Γερμανία – Γαλλία: Κυβερνήσεις σε κρίση, οικονομίες υπό αμφισβήτηση και στη… γωνία περιμένει ο Τραμπ

Γερμανία – Γαλλία: Κυβερνήσεις σε κρίση, οικονομίες υπό αμφισβήτηση και στη… γωνία περιμένει ο Τραμπ
epa09936617 German Chancellor Olaf Scholz (R) walks with French President Emmanuel Macron during a reception with military honors at the Chancellery in Berlin, Germany, 09 May 2022. Chancellor Scholz and President Macron met for bilateral talks. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δυσοίωνα μηνύματα για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώζωνης.

Η πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία δύσκολα θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη πολιτική αλλά και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη (την Ευρωπαϊκή Ένωση την Ευρωζώνη).

Εν αναμονή της πρότασης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για νέα κυβέρνηση στο Παρίσι, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ έχει εισέλθει και επίσημα σε ένα κύκλο αβεβαιότητας, που είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει. Κι αυτό γιατί η αντιπολίτευση στη Γαλλία, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δεν εμφανίζονται με διάθεση ανοχής προς τον Μακρόν.

Με το κυβερνητικό «γρίφο» στη Γαλλία να φαίνεται πως μένει δυσεπίλυτος για το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερη στη Γερμανία, τη χώρα που μαζί με τη Γαλλία αναφέρονται συχνά ως «πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ενόψει των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών του Φεβρουαρίου -που μένει να ανακοινωθούν επίσημα- τόσο το SDP του νυν καγκελάριου Όλαφ Σολτς όσο και η αντιπολίτευση του CDU υπό τον Φρίντριχ Μερτς, παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναμένουν το αποτελέσμα για τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία και ο Τραμπ

Την ώρα που το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν «κολλήσει» σε ένα πολιτικό vertigo, οι αναλυτές δεν φαίνονται να ανησυχούν (τουλάχιστον δημοσίως) σε μεγάλο βαθμό.

Στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν έχουν υπάρξει… πανικόβλητες κινήσεις μετά από την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ενώ παρόμοια εικόνα κατέγραφαν την Πέμπτη και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών.

Ωστόσο, μια περισσότερο μακροπρόθεσμη οπτική δείχνει πως υπάρχει προβληματισμός για την πορεία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με εκθέσεις του την Τετάρτη προειδοποίησε πως η ανάπτυξη της Γερμανίας θα υστερήσει από την αντίστοιχη της Ευρωζώνης για 2024 και το 2025. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη στη Γερμανία 0,7% για φέτος και 1,1% για το επόμενο έτος, έναντι 1,3% και 1,5% για το σύνολο της Ευρωζώνης αντίστοιχα.

Παράλληλα, για τη Γαλλία αναμένει ανάπτυξη 0,3% το 2024 και 0,9% το 2025, ακόμα πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ακόμα, η Moody’s εξέδωσε προειδοποίηση, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στη Γαλλία ως γεγονός «αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα» της χώρας, σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το Παρίσι βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών για υπερβολικό έλλειμμα.

Οι προβλέψεις για αδύναμη ανάπτυξη του ΑΕΠ στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώζωνης έρχονται καθώς με την αρχή του 2025 αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλτ Τραμπ.

Ο ίδιος έχει υπογραμμίζει πως θα προχωρήσει με την επιβολή δασμών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται επί αμερικανικούς εδάφους. Γεγονός που μπορεί να πιέσει περαιτέρω τις οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας, δεδομένου των σημαντικών εξαγωγών που έχουν στις ΗΠΑ.

Γεωπολιτικά

Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει το πολιτικό vertigo σε Βερολίνο και Παρίσι, μένει να φανεί πως οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τη συνολική πολιτική της ΕΕ προς τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και των μετώπων του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Η αναφορά σε άρθρο του BBC είναι ενδεικτική:

«Σε αυτή την καίρια στιγμή της γεωπολιτικής, η ηγεσία της ΕΕ λείπει οδυνηρά. Το μπλοκ αρχίζει να αισθάνεται ακυβέρνητο, με την άνοδο πιο αυταρχικών, ρωσόφιλων ηγετών στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία – και τη γαλλική και γερμανική εστίαση αποδυναμωμένη και αφηρημένη.

Τι γίνεται με αυτή την αποφασιστική επίδειξη δύναμης και ενότητας που η Ευρώπη στόχευε να διατηρήσει απέναντι σε ένα επεκτατικό, επιθετικό Κρεμλίνο;

Και πώς θα εκπληρώσει η Ευρώπη την υπόσχεσή της να παραμείνει αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας, αν ο Ντόναλντ Τραμπ μειώσει ή ακόμη και σταματήσει τη ροή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: