Γάζα: Ο Μπάιντεν πιέζει για εκεχειρία, αλλά ετοιμάζεται να στείλει νέα όπλα στο Ισραήλ
- 17/02/2024, 09:45
- SHARE
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει βόμβες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, τα οποία θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό του, αν και παράλληλα πιέζει για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους.
Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται βόμβες ΜΚ-82 και συστήματα ΚΜU- 572 που μετατρέπουν απλές βόμβες σε ακριβείας, όπως και ηλεκτρονικούς πυροκροτητές FMU-139, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας ότι η αξία του εξοπλισμού αυτού ανέρχεται σε “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια”.
Η παροχή αυτού του εξοπλισμού εξετάζεται ακόμη εσωτερικά από την κυβέρνηση, τονίζει το άρθρο, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε πως οι λεπτομέρειες της πρότασης μπορεί να αλλάξουν προτού η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώσει τους επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις πληροφορίες της WSJ.
Ως τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις επειδή εξακολουθεί να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, την ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες ότι αμερικανικής κατασκευής όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήγματα που έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει αμάχους.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ συναντάται «μυστικά» με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στο Μόναχο
Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ φέρεται να συναντήθηκε «μυστικά» με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν αλ Θάνι, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με σκοπό την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι της Χαμάς, ανέφερε χθες Παρασκευή ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δυο πηγές του ενημερωμένες σχετικά.
Η ασυνήθιστη συνάντηση του προέδρου και του πρωθυπουργού έγινε σε «κρίσιμη» στιγμή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Axios, καθώς οι μεσολαβητές συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει πρόοδος παρά το μεγάλο χάσμα σε αυτά που επιδιώκουν από τη μια η κυβέρνηση του Ισραήλ και από την άλλη το παλαιστινιακό Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, πιο γνωστό με το ακρώνυμο Χαμάς.
Επικαλούμενος πηγή του που δεν κατονομάζει, ο ιστότοπος σημείωσε πως ο κ. Χέρτσογκ πήρε μαζί του στο Μόναχο κάποιους από τους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι τον Νοέμβριο και συγγενείς ομήρων.
Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι —ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους περίπου 250 που απήχθησαν όταν έγινε άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε την απελευθέρωση 105 και πλέον εξ αυτών και σε αντάλλαγμα 240 παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.
Αξιωματούχοι του Κατάρ και της Αιγύπτου με την υποστήριξη των ΗΠΑ μεσολαβούν προκειμένου να κηρυχθεί νέα ανακωχή στον πόλεμο που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες.
Σκοπός είναι να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι και παλαιστίνιοι κρατούμενοι κατά φάσεις και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ερίζει πως η παντελής έλλειψη προόδου οφείλεται στις «παραληρηματικές», κατ’ αυτόν, αξιώσεις της Χαμάς.
Διαπραγματευτές ελπίζουν πως θα κλειστεί συμφωνία πριν από το ραμαζάνι, που ξεκινά τη 10η Μαρτίου, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτς επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Πέραν του ισραηλινού προέδρου Χέρτσογκ, στη διάσκεψη του Μονάχου αναμενόταν να συμμετάσχει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς. Παρόντες θα είναι επίσης αντιπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής και αραβικών χωρών, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Η σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.
Η ανησυχία εντείνεται για το νοσοκομείο που κυρίευσε ο στρατός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Η ανησυχία κορυφώνεται σήμερα για τους ασθενείς που είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, που κατέλαβε εξ εφόδου ο ισραηλινός στρατός, διαβεβαιώνοντας πως βρήκε εκεί «όπλα» και «τρομοκράτες», ενώ η Χαμάς κατήγγειλε τους θανάτους τουλάχιστον πέντε ασθενών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο, πέντε ασθενείς πέθαναν εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, που σήμανε πως δεν έφθανε οξυγόνο στα δωμάτιά τους, όταν εισέβαλαν ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.
Πρόσθεσε πως ανησυχεί για την τύχη ακόμη επτά ασθενών —τεσσάρων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τριών στη βρεφονηπιακή πτέρυγα— και καθιστά «υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις» τόσο «για τους θανάτους» όσο και «για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού» που παραμένουν εκεί.
Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο, πέντε ιατρικές ομάδες που φροντίζουν 120 ασθενείς βρίσκονται ακόμη σε κτίριο του νοσοκομείου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και οξυγόνο, ενώ ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω Telegram ότι βρήκε οβίδες ολμοβόλων, χειροβομβίδες και άλλα όπλα της Χαμάς και ότι συνέλαβε «δεκάδες» υπόπτους μέσα στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους «πάνω από 20 τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».