ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar: Πώς «βλέπουν» οι αναλυτές το deal των 3,2 δισ. ευρώ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar: Πώς «βλέπουν» οι αναλυτές το deal των 3,2 δισ. ευρώ
Photo: pixabay.com
Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα και τις επενδυτικές δυνατότητες του ομίλου.

Οι αναλυτές βλέπουν σημαντικά οφέλη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την ανακοίνωση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar για 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η μητρική εταιρεία θα είναι ο βασικός ωφελημένος από τη συναλλαγή, λόγω της σημαντικής εισροής μετρητών.

Η Axia Research επισημαίνει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ρευστότητα 2 δισ. ευρώ, που της επιτρέπει να επιδιώκει κερδοφόρες ευκαιρίες. Η Eurobank Equities αύξησε την τιμή-στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή στα 20 ευρώ, σημειώνοντας ότι το deal έγινε με αποτίμηση EV/EBITDA στο 16x, 28% υψηλότερα από τη μέση αποτίμηση των ανταγωνιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δημόσια πρόταση της Masdar για το 100% της Τέρνα Ενεργειακή θα έχει σημαντική συμμετοχή τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Η τιμή της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή ανέβηκε από τα 14 ευρώ στις αρχές του 2022 σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ το 2023.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει περίπου 880 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ το deal οδηγεί σε μείωση των καθαρών χρεών κατά 818 εκατ. ευρώ. Μετά τη συναλλαγή, η καθαρή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε μετρητά υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας την επέκταση του ομίλου με πιο συνετή κεφαλαιακή δομή. Η Axia σκοπεύει να αναθεωρήσει την τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που σήμερα είναι στα 24,8 ευρώ, μιλώντας για μείωση του ρίσκου και αποκρυστάλλωση αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Σημειώνεται ότι η Masdar είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας «Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar». Η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς. Εξ’ αυτών, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.

«Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει τον ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλον τον κόσμο», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Α.Ε. Σουλτάνος δρ. Al Jaber, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, πρόεδρος της Masdar και πρόεδρος της COP28, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της συμφωνίας των ΗΑΕ για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030. Συνοπτικά, αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις έξυπνες ευκαιρίες ανάπτυξης μίας υπεύθυνης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης που θα δημιουργήσει νέους κλάδους, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος της Masdar, ανέφερε: «Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διοικητική ομάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να ενισχύσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδιά τους για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και εκτελεστικός πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επεσήμανε: «Η συμφωνία μας με τη Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αποτελεί δε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο κορυφαίος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. Ένα μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας, βασισμένη σε καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: