Γεωπολιτικό πόκερ παίζει η Ρωσία
- 05/08/2013, 08:20
- SHARE
Πώς το Κρεμλίνο, μέσα από την Ευρασιατική Ένωση, στήνει έναν οικονομικό «γίγαντα» στον πλανήτη.
Είναι πνευματικό τέκνο του Βλαντιμίρ Πούτιν και κωρωνίδα της τρίτης θητείας του στα ηνία του Κρεμλίνου. Κατά τον ίδιο, η Ευρασιατική Ένωση -και η μετεξέλιξή της σε μία ευρεία οικονομική και αμυντική κοινότητα, κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- βασίζεται στις καλύτερες αξίες που άφησε ως πολιτική παρακαταθήκη της η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.
Οι επικριτές του σχεδίου, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι η πολιτική και οικονομική επανένωση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών αποσκοπούν στην ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης, αναγενημμένης από τις «στάχτες» των περασμένων γεωπολιτικών της μεγαλείων.
Όπως και να έχει, η τελωνειακή ένωση ένωση μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν έχει ήδη δημιουργήσει έναν οικονομικό «ομφάλιο λώρο» μεταξύ των τριών χωρών, που θα μετουσιωθεί σε μία καθ’ όλα οικονομική ενοποίηση, το 2015. Κατά πως φαίνεται, μάλιστα, με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών, οι οποίες ήδη συνωστίζονται στην… πόρτα της εισόδου.
Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες ανατολικά…της Δυτικής Ευρώπης;
Για τις περισσότερες, «εισιτήριο» είναι οι πλείστες όσες περιφερειακές συνεργασίες: από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία και Τατζικιστάν) έως την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, που απαρτίζεται από το σύνολο σχεδόν των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Ήδη, για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) έχουν εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, καθώς και η Ουκρανία, επαναφέροντας έτσι λίγο-πολύ την σφαίρα γεωπολιτικής επιρροής της Μόσχας κοντά στα όρια της ΕΣΣΔ – πλην των τριών Βαλτικών δημοκρατιών της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λεττονίας.
Επί του παρόντος, βέβαια, το Κίεβο δείχνει να πατά σε δύο βάρκες. Ενώ «φλερτάρει» με την ένταξη στην Ε.Ε., κλείνει ταυτόχρονα το «μάτι» στο Κρεμλίνο, αιτούμενο στα τέλη Μαΐου καθεστώς παρατηρητή στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν. Μία σχέση που, εφόσον ευοδοθεί, θα είχε ως πρώτη ανταμοιβή την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε κατώτερη τιμή (στα 240 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, αντί των 530 δολ. που είναι σήμερα).
Είναι αυτή η εποχή όμως η καλύτερη για business στη Ρωσία;
«Η δημιουργία μίας κοινής αγοράς με πληθυσμό 170 εκατομμύρια ανθρώπων στο πλαίσιο της EEU είναι καλό νέο κατ’ αρχήν για τo εμπόριο. Κι αυτό είναι κάτι που ο επιχειρηματικός κόσμος το γνωρίζει», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καζακστάν, Καϊράτ Κελιμπτέντοφ. Αλλά το Κρεμλίνο φαίνεται ότι κάνει ακόμη πιο μεγάλα σχέδια, σχεδόν… αυτοκρατορικά!
Αφήνοντας σχεδόν απάντες τους συνδαιτημόνες του άφωνους, στη διάρκεια μίας παλαιότερης συνάντησης που οργάνωσε το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ο αναλυτής Ντμίρτι Ορλόφ άφησε μισάνοιχτη την πόρτα για τη μελλοντική επέκταση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης σχεδόν στα πέρατα του κόσμου. Τότε είχε αναφέρει τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, τη Μογγολία και το Βιεντάμ. Ενώ στο τραπέζι έπεσαν ως «βαριά χαρτιά» ακόμη και οι -εκτός ευρασιατικού χώρου- Κούβα και Βενεζουέλα!
Γνωρίζετε ποια είναι τα αγαπημένα χόμπι του Ρώσου προέδρου;
«Ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος αρμονικής συνύπαρξης με τον μεγάλο ‘γείτονα’, την Κίνα», σχολιάζει στο NewEurope ο Αμερικανός αναλυτής Αριέλ Κόεν του Heritage Foundation. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, «στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, παρά τον υπερεθνικό χαρακτήρα της, τον κεντρικό ρόλο θα έχουν οι Ρώσοι, που είναι και οι πλουσιότεροι, απ’ όλες τις απόψεις».
Εάν συνυπολογίσει κανείς, δε, το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μία από τις χώρες των αναδυόμενων οικονομικών BRICS (μαζί με την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική), τότε αυτό που επίκειται είναι, το λιγότερο, ένα γερό ανακάτεμα στην παγκόσμια «τράπουλα», για μία νέα παρτίδα γεωπολιτικού «πόκερ» που θα απαιτεί γερούς παίκτες και ατσαλένια νεύρα…