«Γεύση» από Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη
- 24/06/2014, 19:00
- SHARE
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές.
Εικόνες που θυμίζουν θερινό σινεμά και «γεύση» από Silicon Valley θα φιλοξενήσει για δύο ημέρες, το κέντρο της Θεσσαλονίκης χάρη σε μια πρωτοβουλία των προγραμματιστών της κοινότητας Google-GDG Thess. Κι αυτό, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά, μέσω της Θεσσαλονίκης στο ετήσιο συνέδριο «Google I/O» που γίνεται στο Σαν Φρανσίσκο.
Το συνέδριο θα μεταδίδεται «ζωντανά» σε μια ειδικά διαμορφωμένη μεγάλη οθόνη όπως και άλλες μικρότερες που θα στηθούν στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ (πλατεία ΧΑΝΘ). Δημοσιογράφοι αλλά και όποιος άλλος από το κοινό το επιθυμεί, θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν απευθείας τις ερωτήσεις τους στα στελέχη της εταιρείας. {σ.σ. Οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή ερώτησης πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση στη σελίδα του GDG Thess.
Για δύο βράδια, Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Ιουνίου (έναρξη στις 18.30) η κοινότητα των προγραμματιστών της Google θα “ενώσει” τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο με το Σαν Φρανσίσκο αλλά και με άλλες 100 χώρες.
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κορυφαία στελέχη της Google θα κάνουν ανακοινώσεις μπροστά σε περισσότερους από 8.000 προγραμματιστές που παραβρίσκονται στο συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και στα εκατομμύρια των on line συνδεδεμένων (που συμμετέχουν στο Google I/O extended) για όλα όσα θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας τον επόμενο χρόνο», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής του GDG Thess, Παναγιώτης Τζίνης.
«Οι κοινότητες των προγραμματιστών της Google (GDG) σε όλο τον κόσμο που θα συμμετάσχουν ξεπερνούν τις 250. Ωστόσο είναι πολύ λίγες εκείνες (μεταξύ τους και η κοινότητα της Θεσσαλονίκης)που θα έχουν τον δικό τους εκπρόσωπο (ambassador) στο Σαν Φρανσίσκο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Google χρήζει κάποιον ως πρεσβευτή μιας κοινότητας, καθιστώντας έτσι τη συμμετοχή της στο συνέδριο ακόμη πιο ενεργή», επισημαίνει ο προγραμματιστής του GDG Thess Ευάγγελος Τσάτης.
«Είναι πολύ τιμητικό αυτό για εμάς. Είναι σαν να έχουμε εκεί τον άνθρωπό μας». H Google μας έδωσε δυνατότητα εκπροσώπησης μέσω ενός ambassador αναγνωρίζοντας ότι η Κοινότητα μας -αν και πολύ νέα- ήταν πολύ δραστήρια και παραγωγική και ο κόσμος της Θεσσαλονίκης την αγκάλιασε” υπογράμμισε ο κ.Τζίνης.
Η εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε… γνώστες του αντικειμένου. «Μπορούν και θέλουμε να έρθουν όσοι περισσότεροι γίνεται. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τους χάρτες της Google (Google maps) το Street view, τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και να δουν από κοντά κάποια καινοτόμα προϊόντα», σημείωσε ο κ.Τζίνης.
Η Θεσσαλονίκη στο «χάρτη της Google»
«Σε λιγότερο από ένα χρόνο καταφέραμε, σε συνεργασία με τη Helexpo-ΔΕΘ, να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη να ακούγεται όλο και πιο συχνά στους κύκλους των προγραμματιστών της Google», επισημαίνει ο Παναγιώτης Τζίνης και εξηγεί ότι η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο συνέδριο της Google αποτελεί τη συνέχεια σε μια διαρκή κίνηση εξωστρέφειας.
«Παρουσιάσαμε και ενημερώσαμε τον κόσμο για τα Google Maps και το Street View θέλοντας να δείξουμε ότι η τεχνολογία μας δίνει όλα τα εργαλεία -και μάλιστα δωρεάν- προκειμένου να αναδείξουμε τουριστικά την πόλη και να μπορέσει, όποιος θέλει -πολίτης, επιχειρηματίας, δήμος, κ.α.- να προβληθεί μέσα από τους χάρτες», πρόσθεσε.
Στο Google I/O extended Thessaloniki, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών, νέοι άνθρωποι από το χώρο της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία της δικής τους Start Up επιχείρησης.
Πέραν αυτών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να «γνωρίσουν» αυτοπροσώπως το LEGO Mind Storm Robot, που… ζωγραφίζει στην άμμο και να μάθουν για την πρωτοπόρα touchless (χωρίς αφή) τεχνολογία.
Τρισδιάστατη επικοινωνία με τον υπολογιστή
Ο μαθητής κρατά στα χέρια του ένα δηλητηριώδη σκορπιό και τον μελετά. Σε μια άλλη τάξη ένας 8χρονος ανοίγει ένα κρανίο και εξετάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δεν πρόκειται για… «ατρόμητους» μαθητές αλλά για ένα πιθανό σενάριο, σε κάποιο σχολείο, βγαλμένο από το… μέλλον. Εκεί, τα παιδιά θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια καινούργια τεχνολογία, που «διαβάζει» τις κινήσεις των χεριών και επιτρέπει στο χρήστη του υπολογιστή να αγγίζει νοητά τα αντικείμενα που βλέπει στην οθόνη.
Η παραπάνω υπόθεση είναι μόνο μία από τις εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει η νέα, χωρίς αφή (touchless) τεχνολογία αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, που παρουσιάζεται αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο του Google I/O Extended, στον υπαίθριο χώρο της κεντρικής πόλης της ΔΕΘ (πλατεία ΧΑΝΘ).
«Πρόκειται για μια συσκευή που συνδέεται με τον υπολογιστή, και “τρέχει” το συγκεκριμένο πρόγραμμα που βασίζεται στην υπέρυθρη τεχνολογία. Είναι μια εντελώς καινούργια πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών», εξηγεί ο κ.Τσάτης.
«Περνάμε στο επόμενο στάδιο και πλέον δεν “επικοινωνούμε” με τον υπολογιστή μόνο σε δύο διαστάσεις, δηλαδή μήκος-πλάτος (είτε με το ποντίκι είτε με τις οθόνες αφής) αλλά σε τρεις», διευκρινίζει.
Η τεχνολογία που παρουσιάζεται έχει κυκλοφορήσει στην τελική της έκδοση μόλις πριν από λίγους μήνες και ανήκει σε μια αμερικάνικη start up εταιρεία.
Διαβάστε ακόμη:
Ένας σοκολατένιος καταρράκτης στη Θεσσαλονίκη!