Γάζα: Ο Νετανιάχου στηρίζει την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, λέει ο Μπλίνκεν – Η θέση της Χαμάς
- 20/08/2024, 09:30
- SHARE
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι στηρίζει την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Άντονι Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε δημοσιογράφους πως είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί επίσης τη συμβιβαστική πρόταση. Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως θα επισκεφθεί ακολούθως την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που επίσης έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην παρούσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ανησυχία του για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για ένα σχέδιο εμβολιασμού.
«Συνεργαζόμαστε με την ισραηλινή κυβέρνηση» προς τον σκοπό αυτό, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν και «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προτείνουμε σχέδιο τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι επείγον. Είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.
Ο ΟΗΕ ζήτησε την Παρασκευή να αρχίσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών για μια εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εμβολιασμός 640.000 και πλέον παιδιών, την ημέρα που το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας σε νήπιο δέκα μηνών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο που πολιορκείται και βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από το ξέσπασμα του πολέμου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
Ο κ. Μπλίνκεν δεν ξεκαθάρισε πως ακριβώς θα γίνει η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή, που ζητεί ο ΟΗΕ για «να προληφθεί η εξάπλωση της παραλλαγής που κυκλοφορεί» στην ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων, που είναι κατά το ήμισυ παιδιά.
Σχεδόν όλος ο πληθυσμός εκτοπίστηκε το λιγότερο μια φορά τους δέκα και πλέον μήνες του πολέμου.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πάντως πως είχε «λεπτομερειακή» συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.
Όλες οι προσβάσεις στον παλαιστινιακό θύλακο ελέγχονται πλέον από τον ισραηλινό στρατό.
Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «ενστερνίζεται την ανησυχία για την πιθανότητα επανεμφάνισης» της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την ασθένεια πριν από 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Εργαζόμαστε πάνω σε λεπτομερές σχέδιο για να εγγυηθούμε πως όλοι όσοι έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν» θα λάβουν εμβόλια, επέμεινε.
«Ο πιο γρήγορος και πιο ασφαλής τρόπος» για να γίνει αυτό θα ήταν «η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, διότι θα άνοιγε πολύ πιο ευρύ χώρο ώστε να αυξηθεί η βοήθεια» που εισέρχεται με το σταγονόμετρο στον θύλακο εδώ και μήνες.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% για να αποτραπεί η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, με δεδομένη την ισοπέδωση «των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε την Παρασκευή τον κίνδυνο που εγείρεται «όχι μόνο για τα παιδιά στη Γάζα, αλλά και σε γειτονικές χώρες» σε περίπτωση ξεσπάσματος επιδημίας.
Η Χαμάς επικρίνει δήλωση του Μπλίνκεν
Ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, επέκρινε έντονα χθες Δευτέρα δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε επικαιροποιημένη πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο κ. Χαμντάν έκρινε πως η δήλωση του κ. Μπλίνκεν προκαλεί «πολλές αβεβαιότητες», καθώς η νέα πρόταση «δεν είναι αυτή η οποία μας παρουσιάστηκε και στην οποία συμφωνήσαμε».
Ακόμη, το στέλεχος της Χαμάς θύμισε πως το κίνημα έχει ήδη πει στους μεσολαβητές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— κι επιμένει στη θέση πως «δεν χρειαζόμαστε νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χρειαζόμαστε να συμφωνήσουμε σε μηχανισμό εφαρμογής».
Σύμφωνα με τον Οσάμα Χαμντάν, ο νέος ηγέτης της Χαμάς, ο Γιαχία Σινουάρ, παίρνει εξαρχής μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Λόγω των συνθηκών ασφαλείας, η επικοινωνία με τον Σινουάρ γίνεται μέσω εργαλείων και μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ομαλά», εξήγησε.
Στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής έγιναν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι έπληξε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου. Ακολούθησαν εκρήξεις που υποδηλώνουν την «παρουσία μεγάλων ποσοτήτων όπλων στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι τραυματίστηκαν έξι Λιβανέζοι και δύο παιδιά από τη Συρία.
Το κρατικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τους ερευνητικούς σταθμούς του στην κοιλάδα Μπεκάα για λόγους ασφαλείας, επειδή βλήματα που δεν εξερράγησαν έπεσαν σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις.
Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στην πόλη Ναμπατία του νοτίου Λιβάνου. Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων (NNA), η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο παιδιά.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Σε αυτό το διάστημα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 585 άνθρωποι στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και τουλάχιστον 128 άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα συριακά υψίπεδα του Γκολάν έχουν χάσει τη ζωή τους 23 στρατιώτες και 26 άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη νότια Λωρίδα της Γάζας από πυρά του στρατού του Ισραήλ, σύμφωνα με συναδέλφους του
Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα τον θάνατο δημοσιογράφου, που κατά τις πηγές αυτές χτυπήθηκε την προηγουμένη από ισραηλινά πυρά στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.
«Το πτώμα του Ιμπραήμ Μουχάρεμπ διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νάσερ» της Χαν Γιούνις χθες Δευτέρα, διευκρίνισε το υπουργείο.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος PDN (Palestinian Daily News), για τον οποίο εργαζόταν κατά κύριο λόγο ο Ιμπραήμ Μουχάρεμπ, ανέφερε πως σκοτώθηκε από «πυρά (…) της ισραηλινής κατοχής εναντίον του και ομάδας δημοσιογράφων» στη συνοικία Χαμάντ της Χαν Γιούνις.
Άλλοι δυο δημοσιογράφοι που βρίσκονταν μαζί του τραυματίστηκαν από πυρά κι εισήχθησαν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις όπου νοσηλεύονται, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.
Βίντεο που κυκλοφορούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το Γαλλικό Πρακτορείο δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει μέχρι στιγμής, εικονίζουν ισραηλινό τεθωρακισμένο να προωθείται προς το προάστιο Χαμάντ, εν μέσω πυρών. Στα πλάνα, άνδρας με αλεξίσφαιρο γιλέκο που αναγράφει «Τύπος» τρέχει για να ξεφύγει από τις σφαίρες, ενώ φωνή ακούγεται να λέει: «Ο Ιμπραήμ χτυπήθηκε-πού είναι;»
«Το πτώμα του Ιμπραήμ Μουχάρεμπ βρέθηκε (χθες) το πρωί στο προάστιο Χαμάντ», πελώριο συγκρότημα πολυκατοικιών που οικοδομήθηκε από το Κατάρ ώστε να γίνει βιτρίνα της Λωρίδας της Γάζας, αλλά έχει μετατραπεί σε συντρίμμια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, με έναυσμα έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα τη Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.
Χθες στο νοσοκομείο Νάσερ περίπου τριάντα άνθρωποι έψαλαν προσευχή για τους νεκρούς μπροστά στο πτώμα του, κάτω από λευκό νεκρικό σάβανο, πάνω στο οποίο ήταν αφημένο αλεξίσφαιρο γιλέκο που ανέγραφε «Τύπος», κατέγραψε εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να εκφραστεί για τις περιστάσεις του θανάτου του δημοσιογράφου χωρίς τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες και αντίγραφο της δελτίου ταυτότητάς του.
«Ο ισραηλινός στρατός δεν βάζει ποτέ εσκεμμένα και δεν θα βάλει ποτέ εσκεμμένα στο στόχαστρο δημοσιογράφους», διαβεβαίωσε πάντως εκπρόσωπός του.
Η Ένωση Παλαιστινίων Δημοσιογράφων καταδίκασε τη «δολοφονία» του μέλους της και κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως διεξάγουν «οργανωμένη εκστρατεία» με σκοπό τη «δολοφονία δημοσιογράφων» στη Γάζα.
Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ιμπραήμ Κανάν, παρών στην κηδεία του Ιμπραήμ Μουχάρεμπ, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «σκοτώνει την αλήθεια», «προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε ίχνος της μετάδοσης στον έξω κόσμο όσων γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας».
Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πολλούς δημοσιογράφους που κατηγόρησαν κατόπιν ότι ήταν «τρομοκράτες», μέλη του ένοπλου βραχίονα είτε της Χαμάς, είτε του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε χθες πως καταμέτρησε ως τη 19η Αυγούστου «τουλάχιστον 113 δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ που σκοτώθηκαν» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, «την πιο φονική περίοδο για τους δημοσιογράφους αφότου (η ΜΚΟ) άρχισε να τηρεί δεδομένα το 1992» για το φαινόμενο.