Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ µιλά ξένες γλώσσες
- 14/01/2014, 19:22
- SHARE
Αγγλικά, Αραβικά και Γαλλικά περιλαµβάνονται πλέον στο λεξιλόγιο των διοικούντων τον ελληνικό κατασκευαστικό και ενεργειακό όµιλο.
Του Νίκου Χ. Ρουσάνογλου
Qatar Petroleum International, York Capital Management και GDF Suez. Πολύ σπάνια αναφέρονται οι τρεις αυτοί κολοσσοί σε µία πρόταση. Στην περίπτωσή µας, κάτι τέτοιο κρίνεται απόλυτα δικαιολογηµένο, µιας και µοιράζονται κάτι κοινό: όλοι τους έχουν συµµαχήσει µε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έναν εκ των δύο µεγαλύτερων ελληνικών κατασκευαστικών οµίλων (µαζί µε την Ελλάκτωρ), που την τελευταία πενταετία, εν µέσω βαθύτατης ύφεσης, έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Πιο πρόσφατα, η York Capital Management, το αµερικανικών συµφερόντων fund, προχώρησε σε συµφωνία για την απόκτηση σηµαντικού µειοψηφικού ποσοστού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεισφέροντας σε βάθος χρόνου 100 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η Qatar Petroleum International (QPI) απέκτησε το 25% της µονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε χρήση φυσικού αερίου «Ήρων ΙΙ», στην οποία ήδη συµµετείχε µε επίσης 25% και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της GDF Suez. Αντιλαµβάνεται λοιπόν κανείς ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξελίσσεται σε «µαγνήτη» ξένων οµίλων, που επιθυµούν να αποκτήσουν ένα κοµµάτι από την όλο και µεγαλύτερη πίτα της αγοράς ενέργειας της Ελλάδας, ενός από τους πολύ υποσχόµενους κλάδους, δεδοµένης της επικείµενης περαιτέρω απελευθέρωσής της.
Διαβάστε ακόμη: Με 9,08% η York Capital στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η περίπτωση της QPI
«O επιµένων νικά». Αυτή τη φράση επέλεξαν να υιοθετήσουν οι επενδυτές από το Κατάρ προκειµένου να κατορθώσουν να πραγµατοποιήσουν την πρώτη τους –έστω και έµµεση– επένδυση στην ελληνική αγορά, αντί του ποσού των 44,2 εκατ. ευρώ. Όταν πριν από µερικούς µήνες η QPI, ο επενδυτικός βραχίονας της Qatar Petroleum στις αγορές του εξωτερικού, αποκτούσε το 25% στη µονάδα «Ήρων ΙΙ», του κατασκευαστικού οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επιστέγαζε τις προσπάθειες τριών και πλέον ετών για την είσοδο του Κατάρ στην ελληνική αγορά.
Η πρώτη απόπειρα του Κατάρ να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά είχε γίνει επί κυβέρνησης Γεώργιου Παπανδρέου, οπότε είχε εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη µονάδας υγροποιηµένου φυσικού αερίου (LNG) στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, στην Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα είχε υπογραφεί και σχετικό µνηµόνιο συνεργασίας (ΜOU), το οποίο όµως έµεινε κενό γράµµα. Πιο πρόσφατα, το Κατάρ είχε κινηθεί για την ανάληψη της επένδυσης ανάπτυξης και εκµετάλλευσης της έκτασης του πρώην αεροδροµίου στο Ελληνικό, που θεωρείται το πλέον υποσχόµενο παραθαλάσσιο project στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Οι επικεφαλής του εµιράτου είχαν ενδιαφερθεί για την απευθείας ανάληψη του έργου, δεσµευόµενοι για το ύψος των επενδύσεων. Ωστόσο, προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισµός, κάτι µάλλον αναµενόµενο, ο οποίος είναι σε εξέλιξη.
Σχολιάζοντας τη συµφωνία µε την QPI στο Fortune, ο Γιώργος Περιστέρης, διευθύνων σύµβουλος του οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επισηµαίνει ότι «η συνεργασία του οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ µε την QPI είναι εξαιρετικά σηµαντική και για τον όµιλό µας και για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που µια κρατική εταιρεία του Κατάρ και ταυτόχρονα ένας από τους µεγαλύτερους επενδυτές παγκοσµίως επενδύει απευθείας στη χώρα µας. Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι η απόκτηση του 25% της “Ήρων ΙΙ” αποτελεί την πρώτη διεθνή συµµετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ελπίζουµε ότι η πρώτη αυτή συµφωνία θα αποτελέσει την αρχή µιας σταθερής κι αποδοτικής συνεργασίας».
Έχοντας καταλυτικό ρόλο στις διαπραγµατεύσεις, γνωρίζει από πρώτο χέρι την επιφυλακτική στάση που είχαν οι άνθρωποι της QPI προτού επιλέξουν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πραγµατοποίηση µιας από τις λιγοστές τους επενδύσεις εκτός Κατάρ. Αν κρίνει κανείς όµως από τις δηλώσεις ανώτατων στελεχών, που κάνουν λόγο για στρατηγική συµµαχία, τα σχέδια τα οποία έχουν είναι µεγαλεπήβολα. Σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας Νάσερ Αλ Τζάιντα, «είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι µε τη νέα αυτή στρατηγική συνεργασία µε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι υψηλές συνέργειες των δύο πλευρών παρέχουν µια ιδανική ευκαιρία για µια αποδοτική στρατηγική συµµαχία».
Διαβάστε ακόμη: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στρατηγική συμφωνία με τη Qatar Petroleum
Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή Αερίου και Ενέργειας της QPI, σεΐχη Σαούντ Μπιν Αµπντουλραχµάν Αλ Θανί, ο οποίος σηµειώνει ότι «πρόκειται για την πρώτη µας εξαγορά µιας υφιστάµενης ενεργειακής µονάδας. Η QPI αναζητά συνεχώς συνεργασίες µε ηγέτιδες εταιρείες για την περαιτέρω ανάπτυξή της και είµαι πεπεισµένος ότι η νέα αυτή κίνηση θα αποφέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα».
Τα άµεσα οφέλη από τη συνεργασία των δύο πλευρών θα είναι κατ’ αρχάς η κατακόρυφη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της «Ήρων ΙΙ», που πλέον θα έχει πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύµατος απευθείας από το Κατάρ. Επιπλέον, θα ενισχυθεί σηµαντικά η δυνατότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να προµηθεύει µε φυσικό αέριο άλλες βιοµηχανικές µονάδες, λειτουργώντας ως χονδρέµπορος. Στις επαφές µε την ελληνική πλευρά, τα στελέχη της QPI δεν έκρυψαν την επιθυµία να προµηθεύσουν µε φυσικό αέριο όχι µόνο την εγχώρια αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ευρωπαϊκή. Ανάλογης φιλοδοξίας ήταν και το σχέδιο στην περιοχή του Αστακού, που εντέλει δεν προχώρησε.
Ήδη ο σχεδιασµός φαίνεται να προχωρά, δεδοµένου ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναµένει από τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας την έγκριση της αίτησης που έχει υποβάλει για την παροχή πρόσθετης άδειας εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 600 MW ετησίως για τη µονάδα «Ήρων ΙΙ». Η κίνηση αυτή θα προσφέρει πρόσθετη πρόσβαση στο ελληνικό σύστηµα προκειµένου να διαχειρίζεται µεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας και εντάσσεται στο πλαίσιο των δροµολογηµένων αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς προς µια κατεύθυνση που θα επιτρέπει την ευκολότερη διακίνηση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και µέσω διασυνοριακών συναλλαγών.
Διαβάστε ακόμη: Η York Capital επενδύει 100 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Το επενδυτικό fund του Τζέιµς Ντίναν
Μόλις τρεις µήνες µετά τη συµφωνία µε την QPI, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε συµφωνία και µε το επενδυτικό fund York Capital Management, αυτή τη φορά µε αντικείµενο την πώληση µειοψηφικού ποσοστού συµµετοχής στο µετοχικό της κεφάλαιο. Η York Capital, η οποία διαχειρίζεται περί τα 18 δισ. δολάρια, ερευνούσε την ελληνική αγορά από τις αρχές του 2013 αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες κυρίως προς την κατεύθυνση των κατασκευών, της ενέργειας, των ακινήτων, της ναυτιλίας και των τραπεζών. Η επιλογή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και νωρίτερα της εταιρείας µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου εξασφαλίζουν στη York Capital Management πρόσβαση σε σηµαντικούς και ανερχόµενους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας.
Ιδιαίτερο ρόλο για την τελική απόφαση του fund φαίνεται πως διαδραµάτισε η ολοκλήρωση των συµφωνιών για την επανεκκίνηση των έργων των µεγάλων οδικών αξόνων, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί ενεργό παίκτη, και µάλιστα µε αυξηµένο χαρτοφυλάκιο µετά την πρόσφατη συµφωνία µε τους ισπανικούς οµίλους ACS και Ferrovial. Βάσει αυτής, η εταιρεία αναλαµβάνει το κατασκευαστικό αντικείµενο των Ισπανών στα δύο έργα όπου συνεργάζονται (Ιονία Οδός και Άξονας Κεντρικής Ελλάδας), µε αποτέλεσµα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να ενισχυθεί κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ σχεδόν 4 δισ. ευρώ ενώ το ποσοστό της στις εταιρείες διαχείρισης της Ιονίας Οδού και του Άξονα της Κεντρικής Ελλάδος αυξάνεται σε 55% και 45% αντίστοιχα. Η εταιρεία συµµετέχει επίσης µε 17% στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή της Ολυµπίας Οδού.
Ο 54χρονος Τζέιµς Ντίναν θεωρείται αυτοδηµιούργητος.
Απέκτησε τα πρώτα του χρήµατα την περίοδο όπου εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ). Το 1991 ίδρυσε τη York Capital µε περίπου 3,6 εκατ. δολάρια, που εξασφάλισε ως δάνειο από συναδέλφους του στην DLJ. Τον Σεπτέµβριο του 2010 πούλησε το 33% της York Capital στην Credit Suisse έναντι 425 εκατ. δολαρίων. Σήµερα η επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 18 δισ. δολάρια. Σίγουρα δεν θα φανταζόταν ότι µερικά χρόνια αργότερα θα τοποθετούσε ένα µικρό µέρος των κεφαλαίων του στην Ελλάδα, σε έναν κατασκευαστικό όµιλο που το 1991 δεν είχε καν διαµορφωθεί, καθώς τόσο η ΓΕΚ όσο και η ΤΕΡΝΑ αποτελούσαν ξεχωριστές εταιρικές οντότητες. Πλέον, µε την επανεκκίνηση των έργων των µεγάλων οδικών αξόνων προ των πυλών και µε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στρατηγικά τοποθετηµένη σε αυτά, ο Τζέιµς Ντίναν µάλλον θα νιώθει δικαιωµένος για την επιλογή του.
*To κείμενο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού Fortune