Γερμανία: Ο νέος υπουργός Οικονομικών μιλά για «ρεαλισμό» σχετικά με το φρένο χρέους

Joerg Kukies
epa11717863 German Finance Minister Joerg Kukies looks on during the weekly cabinet meeting of the German government at the Chancellery in Berlin, Germany, 13 November 2024. In its 119th session, the German government's cabinet discusses a draft bill to amend the Energy Industry Act. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο περιθώριο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Κούκις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, μετρίασε τις προσδοκίες ότι η μεταρρύθμιση του ανώτατου ορίου δαπανών της χώρας, γνωστού ως φρένο χρέους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο περιθώριο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Πρέπει να εξετάσουμε τι είναι ρεαλιστικό και σε τι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κατά την άποψή μου, αυτή θα ήταν μια μετριοπαθής, στοχευμένη μεταρρύθμιση».

Τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν ξεσπάσει για τους κανόνες για τις δαπάνες, οι οποίοι περιορίζουν το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θεωρώντας το εμπόδιο σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκρατεί την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η διαμάχη για τις δαπάνες είχε οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης της Γερμανίας νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέλυσε τον προκάτοχο του Κούκις, τον Κρίστιαν Λίντνερ, τερματίζοντας τον συνασπισμό μεταξύ του SPD του Σολτς, του FDP του Λίντνερ που τάσσεται υπέρ της αγοράς και των Πρασίνων.

Η βασική αρχή του φρένου χρέους είναι σωστή, δήλωσε ο Κούκις, καθώς εξασφαλίζει δημοσιονομική πειθαρχία κατά τη διάρκεια των καλών ετών και επιτρέπει επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια σε περιόδους κρίσεων.

Ωστόσο, έχει νόημα να εξετάσουμε τις διάφορες προτάσεις και να αξιολογήσουμε τι έχει νόημα για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες μακροπρόθεσμες επενδυτικές ανάγκες, πρόσθεσε ο Κούκις.

Και «ακόμη και αν δεν είχαμε φρένο χρέους, θα εξακολουθούσαμε να υπαγόμαστε στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος».

«Αυτοί απαιτούν επίσης ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, διότι περιορίζουν την αύξηση των κρατικών δαπανών και απαιτούν μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι θα κάνει εκστρατεία για να δοθεί στη Γερμανία περισσότερος χρόνος για να υποβάλει τα σχέδια δαπανών της βάσει των νέων κανόνων της ΕΕ για το χρέος ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com