Γερμανία: Οι προειδοποιήσεις της Bundesbank για τη συμφωνία Commerzbank – UniCredit

Γερμανία: Οι προειδοποιήσεις της Bundesbank για τη συμφωνία Commerzbank – UniCredit
Incoming German Central Bank head Joachim Nagel poses after his officially appointment at the presidential Bellevue palace in Berlin on January 7, 2022. (Photo by Britta Pedersen / POOL / AFP) / ALTERNATIVE CROP Photo: AFP
«Σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα που θα εκπληρώνει αυτό το καθήκον όσο το δυνατόν καλύτερα» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας.

Οποιαδήποτε τραπεζική συγχώνευση στη Γερμανία πρέπει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα αρκετά ισχυρό για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ, την ώρα που η UniCredit εστιάζει την εξαγορά της Commerzbank.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας απέκτησε μερίδιο 9% στην Commerzbank την περασμένη εβδομάδα, αιφνιδιάζοντας τις γερμανικές αρχές και γνωρίζοντας εχθρική υποδοχή από την κυβέρνηση του Βερολίνου, η οποία θέλει να αποκρούσει κάθε απόπειρα εξαγοράς.

Τώρα εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν θα επιτρέψει στην UniCredit να αυξήσει το μερίδιό της, οπότε οποιοδήποτε σχόλιο από την Bundesbank -εκπρόσωπος της οποίας συμμετέχει στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ- είναι πιθανό να εξεταστεί προσεκτικά.

«Χρειαζόμαστε ισχυρές και εύρωστες τράπεζες, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αντιμετωπίσουν και να χρηματοδοτήσουν τα μελλοντικά τους καθήκοντα», είπε ο Νάγκελ σε εκδήλωση της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

«Σε περίπτωση πιθανών συγχωνεύσεων, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα που θα εκπληρώνει αυτό το καθήκον όσο το δυνατόν καλύτερα», σχολίασε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε κανέναν από τους δύο δανειστές.

Η UniCredit συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων τραπεζών στην Ευρώπη, με δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 ή CET1 16,2% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, παρά το γενναιόδωρο πρόγραμμα διανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Αυτό υποδηλώνει ότι η UniCredit έχει τη χρηματοοικονομική ικανότητα να σχεδιάσει μια βιώσιμη εξαγορά.

Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανό να είναι πολιτικά φορτισμένη, δεδομένου ότι ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας κυριαρχείται από δύο μεγάλα ιδρύματα: Deutsche Bank και Commerzbank.

Η πώληση της Commerzbank στην UniCredit θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για την Deutsche Bank και θα αφήσει την Commerzbank υπό ξένο έλεγχο, ένα δυνητικά ευαίσθητο θέμα για μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει εκλογές το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, οπότε η εποπτική αρχή είναι απίθανο να μπλοκάρει τη συμφωνία, αν η UniCredit μπορεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα δημιουργεί μια οικονομικά υγιή μεγαλοτράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com