Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος της χρονιάς το 50% των γιατρών του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο

Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος της χρονιάς το 50% των γιατρών του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο
O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης(Δ) συνομιλεί με τον υφυπουργό Υγείας. Μάριο Θεμιστοκλέους(Α), κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, Business breakfast ernst & young για το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει τον δημόσιο τομέα,στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024. Την 88η ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-15 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, εγκαινιάζουν απόψε, στις 7.30 το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η φετινή ΔΕΘ, οι πύλες της οποίας ανοίγουν στις 10 το πρωί σήμερα, συγκεντρώνει περισσότερους από 1300 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, καλύπτοντας όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου (32.000 τμ). Αυξημένες είναι και οι επίσημες κρατικές συμμετοχές (25 έναντι 18 πέρυσι), ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του υπ. Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όπως όλα τα Συστήματα Υγείας έτσι και το ΕΣΥ έχει τα προβλήματά του.

Το ΕΣΥ αλλάζει χάρη στο μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, των προγραμμάτων πρόληψης, της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, των απογευματινών χειρουργείων, αλλά και των προσλήψεων και μεταρρυθμίσεων που αφορούν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία γιατρούς, στους οποίους πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επιτελούν και ιδιωτικό έργο.

Τα παραπάνω επισήμαναν, στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Το ΕΣΥ αλλάζει», τόσο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι υφυπουργοί Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους. Παραδέχτηκαν ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι η ύπαρξη προβλημάτων δεν σημαίνει ότι το ΕΣΥ καταρρέει, όπως υποστηρίζουν οι αντιπολιτευόμενοι.

Σύμφωνη γνώμη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασαν και η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βασιλική -Ραφαέλα Βακουφτσή, όσο και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και ΓΓ της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Παπαναστάσης και διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ. «Δεν θέλουμε να λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Άλλο είναι να λέμε ότι υπάρχουν προβλήματα και άλλο να λέμε ότι το ΕΣΥ καταρρέει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας παράλληλα: «Υπερασπιστείτε το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ είναι δικό σας, όχι δικό μας».

Ο κ. Γεωργιάδης, στην ομιλία του σημείωσε ότι όπως όλα τα Συστήματα Υγείας έτσι και το ΕΣΥ έχει τα προβλήματά του. Παράλληλα ανέφερε ότι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να το απαξιώσουν είναι όλα τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των δομών υγείας που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, χιλιάδες επεμβάσεις και ότι έχει αρχίσει να μειώνεται η λίστα αναμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να επιτελούν το έργο τους και ιδιωτικά σημείωσε ότι ήδη το 15% από αυτούς έχουν υποβάλει αίτηση και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 50% καθώς με μια διορθωτική κίνηση θα δοθεί η δυνατότητα αυτή και τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι ψηφίστηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, τονίζοντας ότι αυτή πολεμήθηκε πολύ από τη «συμμορία της μιζέριας», όπως αποκάλεσε την αντιπολίτευση. «Το ΕΣΥ γίνεται καλύτερο και θα κλείσει τα στόματα όλων», πρόσθεσε. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, έχει στραφεί στην πρόληψη και ότι διενεργούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, της δυσλιπιδαιμίας, των καρδιαγγειακών κλπ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη από την πλευρά της, αναφερόμενη στα προγράμματα πρόληψης σημείωσε ότι ο καρκίνος «δεν έχει κόμμα, ούτε έχει χώρα». Παράλληλα επισήμανε ότι με την οργανωμένη πρόληψη μπορεί κανείς να κερδίσει 10 χρόνια ζωής.

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ανέφερε ότι το ΕΣΥ δημιουργήθηκε με βάση το ΕΣΥ μιας ξένης χώρας και ότι σήμερα, όπως αντιμετωπίζει προβλήματα το ΕΣΥ στην ξένη χώρα, έτσι αντιμετωπίζει και στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη δουλειά των εργαζομένων στο ΕΣΥ και σημείωσε ότι για πρώτη φορά αλλάζει η φιλοσοφία του ΕΣΥ στην Ελλάδα και ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγο.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι «το ΕΣΥ αλλάζει για να φροντίσουμε καλύτερα τον πολίτη καλύτερα τον ασθενή». Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη αλλαγή που έγινε φέτος στην κάλυψη της Χαλκιδικής από το ΕΚΑΒ. Χαρακτηριστικά είπε ότι ενώ επί 30-40 χρόνια ο χρόνος απόκρισης του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική ήταν πάνω από μία ώρα, φέτος μειώθηκε στα 10-15 λεπτά.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βασιλική-Ραφαέλα Βακουφτζή, ανέφερε ότι η ίδια συνειδητά επιλέγει το ΕΣΥ ως λήπτρια υπηρεσιών υγείας, σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα και πρόσθεσε ότι η Ένωση Ασθενών, με τις συμβουλές και τις προτάσεις της, επιδιώκει να συμβάλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Παπαναστάσης, είπε ότι το ΕΣΥ αλλάζει και βελτιώνεται και ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που γίνονται με τις προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθούν και στους νοσηλευτές κίνητρα, όπως αυτά που δόθηκαν στους γιατρούς για τις άγονες περιοχές.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έκαναν τις τοποθετήσεις τους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ, σημειώνοντας και αυτοί ότι το ΕΣΥ αλλάζει προς το καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: