ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Βιώσιμη ευημερία για όλους με επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας
- 09/03/2022, 15:00
- SHARE
Με ένα αμυντικό χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των υποδομών και των παραχωρήσεων, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση, προωθώντας προς υλοποίηση επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μέσα στην επόμενη πενταετία.
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στηρίζοντας με συνέπεια την εθνική οικονομία και με όραμα την επίτευξη βιώσιμης ευημερίας για όλους, συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αναλαμβάνοντας παράλληλα σαφείς δεσμεύσεις σε θέματα αειφορίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην έκδοση του πρώτου ομολόγου συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μειώσει την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των δραστηριοτήτων της κατά 25%.
Πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια
Στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επέκτεινε περαιτέρω τις δραστηριότητές του στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ ανακοίνωσε και τη σημαντική συνεργασία με την OCEAN WINDS (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Με στόχο εγκατεστημένης ισχύος τα 3.000 MW μέσα στην επόμενη πενταετία, η εταιρεία ηγείται στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης (έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής) νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.750 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.).
Με έμπρακτη μέριμνα για το περιβάλλον, συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες και σεβασμό στους ανθρώπους του, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί υπεύθυνο εταιρικό πολίτη και στιβαρό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα.
Καθετοποιημένος στον χώρο της ενέργειας, ισχυρός παίκτης σε υποδομές και παραχωρήσεις
Το 2021 ήταν επίσης μια χρονιά ισχυροποίησης της ήδη ηγετικής θέσης που κατέχει ο Όμιλος στον τομέα των υποδομών. Η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν, ενώ με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού έως το τέλος του 2022, ο Όμιλος γίνεται ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και υπολογίσιμος παίκτης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στην επένδυση στο Ελληνικό με το έργο ανάπτυξης ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες ανάπτυξης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, του δεύτερου μεγαλύτερου σε επίπεδο κίνησης αεροδρομίου της χώρας.
Στον τομέα της θερμικής ενέργειας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε το 2021 σε μία στρατηγική κίνηση για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ έναντι της μέχρι πρότινος μετοχικής συμμετοχής που κατείχε σε αυτές. Επιπλέον, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε συμφωνία με τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για την ανάπτυξη μίας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή, επένδυση της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ.
Στήριξη της κοινωνίας και προστασία του περιβάλλοντος
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που περιλαμβάνει δραστηριότητες και χορηγίες στήριξης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, προσφορά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργία ευκαιριών σταδιοδρομίας για νέους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνικού έργου είναι το νέο σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, αξίας άνω των 1,2 εκατ. ευρώ, η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σούδα σε πρώτο πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο παγκοσμίως, χάρη στη δωρεά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, η στήριξη στο εθνικό σύστημα υγείας στην πανδημία με δωρεές εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία αναφοράς και κέντρα υγείας, και η παροχή μηχανημάτων έργου και ανθρώπινου δυναμικού στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.
* Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα