Γεωργιάδης: Οι αλλαγές που φέρνει στις επιχειρήσεις η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Γεωργιάδης: Οι αλλαγές που φέρνει στις επιχειρήσεις η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, Αθήνα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, «ο στόχος είναι να γίνουν οι εργασιακές σχέσεις περισσότερο ειλικρινείς» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

«Δεν έχουμε εφεύρει κάτι νέο. Απλώς, έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στα αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε εργαζόμενους και εργοδότες με έναν οργανωμένο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας, ο υπουργός σημείωσε ότι, από το 2010, αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι, μέχρι τους 12 μήνες, αν ένας εργαζόμενος απολυθεί, δεν λαμβάνει αποζημίωση. «Αυτό ισχύει σήμερα. Εμείς το αλλάζουμε αυτό. Η δοκιμαστική περίοδος εργασίας θα μειωθεί σε έξι μήνες. Δηλαδή, μετά τους έξι μήνες, ο εργαζόμενος θα έχει κανονική σύμβαση. Τι αλλάζει όμως; Πράγματι, μέχρι τους 12 μήνες, δεν θα λαμβάνει αποζημίωση, όπως είναι, μέχρι τώρα, αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε απόλυση τόσο εύκολα το β’ εξάμηνο» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της ξεκίνησε από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουν και οι μικρότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε σε έναν γόνιμο διάλογο με τους κλάδους της οικονομίας, για να εφαρμοστεί με έναν σωστό τρόπο, γιατί δεν είναι όλοι οι κλάδοι το ίδιο. Για παράδειγμα, αλλιώς γίνεται η προσέλευση των εργαζομένων σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, αλλιώς σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης. Έχω δεσμευτεί ότι θα εκδώσω διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ανά κλάδο, ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα, όπως τόνισε, στο παρόν νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα έχει κάποια ωφελήματα. «Για παράδειγμα, δεν θα χρειάζεται να κάνει προαναγγελίες υπερωριών ή ωραρίου, δηλαδή θα μειωθεί πολύ το γραφειοκρατικό βάρος μίας επιχείρησης, καθώς, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” και την Ψηφιακή Κάρτα, θα μπορούμε να παρακολουθούμε αυτόματα πώς δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μία επανάσταση που μας προσφέρει η τεχνολογία. Θα είναι όλα διάφανα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι η πρόοδος που καταγράφεται στον e-ΕΦΚΑ είναι πολύ μεγάλη και τα πληροφοριακά συστήματα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Όπως είπε, ο στόχος είναι η ψηφιοποίηση της συνολικής ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων και, όταν αυτό γίνει, οι συντάξεις θα εκδίδονται με ένα κλικ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: