Γάζα – «Παράθυρο» ελπίδας: Η επιχείρηση για την εξάλειψη της Χαμάς πλησιάζει στο τέλος της, λέει ο Νετανιάχου

Γάζα – «Παράθυρο» ελπίδας: Η επιχείρηση για την εξάλειψη της Χαμάς πλησιάζει στο τέλος της, λέει ο Νετανιάχου
epa10948682 Israeli soldiers aboard an armoured personnel carrier (APC) on patrol near the border with the Gaza Strip, southern Israel, 30 October 2023. The IDF struck over 600 militant targets over the past few days as it continued to 'expand ground operations' in the Gaza Strip, the Israel Defense Forces (IDF) said on 30 October. More than 7,600 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θέλει να βοηθήσει τις διεθνείς οργανώσεις στη Γάζα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της επιχείρησης για την εξάλειψη του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου, υποδεχόμενος απόφοιτους της Σχολής Εθνικής Άμυνας στην Ιερουσαλήμ. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους εναπομείναντες (σ.σ. μαχητές της Χαμάς)», διαβεβαίωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κατά την ενημέρωση που είχε από τους επικεφαλής της 143ης μεραρχίας του ισραηλινού στρατού – η οποία επιχειρεί στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας – διαπίστωσε πως έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε, εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων, τουλάχιστον 37.765 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 86.429 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς/

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, αποσκοπεί στην εξάρθρωση των εναπομεινασών μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου υποδηλώνουν ότι οι ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζουν στο τέλος τους. Ωστόσο, όπως έχει διαμηνύσει, ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν σε στρατηγικά σημεία του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θέλει να βοηθήσει τις διεθνείς οργανώσεις στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να στηρίξει τις διεθνείς οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας για να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε αυτό το έδαφος που έχει καταστραφεί από σχεδόν εννέα μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

“Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και όλους τους παράγοντες που μετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίλ αλ-Καφάρνα, ο υπουργός Έκτακτης Βοήθειας κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ενώπιον περίπου δεκαπέντε εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, ο Παλαιστίνιος υπουργός υποστήριξε αρκετά έργα συνεργασίας, κυρίως δύο διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή των αξιολογήσεων των αναγκών του πληθυσμού της Γάζας από τη μια μεριά, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτές οι οργανώσεις από την άλλη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι “σε θέση να παρέχει πληροφορίες για οικογένειες (τις πιο ευάλωτες, σ.σ.), από το σύστημά μας εγγραφής για την κοινωνική προστασία”, εξήγησε η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Σάμαχ Χαμάντ. “Έχουμε υπαλλήλους επί τόπου, έχουμε αποθήκες, είμαστε παρόντες στο πεδίο, ο κόσμος έρχεται να μας ζητήσει”, διευκρίνισε η Χαμάντ.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής συνεχίζουν να ζουν στη Γάζα, το έδαφος κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007 όταν πήρε την εξουσία, έπειτα από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών της και εκείνων της Φάταχ, του κόμματος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς στη συνέχεια κατήγγειλε “πραξικόπημα“. Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τα δύο κινήματα δεν κατάφεραν ποτέ να συμφιλιωθούν. “Ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα, ώστε να προετοιμαστούμε πραγματικά για μια δεύτερη φάση”, είπε η Χαμάντ, επικαλούμενη την ανοικοδόμηση του παράκτιου εδάφους.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Παλαιστινιακή Αρχή Ύδρευσης, η οποία επίσης έχει την έδρα της στη Ραμάλα, έκανε γνωστό μέσω του διευθυντή της, του Μάζεν Γκουναΐμ, ότι “23.000 λίτρα καυσίμου εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας για να λειτουργήσουν πηγάδια και κύριοι σταθμοί άντλησης”.

Το καύσιμο αυτό, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των γεννητριών που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο παλαιστινιακό έδαφος, διανεμήθηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον Γκουναΐμ.

Ο ανθρωπιστικός τομέας χρειάζεται τουλάχιστον 160.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa). Εδώ και μήνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τις δραστηριότητές τους, κυρίως λόγω της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας (PCPSR) που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, η Χαμάς μετά τον πόλεμο είναι η επιλογή που προτιμά το 61% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων (71% στη Δυτική Όχθη και 46% στη Λωρίδα της Γάζας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: