Γάζα: Αιχμές του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
- 09/09/2024, 18:00
- SHARE
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο τερματισμός του σχεδόν ετήσιου πολέμου στη Γάζα αποτελεί προτεραιότητα και ζήτησε από τις χώρες να αναλάβουν δράση σχετικά με την «κατάφωρη περιφρόνηση», όπως είπε, του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σχεδόν 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας, από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία ως απάντηση σε διασυνοριακές επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 πιάστηκαν όμηροι. Η σύγκρουση έχει επίσης τροφοδοτήσει ένα κύμα βίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
«Ο τερματισμός αυτού του πολέμου και η αποτροπή μιας πλήρους περιφερειακής σύγκρουσης αποτελεί απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε ομιλία του κατά την έναρξη της πενθήμερης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
«Τα κράτη δεν πρέπει -δεν μπορούν- να αποδεχθούν την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (των Ηνωμένων Εθνών) και των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου, ούτε σε αυτή ούτε σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».
Αναφέρθηκε σε γνωμοδότηση που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ τον Ιούλιο, η οποία χαρακτήρισε παράνομη την κατοχή του Ισραήλ και ο Τερκ είπε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί «συνολικά».Το Ισραήλ απέρριψε τη γνωμοδότηση και την αποκάλεσε μονόπλευρη.
Τα σχόλια του Τερκ δόθηκαν σε μια ευρεία ομιλία που σηματοδοτεί το μέσο της τετραετούς θητείας του ως επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου περιέγραψε τεράστιες προκλήσεις σε όλο τον κόσμο και μια κρίση πολιτικής ηγεσίας.
Στη σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι κρίσεις στο Σουδάν, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.
«Μου φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια διακλάδωση του δρόμου. Μπορούμε είτε να συνεχίσουμε στο σημερινό μας μονοπάτι – μια ύπουλη «νέα κανονικότητα» – και να υπνοβατήσουμε σε ένα δυστοπικό μέλλον», είπε σε μια ομιλία που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους διπλωμάτες.
Κατήγγειλε την αυξημένη χρήση της θανατικής ποινής και τις «ανησυχητικές οπισθοδρομήσεις» στην ισότητα των φύλων, αναφερόμενος στους νέους νόμους περί ηθικής στο Αφγανιστάν.
Στις δυτικές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτικοί κινδυνεύουν να υποκινήσουν τη βία με το να κάνουν αποδιοπομπαίους τράγους τους μετανάστες και τις μειονότητες κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, είπε.
Ο Τερκ, πρώην δικηγόρος από την Αυστρία, χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του, έπειτα από επικρίσεις ορισμένων ότι η πολιτική του να εμπλέκει την Κίνα για υποτιθέμενες καταχρήσεις ήταν πολύ ήπια.
«Πιστεύω στην εμπλοκή, στις ειλικρινείς ανταλλαγές και στη διατήρηση του διαλόγου ανοιχτού, ακόμη περισσότερο μπροστά σε έντονες διαφωνίες», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Φουντώνει» ο πόλεμος στην Ουκρανία: Επιδρομή της Ρωσίας με drones στο Κίεβο
- Ισραήλ: Βολές κατά του Νετανιάχου – «Αργήσαμε να δράσουμε στο βόρειο μέτωπο – Το αληθινό ζήτημα είναι το Ιράν»
Πηγή: reuters.com