Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχει συμφωνία για αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία»

Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχει συμφωνία για αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία»
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Yποδομών και Mεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβάτες στα Τέμπη, σε αίθουσα της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική επιλογή της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες.  

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Όπως τόνισε, αν και δεν έχει ακόμα βρεθεί κοινός τόπος για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η συνέχιση του διαλόγου αποτελεί στρατηγική επιλογή, όπως ορίστηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται δύο σημαντικές συναντήσεις: η σύνοδος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις 28 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μαΐου, στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας».

«Ο δομημένος ελληνοτουρκικός διάλογος έχει αποδώσει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», επισήμανε, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στην επανεκκίνηση της συζήτησης για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ, στη μείωση των μαζικών παραβιάσεων εναέριου χώρου, στον περιορισμό των κυκλωμάτων διακινητών στο Αιγαίο, στην αύξηση του διμερούς εμπορίου και του τουρισμού με την καθιέρωση ταχύτερης θεώρησης εισόδου σε Τούρκους πολίτες — μέτρο που φέτος επεκτείνεται και στην Πάτμο και στη Σαμοθράκη.

Επιστέγασμα της διαδικασίας αυτής, όπως είπε, είναι η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, όταν το επιτρέψουν τα προγράμματα των δύο ηγετών.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του παραμένουν ανοιχτοί, με στόχο τη διατήρηση ήπιου κλίματος και την πρόληψη εντάσεων. «Η διατήρηση σχετικής ηρεμίας για σχεδόν δύο χρόνια δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη», επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η στρατηγική της Ελλάδας

Αναφερόμενος στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά χαρτογραφεί τους κανόνες οργάνωσης του θαλάσσιου χώρου της, αποτυπώνοντας και τα απώτατα δυνητικά όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο εν λόγω χάρτης δεν συνιστά νέα οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, αλλά ακολουθεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποδίδοντας πλήρη επήρεια στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επιδιώκει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της διαφοράς.

Σε ό,τι αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Όπως είπε, ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα πολύμηνης τεχνικής δουλειάς, και η ολοκλήρωσή του συνέπεσε χρονικά με την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ΑΟΖ του Ιονίου.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι ούτε η επανεκκίνηση εργασιών ούτε η έκδοση Navtex για την ηλεκτρική διασύνδεση έχει ακόμα οριστεί, σημειώνοντας τις τεχνικές δυσκολίες και τις απαιτούμενες συντονισμένες ενέργειες με άλλους φορείς.

Η στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύγκληση του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στις 7 Μαΐου 2025 στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «ιστορικό ορόσημο» στη θεσμοθέτηση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως επισήμανε, η συνεργασία επικεντρώνεται σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η παιδεία και ο πολιτισμός. Παράλληλα, τόνισε τον στρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου στη σταθερότητα της περιοχής και στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας.

«Είναι μια συμφωνία-υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης γειτονικών λαών και διπλωματικής σύμπλευσης, με τεράστια πρόσθετη αξία για τη χώρα μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.