Γάζα: Διπλωματικός «πυρετός» για ανακωχή – Στο Κάιρο για νέες διαπραγματεύσεις ο διευθυντής της CIA
- 13/02/2024, 09:05
- SHARE
Η διεθνής πίεση εντείνεται προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία θα επιτρέψει να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι, με φόντο την επαπειλούμενη επίθεση στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο διευθυντής της CIA, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρίτσαρντ Μπερνς, αναμένεται εντός της ημέρας στο Κάιρο, για νέες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ, κυρίως για την απελευθέρωση ομήρων που εξακολουθεί να κρατά στον θύλακο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμφωνα με πηγές ενήμερες σχετικά.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν στοιβαχτεί 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται για τέσσερις και πλέον μήνες.
Επανέλαβε χθες Δευτέρα πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει «τη στρατιωτική πίεση ως την ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, της οποίας η Ράφα είναι κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό», και για να απελευθερωθούν «όλοι οι όμηροι», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο στρατός απελευθέρωνε δυο ομήρους, Ισραηλινοαργεντινούς, στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων, που συνοδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Πιέζουν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένουν πως εναντιώνονται σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας χωρίς λύση για τους άμαχους που είναι παγιδευμένοι στη Ράφα, που πλέον έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «αξιόπιστο» σχέδιο για να προστατευθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι πριν ξεκινήσει επίθεση, κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον Αμπντάλα Β΄.
Ο μονάρχης, η χώρα του οποίου ήταν το δεύτερο αραβικό κράτος που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ (το 1994), πήγε πολύ πιο μακριά.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα», όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη «αφόρητη», τόνισε ο Αμπντάλα Β΄, καλώντας να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», «άμεση» και «διαρκής», στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ΗΠΑ εργάζονται για (να συναφθεί) συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, θα φέρει άμεσα περίοδο ηρεμίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων και επ’ αόριστον.
Την περίοδο αυτή μπορεί να συμφωνηθεί «κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.
Το Ισραήλ θέλει οι άμαχοι στη Ράφα να μετακινηθούν σε καταυλισμούς σκηνών σε άλλους τομείς κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο
Ενόψει της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προτείνει ο πληθυσμός της πόλης και οι πάνω από ένα εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες να μεταφερθούν σε καταυλισμούς σκηνών σε άλλες περιοχές πάνω στα σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, κατά χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Πηγές της εφημερίδας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγησαν ότι η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 καταυλισμών, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από περίπου 25.000 σκηνές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του μικρού, πολιορκημένου θυλάκου. Το Ισραήλ πρότεινε ακόμη η Αίγυπτος να αναλάβει το στήσιμο των καταυλισμών και νοσοκομείων εκστρατείας.
Στη Ράφα, πόλη περίπου 270.000 κατοίκων προπολεμικά, έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,4 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι —ή με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας—, σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.
Κατά τις πληροφορίες της Τζέρναλ, η πρόταση υποβλήθηκε στο Κάιρο προ ημερών.
Το Ισραήλ —το σχέδιο του οποίου να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα επικρίνεται ολοένα πιο έντονα σε διεθνές επίπεδο— θέλει υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων.
Αλλά «δεν θα γίνουμε μέρος στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων, αντέταξε χθες στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας πως «ως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που να είναι επί του παρόντος ασφαλής» στον παλαιστινιακό θύλακο.
Η Κίνα ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα
Η Κίνα ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου «να αποτραπεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».
«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Ράφα, είναι αντίθετη και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
«Η Κίνα ζητεί από το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση το συντομότερο δυνατό, να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει να υπάρξουν θύματα μεταξύ αθώων αμάχων, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Ράφα», πρόσθεσε.