Γερμανία… 2045: Η χώρα μεγαλώνει, γερνάει και γίνεται πιο πολυμορφική

Γερμανία… 2045: Η χώρα μεγαλώνει, γερνάει και γίνεται πιο πολυμορφική
Photo: pixabay.com
Ο πληθυσμός της Γερμανίας αναμένεται να φτάσει τα 85,5 εκατομμύρια έως το 2045, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Κτιριακών, Αστικών και Χωροταξικών Ερευνών.

Ο πληθυσμός της Γερμανίας αναμένεται να φθάσει τα 85,5 εκατομμύρια κατοίκους έως το 2045, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Κτιριακών, Αστικών και Χωροταξικών Ερευνών (BBSR).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη στην δημοσιότητα από το Ινστιτούτο, το 2045 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει αυξηθεί κατά 800.000 άτομα (+0,9%) σε σχέση με το 2023. Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η αύξηση είναι πιο αισθητή στις οικονομικά ισχυρότερες περιοχές και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις πλούσιες αγροτικές περιοχές, όπως στην Βαυαρία και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Αντιθέτως, ο πληθυσμός σε δομικά αδύναμες περιοχές, μακριά από μητροπόλεις, δείχνει σταθερή τάση μείωσης. Ενδεικτικά, οι περιφέρειες Ερτσγκεμπιργκσκράις στην Σαξονία, Γκράιτς στην Θουριγγία και Μάνσφελντ-Σούντχαρτς στην Σαξονία-‘Ανχαλτ αναμένεται έως το 2045 να χάσουν περισσότερο από το 20% του πληθυσμού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μείωση του πληθυσμού θα καταγραφεί επίσης στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και σε πολλές περιοχές του Ζάαρλαντ. Στον αντίποδα, η ισχυρότερη ανάπτυξη του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στην περιφέρεια Έμπερσμπεργκ της Βαυαρίας και στις πόλεις Φράιμπουργκ, Πότσνταμ και Λειψία. Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί επίσης στο Βερολίνο και στις γύρω από αυτό περιοχές.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κατά το ίδιο διάστημα ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία συνταξιοδότησης (άνω των 67 ετών) θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια (+13,6%). Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτή την κατηγορία αναμένεται σε περιοχές της Βαυαρίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η υπουργός Κατοικίας και Χωροταξίας Κλάρα Γκέιβιτς σημείωσε ότι η Γερμανία «μεγαλώνει, γερνάει και γίνεται περισσότερο πολυμορφική. Οι προκλήσεις της δημογραφικής αλλαγής επηρεάζουν όλες τις περιοχές και αφορούν στην εξασφάλιση ειδικευμένων εργαζόμενων, την ενσωμάτωση μεταναστών, την επάρκεια κατάλληλης κατοικίας, την πρόοδο της ψηφιοποίησης και την προσαρμογή των κοινωνικών υποδομών» και υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα για την γηράσκουσα κοινωνία μας θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το ζήτημα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία». Η υπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι δομικά αδύναμες περιφέρειες μπορούν, με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αξιοποιήσουν το σύνολο των μέτρων διαρθρωτικής πολιτικής προς όφελος των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ