GEC 2017: Ποιος θα είναι o agripreneur της χρονιάς;
- 15/03/2017, 12:41
- SHARE
To FortuneGreece βρίσκεται στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στη Ν. Αφρική και σας μεταφέρει όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Αποστολή στο Γιοχάνεσμπουργκ, Tάσος Ζάχος
Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (GEC 2017) στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ίσως είναι η πρώτη φορά που συναντάω σε αντίστοιχα events τόσο μεγάλο ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες, ειδικά από όσους προέρχονται από χώρες της Αφρικής.
Συνολικά ήδη από την Τρίτη περίπου 8.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 180 χώρες έχουν περάσει τις πόρτες του Sandton Convention Centre, το οποίο έχει διαθέσει συνολικά πέντε ορόφους για τη γιορτή της επιχειρηματικότητας. Για τη Ν. Αφρική η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα στη προσπάθεια της να γίνει πιο εξωστρεφής, να δώσει λύσεις στα προβλήματά της, αλλά και να κρατήσει τα καλύτερα μυαλά της χώρας εδώ.
Όπως ανέφερε στην έναρξη του GEC 2017 η υπουργός ανάπτυξης των επιχειρήσεων, Lindiwe Zulu, η κυβέρνησης της Ν. Αφρικής έχει ως στρατηγικό στόχο να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, καθώς η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα η έρευνα που παρουσιάστηκε στην έναρξη της διοργάνωσης από το Sustainable Entrepreneur Accelarator (SEA) δείχνει ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Η Αφρική χάνει περίπου 652 δισ. δολάρια τον χρόνο από Αφρικανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκτός της Ηπείρου. Μάλιστα μέχρι το 2050 το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει το 1,5 τρισ. δολάρια (!).
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι η μετανάστευση από την Αφρική σε άλλες ηπείρους έχει αυξηθεί δραματικά (πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι) με πρώτη χώρα τη Νιγηρία, ενώ ακολουθούν η Κένυα και η Νότιος Αφρική.
Η έρευνα μαρτυρά τους κινδύνους για τις αφρικανικές οικονομίες, αλλά παράλληλα και μια μεγάλη ευκαιρία. Όσοι έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες μέσω της τεχνολογίας να μπορέσουν παράλληλα να προσφέρουν και στις δικές τους οικονομίες, επεκτείνοντας για παράδειγμα τις επιχειρήσεις τους ή επενδύοντας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, αλλά και οι νέες εταιρείες πίσω στη χώρα τους.
O αντιπρόεδρος της Ν. Αφρικής, Cyril Ramaphosa, που άνοιξε επίσημα τις εργασίες του συνεδρίου, δήλωσε σχετικά: «Σε όλο τον κόσμο, η επιχειρηματικότητα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη. Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε νέους δρόμους, να μοιραστούμε ιδέες και να συνεργαστούμε, ώστε να ελπίζουμε όλοι σε ένα καλύτερο μέλλον. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας μπορούμε να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσης, για mentoring και επενδύσεις».
Παράλληλα κάλεσε τους νέους Αφρικανούς να χρησιμοποιήσουν το συνέδριο ως ευκαιρία, ώστε να αναπτύξουν συνεργίες παγκοσμίως με επιχειρηματικούς ηγέτες, που δίνουν το παρόν στο συνέδριο.
Επενδύσεις, παγκόσμιες πόλεις και καινοτομία
Στο GEC 2017 κυριαρχεί η γνωστή πλέον και ως ψηφιακή εποχή. Επενδυτές – άγγελοι (angel investors) από όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Τράπεζα, μεγάλες εταιρείες και τράπεζες όπως η Microsoft, η Barclays κ.α. συμμετέχουν σε παράλληλα sessions που γεμίζουν ασφυχτικά με κόσμο.
Στην ατζέντα επίσης κυριαρχεί το μέλλον των «έξυπνων» πόλεων και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην οικονομία.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο CEC 2017, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, ενώ αυτό το ποσοστό αναμένεται να μεγαλώσει μέχρι το 2050 (τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού).
Το Γιοχάνεσμπουργκ εξακολουθεί να είναι η πρώτη πόλης της Αφρικής σε τουρισμό και ανάπτυξη, καθώς μόνο το 2016 περισσότεροι από 3,6 εκατ. τουρίστες ξόδεψαν περίπου 1,73 δισ. δολάρια.
Ποιος θα είναι ο «agripreneur» της χρονιάς;
Εκτός όμως από το κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης και των παγκόσμιων πόλεων, ως σημαντικό ζήτημα στο Συνέδριο έχει αναδειχθεί και η χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον τομέα της καλλιέργειας και του φαγητού (AgTech και FoodTech). Ψηλά στην ατζέντα του Συνεδρίου είναι η τελική φάση του Future Agro Challenge, ενός παγκόσμιου διαγωνισμού που ξεκίνησε από τους ID – GC στην Ελλάδα και έφτασε να εκπροσωπεί πάνω από 50 ομάδες από διάφορες χώρες του πλανήτη.
Μετά από μια διαδικασία δύο ημερών, που περιλάμβανε ομιλίες από σπουδαίους ομιλητές, όπως ο επενδυτής Bob Dorf και ο συνιδρυτής του Booking.com και serial entrepreneur Jeff Hoffmann, «μάχες» μεταξύ των ομάδων που έφτασαν ως τη τελική φάση και συναντήσεις «οne to one» με επενδυτές, αναδείχθηκαν εκείνες οι ομάδες που θα διαγωνιστούν στον τελικό.
Οι περισσότεροι αγροεπιχειρηματίες μίλησαν με πολύ καλά λόγια για το Future Agro Challenge, την εμπειρία τους από τον διαγωνισμό και την ευκαιρία που είχαν να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ανώτατο επίπεδο και σε παγκόσμιο κοινό στο πλαίσιο του GEC 2017. Παράλληλα μέσα από την όλη διαδικασία ήρθαν σε επαφή με Venture Capitals, Angel Investors και accelerators από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη.
«Η τροφική αλυσίδα έχει σπάσει. Χρειαζόμαστε μια προσέγγιση από τα κάτω προς τα πάνω για τον εντοπισμό νέων και βιώσιμων λύσεων σε τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Οι καινοτόμοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις υψηλού επιπέδου στο FAC, είναι σε θέση να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Οι αγρο-επιχειρηματίες πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, και το οικοσύστημα FAC και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό επίπεδο έχουν δεσμευθεί να τους βοηθήσουν να πετύχουν» αναφέρει στο FortuneGreece.com η Κάρλα Τάνας, Συν-Ιδρύτρια των Industry Disruptors – Game Changers και του Future Agro Challenge.
Δείτε ποιες είναι οι ομάδες που πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό: