Γάζα: Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, το Ισραήλ ετοιμάζει τον στρατό για «αποχώρηση» των Παλαιστινίων

Γάζα: Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, το Ισραήλ ετοιμάζει τον στρατό για «αποχώρηση» των Παλαιστινίων
epa11562794 Palestinians inspect the damage after the withdrawal of Israeli forces from Hamad City in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 24 August 2024. More than 40,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση Νετανιάχου «δείχνει» στους Παλαιστίνιους την έξοδο προς χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, διέταξε τον στρατό της χώρας του να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την «εθελοντική αποχώρηση» των κατοίκων από τη λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν την Πέμπτη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η εξέλιξη έρχεται μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, σχετικά με την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τις ΗΠΑ και τη φυγή των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα ώστε η Γάζα να μετατραπεί σε «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής», όπως ανέφερε ο Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλωσορίζω το τολμηρό σχέδιο του προέδρου Τραμπ, οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να φύγουν και να μεταναστεύσουν, όπως είναι ο κανόνας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Κατζ σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 12.

Όταν ρωτήθηκε ποιος θα φιλοξενήσει τους Παλαιστίνιους, ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να είναι οι χώρες που έχουν αντιταχθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

«Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και άλλες, οι οποίες έχουν διατυπώσει κατηγορίες και ψευδείς ισχυρισμούς κατά του Ισραήλ για τις ενέργειές του στη Γάζα, είναι νομικά υποχρεωμένες να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε κάτοικο της Γάζας να εισέλθει στα εδάφη τους», είπε.

Το σχέδιο του Κατζ θα περιλαμβάνει επιλογές εξόδου μέσω χερσαίων διαβάσεων, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για την αναχώρηση από τη θάλασσα και τον αέρα, μετέδωσε το Channel 12.

Ο Τραμπ δέχθηκε την Τετάρτη επιπλήξεις για το σχέδιό του για τη Γάζα από τις Ρωσία, Κίνα και Γερμανία, οι οποίες είπαν ότι θα προωθήσει «νέα δεινά και νέο μίσος».

Η Σαουδική Αραβία απέρριψε ευθέως την πρόταση και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Τετάρτη ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια προσάρτησης γης και εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση του Τραμπ ήταν «αξιοσημείωτη» και ζήτησε να διερευνηθεί, παρόλο που δεν ήταν συγκεκριμένος για το τι πιστεύει ότι προσφέρει ο Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com