Γάζα: Εντείνονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ – Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Χαν Γιουνίς

Γάζα: Εντείνονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ – Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Χαν Γιουνίς
JABALIA, GAZA - MARCH 05: Civilians are seen around the Al-Shuhada Mosque, heavily damaged in the Israeli airstrikes on Jabalia refugee camp in Gaza on March 5, 2024. Mahmoud Issa / Anadolu (Photo by Mahmoud Issa / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ισραηλινά τανκς και αεροπλάνα βομβάρδιζαν την Καράρα, την Αμπασάν και άλλες περιοχές που είχαν κατονομαστεί στις εντολές εκκένωσης.

Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν διάφορες περιοχές της Χαν Γιουνίς και της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι υγείας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κάτω από τα πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός είχε διατάξει τους κατοίκους πολλών πόλεων και χωριών στην ανατολική Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν τα σπίτια τους τη Δευτέρα, πριν τα τανκς εισέλθουν ξανά στην περιοχή που ο στρατός είχε εγκαταλείψει πριν από αρκετές εβδομάδες.

Χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν υπακούσει στην έκκληση αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ισραηλινά τανκς και αεροπλάνα βομβάρδιζαν την Καράρα, την Αμπασάν και άλλες περιοχές που είχαν κατονομαστεί στις εντολές εκκένωσης, ανέφεραν κάτοικοι και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν περιοχές στην Χαν Γιουνίς από όπου είχαν εκτοξευθεί περίπου 20 ρουκέτες τη Δευτέρα. Οι στόχοι περιλάμβαναν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και επιχειρησιακά κέντρα.

Ακόμα, υποστήριξε ότι ελήφθησαν μέτρα πριν από τα πλήγματα για να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι δεν έπαθαν τίποτα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από την περιοχή, αναφερόμενος στις εντολές εκκένωσης.

Ο στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τις μη στρατιωτικές υποδομές και τον ευρύτερο πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες. Η ισλαμιστική ομάδα το αρνείται αυτό.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, συμμαχική ομάδα της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών, η οποία, όπως είπε, έγινε ως απάντηση στα «εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας».

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε όταν μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν περίπου 250 ομήρους, μεταξύ των οποίων πολίτες και στρατιώτες, πίσω στη Γάζα

Ράφα

Μέσα στις περιοχές που υπόκεινται σε εντολή εκκένωσης ήταν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο εξυπηρετεί τόσο το Χαν Γιουνίς όσο και τη Ράφα, και οι ιατρικοί υπάλληλοι αναγκάστηκαν να απομακρύνουν ασθενείς και οικογένειες που είχαν καταφύγει στις εγκαταστάσεις, δήλωσαν μάρτυρες και γιατροί.

Ορισμένοι κάτοικοι κατευθύνθηκαν δυτικά προς την περιοχή Μαουάσι δίπλα στην παραλία, η οποία έχει οριστεί ως ανθρωπιστική περιοχή αλλά είναι υπερπλήρης από εκτοπισμένες οικογένειες. Ορισμένοι κοιμήθηκαν στο δρόμο καθώς δεν μπορούσαν να βρουν καταφύγιο.

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι η επιχείρησή του στη Ράφα, στη νότια Γάζα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, που είχε ως στόχο να πατάξει τη Χαμάς στο τελευταίο της οχυρό θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Αφού τελειώσει η έντονη φάση του πολέμου, οι δυνάμεις της θα επικεντρωθούν σε μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις με σκοπό να σταματήσουν τη Χαμάς από το να ανασυνταχθεί, λένε αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πλησιάζει στο στόχο του να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007.Οι λιγότερο έντονες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, είπε.”Προχωράμε προς το τέλος της φάσης της εξάλειψης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς και θα υπάρξει συνέχεια για να χτυπήσουμε τα υπολείμματά της”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ συνεχίζουν να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούν στο εσωτερικό της Γάζας και εκτοξεύουν κατά καιρούς ρουκέτες στο Ισραήλ σε ένδειξη προκλητικότητας. Η Χαμάς λέει ότι ο Νετανιάχου απέτυχε να επιτύχει τους στόχους του πολέμου και η ομάδα είναι έτοιμη να πολεμήσει για χρόνια.

Οι προσπάθειες των Αράβων διαμεσολαβητών να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν βαλτώσει. Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να επιφέρει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το Ισραήλ λέει ότι θα δεχτεί μόνο προσωρινές παύσεις στις μάχες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com