GenAI Summit SE Europe: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μιλάει πλέον τη γλώσσα μας
- 21/06/2023, 13:00
- SHARE
Στο κατάμεστο Gazarte, κοινό όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε στο πρώτο GenAI Summit SE Europe, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου. Εκπρόσωποι από ελληνικές και ξένες εταιρείες όπως η OpenAI, η Google και η Νvidia, από εγχώρια και ξένα πανεπιστήμια, ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) αλλάζει τη ζωή μας, και μας προϊδέασαν για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις τεχνολογικές εξελίξεις του μέλλοντος.
Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που τέθηκαν επί τάπητος είναι το πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες παράγουν τα προϊόντα τους. Στο πάνελ «GenAI in Product Innovation», το οποίο συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γάκας, Chief Insurance Officer της Hellas Direct, ο Μιχάλης Ρικάκης, SVP Product της Workable, ο Αντώνης Κασσάνο, Υπεύθυνος για το Business Development και την Καινοτομία στη Uni Systems, και ο Στέφανος Δολτσίνης, Technology Manager- Machine Learning | Data & AI της Kaizen Gaming.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Στέφανος Δολτσίνης τόνισε ότι παρά την ταχύτητα και την ευχρηστία της τεχνητής νοημοσύνης «η πρόκληση για να επιτευχθεί η ικανοποίηση του πελάτη είναι αρκετά μεγάλη, λόγω των μοναδικών ιδιαιτεροτήτων του κοινού σε διαφορετικές χώρες». Συμπλήρωσε δε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό της Κaizen Gaming, ώστε να αυτοματοποιηθούν οι περισσότερες διαδικασίες «ρουτίνας» και η προσοχή να στραφεί πλέον σε σημαντικότερα θέματα. Σχολιάζοντας την συζήτηση περί ηθικής γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Στέφανος Δολτσίνης τόνισε ότι «οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, και ιδιαίτερα ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, μιλούν για Model Alignment. Σύμφωνα με αυτό, η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να συμβαδίζει με αυτή του ανθρώπου. Όμως ποιος μπορεί να το καθορίσει με ακρίβεια αυτό; Ο μέσος άνθρωπος; Η συνήθης απάντηση είναι “το σύνταγμα της κάθε χώρας”, κάτι που είναι εξίσου πολύπλοκο».
Ο Aντώνης Κασσάνο της Uni Systems χαρακτήρισε τις αλλαγές από την τεχνητή νοημοσύνη ως μια τέλεια «τεχνολογική καταιγίδα». Ο ενθουσιασμός που εγείρει στην επιχειρηματικότητα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες εκμάθησης των τελευταίων εργαλείων, αλλά και την ταχεία ενσωμάτωσή τους με αποτέλεσμα να λύσει πολλά οικονομικά προβλήματα και να βελτιώσει το κομμάτι του scaling.
Συνεισφέροντας στο θέμα της ηθικής, ο Αντώνης Κασσάνο συμπλήρωσε ότι μέσω της ΑΙ, έχει ήδη συλλεχθεί πληθώρα δεδομένων, με το ερώτημα που εγείρεται να είναι το πώς θα χρησιμοποιηθούν. Ως εξαιρετικά σημαντική, ανέφερε και την παράμετρο της σχέσης τεχνητής νοημοσύνης-πελατών, καθώς η αυτοματοποίηση θα αλλάξει πολύ τη φύση της αναζήτησης, ακόμα και μέσω SEO. Κατ’επέκτασην, οι εταιρείες μελλοντικά θα πρέπει να αλλάξουν τα προϊόντα που παράγουν προκειμένου να προσαρμοστούν.
Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει η ΑΙ στην αγορά εργασίας, ο Μιχάλης Ρικάκης υπογράμμισε τον μετασχηματισμό που έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσα στις εταιρείες, αφού έχουν επισπευθεί διαδικασίες που έπαιρναν μέρες για να ολοκληρωθούν. «Προς το παρόν, η ΑΙ είναι ένας co-pilot που συνεισφέρει στα καθημερινά tasks», ανέφερε. Σημείωσε δε, ότι εγείρονται δυο ζητήματα με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης: το πώς επηρεάζεται ο καθημερινός φόρτος εργασίας, αλλά και το πώς γίνεται πιο ανταγωνιστικό το προϊόν που παράγεται. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο, ώστε να μην καταργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά να γίνει παραγωγικότερο το ανθρώπινο δυναμικό μέσο της αυτοματοποίησης.
Ο Γιώργος Γάκας από την πλευρά του στάθηκε στο κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, παρέθεσε τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι πελάτες αισθάνονται πολύ πιο άνετα όταν παίρνουν ιατρική γνωμάτευση από το ChatGPT παρά από έναν γιατρό, κάτι που δείχνει πως το ευρύτερο κοινό είναι πολύ πιο εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες από όσο νομίζουμε. Στο θέμα των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες από τη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Γάκας αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το μοντέλο που δημιουργείται πάνω στον κάθε πελάτη ξεχωριστά, ειδικά στις ασφαλιστικές εταιρείες. «Χρειάζονται τα μοντέλα, όμως χρειάζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ δεδομένων και συναισθήματος».
Η μεταμορφωτική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα “CEO view. How GenAI transforms my industry and my company”, όπου συμμετείχαν ο Νίκος Μωραϊτάκης, CEO της Workable, ο Δημήτρης Σκαλτσάς, CEO της Intelligencia και ο Βασίλης Ντάνιας, CEO της Bitloops, αναλύθηκε η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις λειτουργίες μιας εταιρείας.
Ο Νίκος Μωραϊτάκης ανέφερε πως η ΑΙ έχει ήδη ενσωματωθεί στις εσωτερικές διαδικασίες της Workable, αφού περίπου το 15% των ερωτήσεων για συνεντεύξεις εργασίας, γράφονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Στάθηκε επίσης στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη αναφέροντας ότι «έφθασε σε ένα breakthrough σημείο στο οποίο μπορεί να παράγει αποδεκτή ανθρώπινη επικοινωνία. Παλιά δεν μίλαγε σαν άνθρωπος. Τώρα το παιδί μεγάλωσε και άρχισε να μιλάει». Ανέφερε επίσης, ότι στο άμεσο μέλλον είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν εργαζόμενοι «ημίθεοι». Πρόκειται για εκείνους που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, αφού με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα λύνουν γρηγορότερα ήσσονος σημασίας θέματα, ακόμα και αν η δουλειά της ΑΙ φαίνεται πιο «πρόχειρη» στην αρχή.
Σχετικά με την πορεία της Workable, ο κ. Μωραϊτάκης δήλωσε πολύ χαρούμενος, αλλά και ενθουσιασμένος για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία. Δήλωσε δε, ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη μικρότερων χωρών όπως η Ελλάδα, καθώς προσφέρει μεγάλη εξέλιξη με πιο ανταγωνιστικό κόστος.
Ο Δημήτρης Σκαλτσάς από την άλλη ανέφερε ότι στον χώρο της υγείας, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αρκετά δύσκολη, και από την πλευρά των επαγγελματιών, αλλά και από την πλευρά του κοινού, το οποίο δυσκολεύεται να την εμπιστευθεί. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι το ChatGPT έφερε μια «επανάσταση» στην μαζική χρήση της ΑΙ, προσθέτοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του κόστους και να επιταχύνει την ανάπτυξη θεραπειών. Όπως δήλωσε, «ο πληθυσμός του δυτικού κόσμου γηράσκει και γίνεται φτωχότερος. Εκεί η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει και στο πώς παρέχεται η υγεία, αλλά και στα φάρμακα που φτιάχνουμε εξατομικευμένα για τους ασθενείς». Ο CEO της Intelligencia τόνισε ότι αν και το ρίσκο να καταργηθούν θέσεις εργασίας λόγω ΑΙ στο μέλλον είναι πραγματικό, αυτή τη στιγμή το επίπεδό του δεν είναι ακόμα τόσο υψηλό. «Μπορεί όμως να λειτουργήσει σαν συνοδοιπόρος μέσα στις εταιρείες βοηθώντας το ανθρώπινο δυναμικό» συμπλήρωσε. Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Intelligencia δήλωσε ικανοποιημένος με την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά, υπενθμίζοντας όμως ότι «η πορεία μιας εταιρείας είναι ένας μαραθώνιος με πολλά σκαμπανεβάσματα. Το σημαντικό είναι να αγαπάει κανείς αυτό που κάνει, να παρέχει αξία στην κοινωνία, στην οικονομία και να έχει γερό στομάχι για να συνεχίζει».
Ο Βασίλης Ντάνιας εκπροσωπώντας τον τομέα της πληροφορικής, υπογράμμισε ότι έρχονται νέα εντυπωσιακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, δεν υπάρχουν οι άνθρωποι με τις κατάλληλες δεξιότητες για να τα χειριστούν ακόμα, αν και για την επόμενη δεκαετία, «βλέπει» πως οι περισσότερες εργασίες θα έχουν αυτοματοποιηθεί. Συμπληρώνοντας, ο κ. Ντάνιας είπε ότι η ΑΙ θα μπει στο κάδρο των επιχειρήσεων βοηθώντας τους οργανισμούς να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερα δεδομένα. Μιλώντας για την Bitloops, ανέφερε ότι η εταιρεία μεγαλώνει και αυτή τη στιγμή κινείται σε 2 βασικούς άξονες: βοηθώντας προγραμματιστές να οργανώνουν τον κώδικα του ΑΙ καλύτερα, και παράλληλα συγκεντρώνοντας μη διαθέσιμα δεδομένα, ώστε αυτά να μεταφραστούν σε κώδικα ΑΙ που θα υλοποιεί συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Ιnfo Box:
Το GenAI Summit αποτελεί την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων – cohort events: Masterclasses, Bootcamps, Thematic Summits που θα λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους 9 μήνες για τους οργανισμούς-μέλη, μέχρι το δεύτερο GenAI Summit, στις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Πέρα από τους εκπροσώπους των εταιρειών που χτίζουν τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (Large Language Models) τα μέλη του Cohort, που θα έχουν παρουσία και στο Summit είναι οι πιο καινοτόμες εταιρείες των κλάδων τους που φροντίζουν ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός (#DigitalTransformation) να γίνεται αντιληπτός και χρήσιμος αφενός στους εργαζόμενούς και τους τελικούς χρήστες των προϊόντων/υπηρεσιών τους και αφετέρου στις κοινότητές τους.
Μιλώντας με τον Γιώργο Νικολετάκη, CEO των 100mentors και συντονιστή του συνεδρίου, μας ανέφερε σχετικά:
“Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά δράσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι “tailor made upskilling bootcamps & masterclasses” πάνω στις ροές εργασίας στους οργανισμούς-μέλη του Cohort. Θα διεξαχθούν καθόλη τη διάρκεια του 2023 και 202,4 με αποστολή την κατάρτιση 10.000 εργαζόμενων και άλλων τόσων σπουδαστών, για να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με τη καινούρια δυνατότητα. Δεν χρειάζεται ούτε εξιδανίκευση, ούτε φόβος.
Αυτή είναι η αποστολή της οργανωτικής ομάδας, που έρχεται από 4 timezones – από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, το Στάμφορντ, το Κολούμπια κλπ, αλλά και από τις ίδιες τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα large language models: όπως η OpenAI, η Google & η Microsoft.
Η οργανωτική ομάδα αποτελείται από 25 άτομα, με τα οποία βρισκόμαστε κάθε εβδομάδα και αποφασίζουμε τα μέσα με τα οποία θα διαπαιδαγωγήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και έπειτα τις κοινότητες μας στο πώς θα ενσωματώσουμε υπεύθυνα και βιώσιμα στην καθημερινότητα μας, στις ροές εργασίας μας την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, της οποίας βασικός εκπρόσωπος είναι το ChatGPT.
Οι εκπαιδεύσεις πριν και μετά το Summit επικεντρώνονται α) στην ανάπτυξη της δεξιότητας να θέτουμε τα σωστά ερωτήματα, που είναι πλέον η δεξιότητα της δεκαετίας, γιατί μεταφράζεται στη δεξιότητα να χτίζεις τις σωστές εντολές – στη δική μας ορολογία (mega-)prompts, και β) στη μεθοδολογία που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα της διάδρασής μας με το GenAI, ως “πρώτη ύλη” (treating prompt outputs as “raw material”). Με βάση τις δύο παραπάνω αρχές και την εκπαίδευση για τα ρίσκα και τους περιορισμούς του GenAI, οι εταιρείες μέλη του 1st GenAI Cohort ενσωματώνουν υπεύθυνα και βιώσιμα, χρησιμοποιώντας δυναμικές βιβλιοθήκες εντολών, στην καθημερινότητά τους, τα καλά που έχει να μας προσφέρει αυτή η τεκτονική αλλαγή.
Όταν έχεις ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι, μπορεί να σκοτώσεις ή να κόψεις τον καλύτερο καρπό. Πάντα είναι θέμα χρήσης και καλά κάνουν οι άνθρωποι που μιλάνε για τα ρίσκα, πάντα κάποιος πρέπει να τα θυμίζει. Το παιχνίδι παίζεται ακόμα, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το πώς θα διαμορφωθούν τα νέα εργαλεία».