Γάζα: Ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις – Υπάρχουν ελπίδες για βιώσιμη εκεχειρία;
- 12/03/2025, 09:15
- SHARE

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξανάρχισαν στη Ντόχα, με την ελπίδα για ουσιαστική πρόοδο. Ωστόσο, η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο βοήθειας.
Η νέα φάση των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ, έχει ως στόχο την παράταση της κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από τις 19 Ιανουαρίου. Στέλεχος της Χαμάς, ο Άμπντελ Ραχμάν Σαντίντ, εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει «χειροπιαστή πρόοδος» για τη δεύτερη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη. Παρά τη συμφωνία ανακωχής, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις στη Γάζα, με νέα αεροπορικά πλήγματα να στοιχίζουν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.
Ανθρωπιστική κρίση και διεθνείς αντιδράσεις
Η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ για 11η συνεχόμενη ημέρα έχει δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακο. Την Κυριακή, το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στην κύρια μονάδα αφαλάτωσης νερού, στερώντας βασική πρόσβαση σε καθαρό νερό για 600.000 ανθρώπους.
Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Ιορδανία καταδίκασαν το μέτρο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει δράση. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των τροφίμων στη Γάζα εκτοξεύονται και η έλλειψη ιατρικών προμηθειών επιδεινώνει την κρίση.
Διαφωνίες για τους όρους της εκεχειρίας
Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τη Χαμάς, προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων. Το Ισραήλ, αντίθετα, επιδιώκει την επέκταση της πρώτης φάσης μέχρι τα μέσα Απριλίου και απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας πριν προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εξακολουθούν να υπάρχουν 58 όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων οι 34 εκτιμάται ότι είναι νεκροί. Οι οικογένειες των ομήρων πιέζουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιταχύνει τη διαδικασία απελευθέρωσής τους, με εκατοντάδες διαδηλωτές να κατασκηνώνουν μπροστά στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.