Γάζα: Νέο σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία – Η Χαμάς απορρίπτει «νέους όρους», αλλά ο Μπάιντεν αισιοδοξεί

Γάζα: Νέο σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία – Η Χαμάς απορρίπτει «νέους όρους», αλλά ο Μπάιντεν αισιοδοξεί
KHAN YOUNIS, GAZA - AUGUST 16: Smoke rises from the Hamed area following an Israeli attack, which came immediately after Israel issued an evacuation warning to the southern Gaza Strip city of Khan Younis on August 16, 2024. Doaa Albaz / Anadolu (Photo by Doaa Albaz / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Καμιά πλευρά να μην υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, λέει ο Μπάιντεν - Τουλάχιστον εννέα νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στο Λίβανο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν χθες, Παρασκευή, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, μια τροποποιημένη πρόταση συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως η Χαμάς απέρριψε αμέσως τους «νέους όρους» που υποστήριξε πως θέτει το Ισραήλ, ενώ εντείνεται η διπλωματική πίεση με στόχο να αποφευχθεί μια περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι μεσολαβητές -Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος- ανακοίνωσαν την επανάληψη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, μετά την παρουσίαση χθες, Παρασκευή, στην Ντόχα ενός νέου συμβιβασμού για την εφαρμογή μιας συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης όλα τα μέρη να μην «υπονομεύουν» τις διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε μια ευκαιρία», επέμεινε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και δηλώνοντας «αισιόδοξος».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να μεταβεί σήμερα στο Ισραήλ για να επιδιώξει «να συνάψει μια συμφωνία» στη βάση της νέας πρότασης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.

Όμως δύο στελέχη της Χαμάς δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οργάνωσή τους απορρίπτει τους «νέους όρους» του Ισραήλ.

Στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος, που ξέσπασε με τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν γνωρίζει ανάπαυλα και οι βιαιότητες συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου μια φονική επίθεση, που διαπράχθηκε από εβραίους εποίκους, έχει προκαλέσει σάλο.

Έπειτα από πάνω από δέκα μήνες σύγκρουσης, οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν επίσης στόχο να αποφευχθεί μια απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων η Χεζμπολάχ, στη δολοφονία, που αποδίδεται στο Ισραήλ, του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, και στο θάνατο, την προηγουμένη, του στρατιωτικού αρχηγού του ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τους μεσολαβητές να «ασκήσουν πίεση» στη Χαμάς, ενώ ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι ζήτησε το αντίθετο στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, μια «άμεση και αποτελεσματική πίεση» στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υποδεχόμενος στην Ιερουσαλήμ τους ομολόγους του της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι και της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως περιμένει από τους συμμάχους του «να ενωθούν με το Ισραήλ» για να «επιτεθούν στο Ιράν», αν η Τεχεράνη επιτεθεί στη χώρα του.

Ο Σεζουρνέ χαρακτήρισε «απρεπές να γίνεται λόγος για απάντηση (…) ακόμα και αμυντική» την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες.

Το Ιράν θα υποστεί «κατακλυσμιαίες» συνέπειες σε περίπτωση που επιτεθεί στο Ισράηλ, προειδοποίησε από την πελυρά του υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο -την αυθεντικότητα του οποίου δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο- που δείχνει μέλη της να μετακινούνται μέσα σε μεγάλες σήραγγες, όπου φορτηγά μοιάζει να μεταφέρουν μεγάλους πυραύλους. Σε μια εικόνα, ένας εκτοξευτήρας πυραύλων στρέφεται προς τον ουρανό μέσα από μια καταπακτή.

Στην Ντόχα, η Χαμάς δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος μαζί με τους μεσολαβητές οι επικεφαλης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως ενημερώνεται γι’ αυτές.

Μεταξύ των «νέων όρων» που θέτει το Ισραήλ και απορρίπτει η Χαμάς, ένας από τους αξιωματούχους της παλαιστινιακής οργάνωσης ανέφερε τη «διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων» κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και «ένα δικαίωμα βέτο» στην απελευθέρωση ορισμένων παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι συνομιλίες βασίζονται σε ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και προβλέπει σε πρώτη φάση μια εκεχειρία έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί αποχώρηση των Ισραηλινών από πυκονκατοικημένες ζώνες της Γάζας και θα απελευθερωθούν ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάιντεν: Καμιά πλευρά να μην υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα

Εκτιμώντας πως η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται «πιο κοντά από ποτέ», ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην υπονομεύσουν την διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει σε δήλωσή του πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπίνκεν μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπογραμμίσει πως «με τη διαφαινόμενη πλέον ολοκληρωμένη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, κανείς στην περιοχή δεν θα πρέπει με τις ενέργειές του να υπονομεύσει αυτήν την διαδικασία».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη, που προκάλεσε τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ο οποίος εμπλεκόταν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν εξάλλου το Ιράν να μην υλοποιήσει τις απειλές του για αντίποινα, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία για ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα επιβεβαιώσει την «ακλόνητη υποστήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ», συνεχίζοντας «τις εντατικές προσπάθειές μας για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον εννέα νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στο Λίβανο

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίσθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, μεταξύ των νεκρών είναι μία γυναίκα και τα δύο παιδιά της, ενώ υπάρχουν επίσης πέντε τραυματίες από την επίθεση και η κατάσταση των δύο εξ αυτών θεωρείται κρίσιμη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ και πως έπληξαν επίσης «στρατιωτικές δομές» της οργάνωσης στις περιφέρειες Χανίν και Μαρούν Ελ Ρας, κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, αφού πλήγμα ρουκέτας, για το οποίο κατηγορείται η Χεζμπολάχ, σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Το Ισραήλ απάντησε με το φόνο κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ στα προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ, όπως έχει δηλώσει και το Ιράν για το φόνο στην Τεχεράνη του πολιτικού αρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: