Γερμανία: «Παράπονα» του υπουργού Άμυνας για τον προϋπολογισμό του 2025

Γερμανία: «Παράπονα» του υπουργού Άμυνας για τον προϋπολογισμό του 2025
German Chancellor Olaf Scholz has taken seat to lead the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin on May 8, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP) Photo: AFP
Ο Πιστόριους είχε επιδιώξει την αύξηση των ετήσιων αμυντικών δαπανών κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε «σημαντικά λιγότερα» από όσα ζήτησε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2025.

Ο Πιστόριους είχε επιδιώξει την αύξηση των ετήσιων αμυντικών δαπανών κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025. Ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχουν σχολιάσει το ποσό που θα λάβει.

Το Reuters σημειώνει πως λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέπληξε τους συμμάχους του ανακοινώνοντας μια «Zeitenwende» -ιστορική καμπή, στα γερμανικά- με ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επαναφέρει τον στρατό σε ταχύτητα.

«Αυτό είναι ενοχλητικό για μένα, διότι σημαίνει ότι δεν μπορώ να δρομολογήσω ορισμένα πράγματα τόσο γρήγορα όσο απαιτεί η “Zeitenwende” και η κατάσταση των απειλών» δήλωσε ο Πιστόριους.

«Πρέπει να προσαρμοστώ σε αυτό και να κάνω το καλύτερο δυνατό» δήλωσε ο Πιστόριους αναφερόμενος στον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2025.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό που συνήφθη την Παρασκευή υπόσχεται να διατηρήσει τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσει μια στρατιωτική αναμόρφωση, με 30 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ το 2028 για να συμμορφωθεί με τον στόχο, παρά το γεγονός ότι το ειδικό ταμείο θα εξαντληθεί.

Ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός που συμφωνήθηκε την Παρασκευή προβλέπει συνολικά 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028, «περισσότερα από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Γερμανίας» ανέφερε ο Πιστόριους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com