Γάζα: Ο ΟΗΕ «δείχνει» σε επανειλημμένες παραβιάσεις των πολεμικών κανόνων από το Ισραήλ

Γάζα: Ο ΟΗΕ «δείχνει» σε επανειλημμένες παραβιάσεις των πολεμικών κανόνων από το Ισραήλ
KHAN YUNIS, GAZA - JANUARY 10: Palestinians start to return to their homes at the al-Matahin area following the withdrawal of Israeli forces from Abu Huli area, which separates Deir al-Balah and Khan Yunis in Gaza on January 10, 2024. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.400 ανθρώπους στο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ενδέχεται να έχουν παραβιάσει επανειλημμένα θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου και να μην έχουν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών κατά τη διάρκεια του πολέμου Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε την Τετάρτη η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε μια έκθεση αξιολόγησης έξι ισραηλινών επιθέσεων που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων και καταστροφές σε μη στρατιωτικές υποδομές, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «ενδέχεται να έχουν παραβιάσει συστηματικά τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης κατά την επίθεση».

«Η απαίτηση να επιλέγονται μέσα και μέθοδοι πολέμου που αποφεύγουν ή τουλάχιστον ελαχιστοποιούν σε κάθε βαθμό τη βλάβη των αμάχων φαίνεται ότι παραβιάζεται συστηματικά στην εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ.

Η μόνιμη αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη χαρακτήρισε την ανάλυση ως «εκ των πραγμάτων, νομικά και μεθοδολογικά εσφαλμένη».

«Δεδομένου ότι το OHCHR έχει, στην καλύτερη περίπτωση, μια μερική πραγματική εικόνα, οποιαδήποτε προσπάθεια να καταλήξει σε νομικά συμπεράσματα είναι εγγενώς ελαττωματική» υποστήριξε η ισραηλινή διπλωματική αποστολή.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς έξι περιστατικά που έλαβαν χώρα μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 2 Δεκεμβρίου, στα οποία το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν σε θέση να αξιολογήσει τα είδη των όπλων, τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις.

«Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να κυκλοφορήσει αυτή η έκθεση τώρα, ειδικά επειδή στην περίπτωση ορισμένων από αυτές τις επιθέσεις έχουν περάσει περίπου οκτώ μήνες και δεν έχουμε δει ακόμη αξιόπιστες και διαφανείς έρευνες» σημείωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Καλούμε πρώτα τις ισραηλινές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν σωστές έρευνες, διαφανείς έρευνες» τόνισε και πρόσθεσε ότι, ελλείψει διαφανών ερευνών, θα υπάρξει «ανάγκη για διεθνή δράση και στο θέμα αυτό».

Η αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.400 ανθρώπους στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με τις εκεί υγειονομικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com