Γενέθλια για το Facebook: Από την επανάσταση στην ανάγκη «αναγέννησης»

Γενέθλια για το Facebook: Από την επανάσταση στην ανάγκη «αναγέννησης»
A woman prepares to log on to the Facebook website on Jaunuary 26, 2010 in Washington, DC. AFP PHOTO/KAREN BLEIER (Photo by KAREN BLEIER / AFP) Photo: AFP
Οι απαρχές, η πραγματική ιστορία, και η επιτακτική ανάγκη ανανέωσης για την πλατφόρμα, που κλείνει σήμερα τα 21 της χρόνια.

4 Φεβρουαρίου 2004, 21 χρόνια πριν σε έναν κοιτώνα του Χάρβαρντ, ένας φοιτητής λανσάρει μια πλατφόρμα που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Το Facebook, το κοινωνικό δίκτυο που έφερε επανάσταση στην ψηφιακή επικοινωνία, βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, βλέπει το δημιούργημά του να χάνει την επιρροή του και αναζητά τρόπους να το επαναφέρει στην παλιά του αίγλη.

Παλαιωμένο

Κάποτε το Facebook ήταν το επίκεντρο της διαδικτυακής ζωής των νέων. Σήμερα, όμως, η Generation Z το βλέπει ως ξεπερασμένο. Η εικόνα του ως πλατφόρμας «για ενήλικες» ενισχύεται από έρευνες όπως εκείνη του Pew Research, που δείχνει ότι μόλις το 32% των εφήβων στις ΗΠΑ το χρησιμοποιεί ενεργά, ενώ το 72% προτιμά το TikTok. Αντί να αποτελέσει τον χώρο της αυθεντικής αλληλεπίδρασης των νέων, το Facebook έχει γεμίσει με γενέθλιες ευχές από συγγενείς και αναμνήσεις του παρελθόντος.

Παρότι το Facebook προσπάθησε να προσαρμοστεί στις νέες τάσεις με λειτουργίες όπως τα Reels, το Marketplace και το Facebook Dating, οι νέοι δεν ανταποκρίθηκαν. Η Gen Z δεν αναζητά απλώς ένα αντίγραφο του Instagram αλλά έναν νέο ψηφιακό χώρο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η υπόσχεση του Ζούκερμπεργκ: «Επιστροφή στις ρίζες»

Κατά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Meta, ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε ότι θέλει να επαναφέρει το Facebook στην αρχική του μορφή. Αν και δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, ανέφερε ότι οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν σημαντικές αναβαθμίσεις στη δομή και στον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει 65 δισ. δολάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοπορία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πραγματική ιστορία του Facebook

Σε αντίθεση με την κινηματογραφική αφήγηση του The Social Network, που παρουσίαζε το Facebook ως προϊόν μιας φοιτητικής εμμονής με τα ραντεβού, η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο Ζούκερμπεργκ δεν το δημιούργησε για να εντυπωσιάσει κορίτσια – άλλωστε, τότε ήταν ήδη σε σχέση με τη σημερινή του σύζυγο, Πρισίλα Τσαν. Το πάθος του ήταν το ίντερνετ και η επιθυμία του να καλύψει ένα κενό που εντόπισε στην ψηφιακή αγορά.

Το Facebook προέκυψε από μια σειρά μικρών εφαρμογών που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ένα από τα πρώτα του projects, το Coursematch, επέτρεπε στους φοιτητές να μοιράζονται ποια μαθήματα παρακολουθούν. Μια άλλη εφαρμογή, που σχεδίασε ως εργαλείο μελέτης για τις τελικές εξετάσεις στην Ιστορία της Τέχνης, βοήθησε εκατοντάδες συμφοιτητές του να προετοιμαστούν για τις δοκιμασίες.

Η εμπειρία αυτή οδήγησε τον Ζούκερμπεργκ στην ιδέα ενός δικτύου όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μοιράζονται πληροφορίες και να συνδέονται μεταξύ τους. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, δημιούργησε την πρώτη έκδοση του Facebook (αρχικά The Facebook). Δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι η μικρή του πλατφόρμα θα εξελισσόταν σε μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου.

Το Μέλλον: Επιστροφή ή μεταμόρφωση;

Η πρόκληση για τον Ζούκερμπεργκ είναι πλέον ξεκάθαρη: μπορεί το Facebook να ξαναγίνει επίκαιρο για τους νέους, χωρίς να χάσει τους πιστούς του χρήστες; Η αλλαγή που προανήγγειλε μπορεί να είναι μια ύστατη προσπάθεια επιστροφής στη χρυσή εποχή του ή μια πλήρης μεταμόρφωση της πλατφόρμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: