Γεφυρώνοντας το χάσμα δεξιοτήτων: Ο ρόλος των εταιρειών
- 17/04/2023, 09:33
- SHARE
Η αγορά εργασίας ήταν πάντα πιο φιλική για τους εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση, και στη σημερινή οικονομία που επιβραδύνεται αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο. Οι εταιρείες υιοθετούν στρατηγικές ανάπτυξης που τις ωθούν να ανταγωνίζονται σκληρά για εξειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας για λιγότερο εξειδικευμένους εργαζόμενους. Για την ακρίβεια, πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η PwC με ανώτερα στελέχη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 50% σχεδιάζει να προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας.
Όπως σημειώνει το World Economic Forum, η τάση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις αγορές εργασίας. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τις ικανότητες να ανταγωνιστούν για θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης κινδυνεύουν να αγνοηθούν από τη διοίκηση, ενώ η πραγματική της ευθύνη είναι να τους αυξήσει τη δέσμευση. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα διαπιστώσουν ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κομίζουν θεσμικές γνώσεις που οι εταιρείες συχνά υποτιμούν και έχουν τη δυνατότητα να μετριάσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Εάν οι επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμες να διαδραματίσουν ρόλο στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την πόλωση στην κοινωνία, καθώς οι εργαζόμενοι που δεν διαθέτουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από εξειδικευμένες και σπάνιες δεξιότητες θα μείνουν ακόμη περισσότερο πίσω.
Η επιβράδυνση της οικονομίας θα επιταχύνει αυτό το φαινόμενο για όσους δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι με εξειδικευμένες δεξιότητες, ενώ οι άνθρωποι με περιζήτητες δεξιότητες θα συνεχίσουν να ευημερούν και να αισθάνονται ισχυροί – αυξάνοντας το μέγεθος των διαφορών και της πόλωσης.
Είναι σαφές ότι ορισμένοι πιστεύουν πως οι ευρύτερες εργασιακές τάσεις και οι προσδοκίες του σημερινού εργατικού δυναμικού θα ξεθωριάσουν με την επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά στην πραγματικότητα οι προσδοκίες και η κινητικότητα των εξειδικευμένων εργαζομένων θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.
Συνεπώς, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουμε τη διεύρυνση του χάσματος δεξιοτήτων, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα θέματα εκπαίδευσης και εργατικού δυναμικού βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι επιχειρήσεις να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται τώρα και στο μέλλον – από την τεχνολογία μέχρι το περιβάλλον, την κοινωνία, τη διακυβέρνηση και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ηγεσία, η ανθεκτικότητα και η παγκόσμια οξυδέρκεια για την πλοήγηση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.
Επενδύοντας συλλογικά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, θα δούμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς και πολιτών και κυβερνήσεων – μια εμπιστοσύνη που θα διαχυθεί σε ολόκληρη την ευρύτερη κοινωνία.