Γάζα: Νέες εντολές εκκένωσης του Ισραήλ για την Χαν Γιουνίς

Γάζα: Νέες εντολές εκκένωσης του Ισραήλ για την Χαν Γιουνίς
ISRAEL - MAY 1: Israel continues to deploy soldiers, tanks, military aircraft and armored vehicles near the Gaza Border as Israeli attacks continue on Gaza on May 1, 2024. Mostafa Alkharouf / Anadolu (Photo by Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προσωρινά τις νότιες γειτονιές της περιοχής Χαν Γιουνίς της Γάζας, λέγοντάς τους να μεταφερθούν σε μια ανθρωπιστική περιοχή στο Αλ Μαουάσι, ανέφερε ανακοίνωση του στρατού το Σάββατο.

Οι μάχες, περισσότερο από εννέα μήνες από την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, υπογράμμισαν τη δυσκολία που έχουν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να εξουδετερώσουν μαχητές της μαχητικής ισλαμιστικής ομάδας εν μέσω της συνεχιζόμενης αντίστασης.

Την Παρασκευή ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα έδωσαν μάχη με Παλαιστίνιους μαχητές στην Χαν Γιουνίς, μια πόλη στα νότια του θύλακα, και κατέστρεψαν σήραγγες και άλλες υποδομές, καθώς προσπαθούν να καταστείλουν μικρές μονάδες μαχητών που συνεχίζουν να πλήττουν τα στρατεύματα με πυρά όλμων.

Περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, οι οποίες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 14.000 μαχητές από μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έχουν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί, από μια δύναμη που εκτιμούσαν ότι αριθμούσε περισσότερους από 25.000 στην αρχή του πολέμου.

Ο στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι οι εκκλήσεις του για εκκένωση κοινοποιήθηκαν στον πληθυσμό με διάφορα μέσα προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος για τους αμάχους.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της ανθρωπιστικής οργάνωσης κατηγορούν το Ισραήλ για χρήση δυσανάλογης βίας στον πόλεμο, κάτι που το ίδιο αρνείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com