Γερμανία: Στόχος η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Γερμανία: Στόχος η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

«Για την κυβέρνηση ισχύει απαράλλαχτη η θέση ότι πολιτικός στόχος παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στην Eυρωζώνη»

«Για την κυβέρνηση ισχύει απαράλλαχτη η θέση ότι πολιτικός στόχος παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στην Eυρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Steffen Seibert τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει απόλυτη ομοφωνία γι αυτό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα βήματα και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς της τρόικας. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και σε αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή της και η Αθήνα», συμπλήρωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως κεντρικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρας μας, το οποίο –όπως είπε χαρακτηριστικά- έχει επανειλημμένα παραταθεί και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση κεφαλαίων.

Σε ερώτηση για το αν εξετάστηκε για την Ελλάδα μια λύση στο πρότυπο της Κύπρου, απάντησε: «Υπάρχουν στην ΕΕ οι γενικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι, όμως, εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ειδική κατάσταση καθε χώρας.Εικασίες για παραλληλισμούς δεν οδηγούν πουθενά».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Martin Jecker,ερωτηθείς για την πρόσφατη τοποθέτηση του Wolfgang Sheuble, κατά την οποία απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Grexit, σχολίασε: «η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης (…) η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω. Ο κ.Σόιμπλε δεν συμμετέχει σε εικασίες, μόνο πού και πού σε συζητήσεις».

Σε ερώτηση για τις δηλωσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο ARD, σχολίασε: «η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ οψιν της τη θετική εκτίμηση του Έλληνα υπουργού για την ταμειακή κατάσταση της χώρας, αλλά δεν σχολιάζει τέτοια θέματα».

Ωστόσο, αναφερόμενος στην την διαβεβαίωση του κ. Βαρουφακη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλους τους πιστωτές της, σημείωσε: «αυτό προκύπτει και από την συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου (…)στις προσωπικές συναναστροφές των δυο υπουργών υπήρχε πάντα σεβασμός».

Απαντώντας, επίσης, ερώτηση για το αν ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κάνει «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ελλάδα, όπως τον κατηγόρησε ο Πάνος Καμμένος, ο εκπρόσωπος το γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «όχι, αυτά είναι ανοησίες και το γνωρίζετε».