Φιλοδοξούν μολαταύτα πάντα να γίνουν πλήρες μέλος.

Η διαδικασία κινήθηκε εκ νέου εξαιτίας της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: