Γάζα: Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι νεκροί από επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο

Γάζα: Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι νεκροί από επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο
epa11392511 Internally displaced Palestinians walk next to destroyed buildings in Khan Younis, southern Gaza Strip, 05 June 2024. More than 36,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μια από τις περιοχές που κατοικείται περισσότερο από εκτοπισμένες οικογένειες στη Γάζα.

Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας και το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Χαμάς έδωσαν τον απολογισμό των νεκρών από το χτύπημα στο σχολείο στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, μια από τις περιοχές που κατοικείται περισσότερο από εκτοπισμένες οικογένειες και δήλωσαν ότι πάνω από 100 άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στοχοθέτησε ένα «κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς μέσα στο συγκρότημα του σχολείου Χαντίγια στο κέντρο της Γάζας».

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το σχολείο χρησιμοποιούνταν για την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων και ως αποθήκη όπλων και ότι προειδοποίησε τους πολίτες πριν από το χτύπημα.

Στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στο Ντέιρ Αλ-Μπάλα, ασθενοφόρα έσπευσαν να μεταφέρουν τραυματισμένους Παλαιστίνιους στις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ορισμένοι από τους τραυματίες έφτασαν επίσης με τα πόδια, με τα ρούχα τους λερωμένα με αίμα.Σε προηγούμενες τέτοιες επιδρομές που έπληξαν μη στρατιωτικές υποδομές, ο στρατός του Ισραήλ κατηγόρησε τη μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ότι έθεσε σε κίνδυνο αμάχους, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί μέσα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, σχολεία και νοσοκομεία ως κάλυψη.

Νωρίτερα το Σάββατο, τα επίσημα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις από τα ξημερώματα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και ότι οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν προσωρινά τις νότιες γειτονιές της Χαν Γιουνίς, λέγοντάς τους να μεταφερθούν σε μια ανθρωπιστική περιοχή στο Αλ Μαουάσι, ανέφερε στρατιωτική ανακοίνωση.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι εκκλήσεις του για εκκένωση κοινοποιήθηκαν στον πληθυσμό μέσω διαφόρων μέσων προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος για τους πολίτες.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Μπουρέιτζ, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίτερα σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε άλλο πλήγμα σε σπίτι στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, δήλωσαν οι γιατροί.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία στον πόλεμο και ότι δεν διασφαλίζει ότι οι άμαχοι έχουν ασφαλή μέρη για να πάνε, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Την Παρασκευή ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα έδωσαν μάχη με Παλαιστίνιους μαχητές στην Χαν Γιουνίς και κατέστρεψαν σήραγγες και άλλες υποδομές, καθώς προσπάθησαν να καταστείλουν μικρές μονάδες μαχητών που συνέχισαν να πλήττουν τα στρατεύματα με πυρά όλμων.

Οι μάχες, περισσότερο από εννέα μήνες μετά την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, υπογράμμισαν τη δυσκολία που έχουν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να εξουδετερώσουν μαχητές της ομάδας εν μέσω της συνεχιζόμενης αντίστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com