Γάζα: Σε κίνδυνο η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Γάζα: Σε κίνδυνο η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα
Photo: AFP
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για μια επιχείρηση κατά της Χαμάς στη νότια πόλη της Ράφα της Γάζας.

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις βοήθειας ολόκληρου του θύλακα, δήλωσε την Παρασκευή η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια εισβολή.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για μια επιχείρηση κατά της Χαμάς στη νότια πόλη της Ράφα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διαφύγει από τους πολύμηνους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που προκάλεσε η φονική διασυνοριακή επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα μπορούσε να είναι μια σφαγή αμάχων και ένα απίστευτο πλήγμα για την ανθρωπιστική επιχείρηση σε ολόκληρη τη λωρίδα, επειδή διοικείται κυρίως από τη Ράφα» είπε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), σε ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα.

Οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη Ράφα περιλαμβάνουν ιατρικές κλινικές, αποθήκες εφοδιασμένες με ανθρωπιστικές προμήθειες, σημεία διανομής τροφίμων και 50 κέντρα για οξέως υποσιτισμένα παιδιά, πρόσθεσε ο Λάερκε.

Το OCHA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη συνέχιση των επιχειρήσεων βοήθειας, ακόμη και σε περίπτωση εισβολής, και μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, συμπλήρωσε.

Ήδη, περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε σχεδόν επτά μήνες συγκρούσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στην ίδια ενημέρωση ότι είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Ράφα, το οποίο περιελάμβανε ένα νέο νοσοκομείο, αλλά δήλωσε ότι δεν θα ήταν αρκετό για να αποτρέψει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών.

«Θέλω πραγματικά να πω ότι αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένα τσιρότο. Δεν θα αποτρέψει σε καμία περίπτωση την αναμενόμενη σημαντική πρόσθετη θνησιμότητα και νοσηρότητα που προκαλείται από μια στρατιωτική επιχείρηση» σημείωσε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Άλλες προετοιμασίες περιλαμβάνουν την προ-διάθεση ιατρικών προμηθειών σε νοσοκομεία βορειότερα σε περίπτωση που τα τρία νοσοκομεία της Ράφα δεν λειτουργήσουν, όπως συνέβη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της επτάμηνης σύγκρουσης λόγω ισραηλινών επιδρομών και βομβαρδισμών.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι μόλις το ένα τρίτο από τα 36 προπολεμικά νοσοκομεία της Λωρίδας είναι εν μέρει λειτουργικά. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και λέει ότι οι επιχειρήσεις του εναντίον τους δικαιολογούνται από την παρουσία μαχητών. Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται τους ισχυρισμούς.

Ο Πίπερκορν τόνισε ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχος» για το γεγονός ότι οποιαδήποτε εισβολή θα έκλεινε το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την εισαγωγή ιατρικών προμηθειών.

«Πιέζουμε και ασκούμε πιέσεις ώστε, ό,τι κι αν συμβεί, να παραμείνει ανοιχτό» πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ΠΟΥ έθεσε το θέμα αυτό στις ισραηλινές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com