Γάζα: Το Ισραήλ αψηφά τις εκκλήσεις και ετοιμάζει «δυνατή» στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Γάζα: Το Ισραήλ αψηφά τις εκκλήσεις και ετοιμάζει «δυνατή» στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 11, 2023, shows Israeli army tanks rolling in a field amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP) Photo: AFP
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή του FBI - Ο Μπάιντεν αναστέλλει τις απελάσεις Παλαιστινίων για 18 μήνες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει να διαμηνύει πως σχεδιάζει να εξαπολύσει «δυνατή» στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, που συνεχίστηκαν σήμερα, και με φόντο τις διαπραγματεύσεις —σε δεύτερο πλάνο πλέον— για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε εξάλλου χθες Τετάρτη σειρά πληγμάτων στον νότιο Λίβανο με τουλάχιστον εννιά νεκρούς, σύμφωνα με λιβανικές πηγές, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας που σκότωσε στρατιωτίνα, επιτείνοντας την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί στην περιοχή ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χερτσί Χαλεβί, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο τμήμα της χώρας χθες, απείλησε με «πολύ δυνατή επίθεση» προσεχώς εναντίον του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, συμμάχου του Ιράν και της Χαμάς.

«Θα πολεμήσουμε ως την ολοκληρωτική νίκη, που συνεπάγεται ισχυρή επιχείρηση στη Ράφα, αφού επιτρέψουμε στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις ζώνες των μαχών», είπε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Telegram.

Το τρέχον διάστημα, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στη Χαν Γιούνις, όπου χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο όμως είναι περικυκλωμένο. Γίνονται εξάλλου ήδη επιχειρήσεις και βομβαρδισμοί στη Ράφα, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν πάντα κλειστά.

Περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου, είναι στοιβαγμένος στη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων. Πολλοί από αυτούς αγωνιούν ενόψει της επίθεσης που έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολυθεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εδώ και μέρες.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβασε τον τόνο, ανακοίνωσε πως είπε στον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να «τερματιστούν» το ταχύτερο, καθώς «ο απολογισμός των θυμάτων» και «η ανθρωπιστική κατάσταση» πλέον έχουν φθάσει σε «αφόρητα» επίπεδα.

Οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να κηρυχθεί νέα εκεχειρία που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι της Χαμάς και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ συνεχίζονται στο Κάιρο, με μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Έπειτα από συνάντηση την Τρίτη στην οποία συμμετείχαν κυρίως ο επικεφαλής της Μοσάντ —της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ—, ο Νταβίντ Μπαρνέα, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι και αιγύπτιοι αξιωματούχοι, οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν ως και αύριο Παρασκευή.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε πως αναμενόταν χθες αντιπροσωπεία του κινήματος στο Κάιρο για επαφές με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς» που κατ’ αυτόν αποκλείουν οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που ασκεί εξουσία σε αυτόνομους τομείς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά όχι στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου την εκδίωξε η Χαμάς το 2007, κάλεσε χθες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να κλείσει συμφωνία για να κηρυχθεί ανακωχή «γρήγορα», για να «αποφευχθεί», όπως το βλέπει, ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, που θα έχει «χιλιάδες θύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή του FBI

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ (FBI) πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με μέλη των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση του FBI.

Ο Κρίστοφερ Ρέι αναφέρθηκε στις «τρέχουσες και μελλοντικές» απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, διευκρίνιζει η ανακοίνωση.

Ο Ρέι επίσης συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του FBI που έχει την έδρα του στο Τελ Αβίβ και «επέμεινε στη σημασία του έργου που παράγει το προσωπικό του FBI στο πλευρό των Ισραηλινών εταίρων του για την αντιμετώπιση των απειλών που εγείρουν η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, το Ιράν και άλλοι».

«Το FBI θα εισακούσει τα αιτήματα της κυβέρνησης του Ισραήλ προκειμένου να τη στηρίξει στις προσπάθειες που κάνει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της χώρας μπροστά στις τρομοκρατικές απειλές και ενέργειες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Ρέι στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο διευθυντής του FBI πρόκειται τώρα να μεταβεί στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ξεκινά σήμερα και διαρκεί ως τις 17 Φεβρουαρίου.

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς καλούν για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά καλούν, με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα, να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας εναντίον της επικείμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις ενδείξεις πως το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα. Τυχόν στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική», αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς των τριών κρατών, καλώντας την κυβέρνηση του ισραηλινού ομολόγου τους Μπενιαμίν Νετανιάχου να «μην πάρει αυτόν τον δρόμο».

«Χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστίθεται.

Η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Καμπέρα, το Ουέλιγκτον και η Οτάβα καλεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει, επισημαίνοντας πως στη Ράφα βρίσκονται «περίπου 1,5 εκατομμύριο» Παλαιστίνιοι που προσέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες σε άλλους τομείς του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου.

Ακόμη, τονίζει πως η κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να είναι «μονομερής», αξιώνοντας η Χαμάς να αφοπλιστεί και να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

Το κείμενο θυμίζει πως απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) τον Ιανουάριο, κατόπιν προσφυγής της Νότιας Αφρικής που κατήγγειλε γενοκτονία, υποχρεώνει το Ισραήλ να προστατεύει τους αμάχους και να εγγυάται πως έχουν βασικές υπηρεσίες και λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για κάτι «απαραίτητο δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», επιμένουν οι πρωθυπουργοί. «Δεν μπορεί οι παλαιστίνιοι άμαχοι να αναγκαστούν να πληρώσουν το τίμημα της νίκης επί της Χαμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν αναστέλλει τις απελάσεις Παλαιστινίων για 18 μήνες

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επικρίνεται από μέρος της εκλογικής του βάσης για την πολιτική σθεναρής υποστήριξης στο Ισραήλ που ασκεί, αποφάσισε να ανασταλούν για δεκαοκτώ μήνες οι απελάσεις Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

«Υπό το φως της σύρραξης που συνεχίζεται και των ανθρωπιστικών αναγκών στο πεδίο», ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το οποίο «προστατεύει την πλειονότητα των Παλαιστινίων που ζουν στις ΗΠΑ, με ορισμένες εξαιρέσεις», από την απέλαση, εξήγησε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία χθες.

Πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τη δικαιοσύνη, ή «θεωρείται πως εγείρουν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» δεν θα επωφεληθούν από αυτή την παύση των απελάσεων, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το μέτρο μπορεί να ωφελήσει περίπου 6.000 ανθρώπους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, υποψήφιος για δεύτερη θητεία, δέχεται έντονες επικρίσεις για τις θέσεις του όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά από την πιο προοδευτική πτέρυγα των υποστηρικτών της παράταξής του και τους Αμερικανούς αραβικής καταγωγής.

Μολονότι σθεναρός υποστηρικτής του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν αφήνει να φανεί ολοένα περισσότερο η δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Πρόσφατα χαρακτήρισε τα ισραηλινά αντίποινα «υπέρμετρα», ενώ η κυβέρνησή του τονίζει συνεχώς το τελευταίο διάστημα πως πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: