Γερμανία: Ισχυρό πλήγμα στους Ευρωπαίους καταναλωτές από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
- 03/05/2022, 09:42
- SHARE
Το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να δεχτούν ισχυρό οικονομικό χτύπημα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ισχυρές αυξήσεις στην Ενέργεια, προέταξε το Βερολίνο, στο πλαίσιο των έντονων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ισχυρές ανατιμήσεις. Επίσης, τα μέτρα κατά της Ρωσίας θα πρέπει να έχουν σταδιακό χαρακτήρα και να λαμβάνουν υπόψη την εξάρτηση ορισμένων χωρών της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες.
«Θα βλάψουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ενόψει της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Δεν γίνεται οι κυρώσεις να μην έχουν συνέπειες στη δική μας οικονομία», είπε. «Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε [την οικονομική πίεση] για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην υπάρξει κόστος».
Ο Χάμπεκ είπε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην «αντιμετωπίσει οικονομικά μη διαχειρίσιμα σενάρια». Η Γερμανία είχε σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο, «αλλά άλλες χώρες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο».
Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν το αναμενόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συντάσσουν οι Βρυξέλλες. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου που θα τεθεί πλήρως σε ισχύ έως το τέλος του έτους.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ, που συναντώνται την Τετάρτη, θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε οποιοδήποτε σχέδιο της Επιτροπής ώστε αυτό να τεθεί σε ισχύ. Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι διχασμένα σχετικά με την πρόταση απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου.
Η Ουγγαρία είπε ότι θα μπλοκάρει μια συμφωνία, εκτός εάν μπορούσε να εγγυηθεί προμήθειες από αλλού. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία διαθέτουν υποδομές για τη διαχείριση του ρωσικού αργού και χωρίς λιμάνια έχουν λίγες εναλλακτικές πηγές. Η Γερμανία θα χρειαζόταν χρόνο για να προσαρμόσει τη δική της υποδομή πριν σταματήσει όλες τις αποστολές ρωσικού αργού, είπε ο Χάμπεκ.
Αντίθετα, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής θέλουν άμεση απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ιταλία έχει προτείνει ανώτατο όριο τιμών ή δασμούς στις ρωσικές εισαγωγές. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο του πετρελαίου της ΕΕ και τα δύο τρίτα του πετρελαίου της Ουγγαρίας.
Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12%
Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου.
Σήμερα δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της πόλης Σβεντ προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», γράφουν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.
«Εκεί η κατάσταση θα είναι κάπως δύσκολη, σε περίπτωση απότομης διακοπής. Και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι η προμήθεια θα είναι πάντα εγγυημένη. Θα υπάρξουν σίγουρα μεγάλα άλματα τιμών ή καθυστερήσεις στην προμήθεια μεταξύ άλλων, αλλά ως χώρα δεν θα πέσουμε σε πετρελαϊκή κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χάμπεκ.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας – θα ωφελούνταν.
«Αν ο Putin κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ.
Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, σημείωσε ο υπουργός, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις.
«Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», δήλωσε.
Ο κ. Χάμπεκ πάντως κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια.
«Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ερωτώμενος αν έχει κάποιο μήνυμα για τη Μόσχα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο και πηγαίνετε στα σπίτια σας!».