Γερμανικά ΜΜΕ: Νικητής ο Σόιμπλε αλλά…
- 21/02/2015, 11:16
- SHARE
Πώς βλέπουν τη συμφωνία οι Γερμανοί αξιωματούχοι, τα κόμματα και τα ΜΜΕ της Γερμανίας.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το χθεσινό Eurogroup απασχολεί σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία παρακολούθησαν με συνεχή κάλυψη τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα» και αναφέρεται σε «επικράτηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. Χρόνια στο Κουρμπέτι. Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα -και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα. Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της σελίδα. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει, επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ, ότι «μετά την συμφωνία δεν υπάρχει πλέον λόγος για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων», ενώ κάποιοι ειδικοί κανόνες θα μπορούσαν να επανεισαχθούν για τις ελληνικές τράπεζες, με το όρο ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επέκταση του προγράμματος.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) έχει τίτλο «Στην Ένωση (CDU/CSU) υπάρχει σκεπτικισμός» και αναφέρεται στην αντίδραση του επικεφαλής της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η Μπούντεσταγκ μπορεί να εγκρίνει την συμφωνία. Επισημαίνει επίσης ότι «αναλυτές πιστεύουν ότι πρώτα πρέπει να περιμένει κανείς να δει ποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα προτείνουν οι Έλληνες» και παραπέμπει στον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος έγραψε στο μπλογκ που διατηρεί στους New York Times ότι την Παρασκευή δεν υπήρξε πραγματικό αποτέλεσμα. «Φαίνεται σαν ήττα για την Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα λυθεί. Είναι μια ήττα, μόνο αν οι Έλληνες την δεχθούν ως τέτοια», προσθέτει.
Το ρεπορτάζ στο γερμανικό ραδιόφωνο Δυτικής Γερμανίας WDR έχει τίτλο «Η νίκη του Σόιμπλε επί του Βαρουφάκη» και κάνει λόγο για απομόνωση της Ελλάδα στο Eurogroup και ανάληψη από την πλευρά της Αθήνας του 100% των δεσμεύσεων που ίσχυαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική σελίδα του, όπου τις τελευταίες ημέρες διατηρεί συνεχή ροή ειδήσεων για την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει: «Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Έλληνες σε αυτή την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συνάντηση κρίσης αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα. Η κριτική για την αίτηση της νέας κυβέρνησης Αριστεράς-Δεξιάς για παράταση της οικονομικής βοήθειας χωρίς τις απαιτούμενες καθαρές δεσμεύσεις ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για την διάθεση συμβιβασμού. Η Αθήνα είχε διανύσει «δέκα μίλια αντί για ένα μίλι», δήλωσε. Το Eurogroup διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά σκληρά. Αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει την δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε ‘Ή αυτό ή τελειώσαμε’».
Οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων
Επιφυλακτική εμφανίζεται η Ένωση Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την χθεσινοβραδινή συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Αντιθέτως, την συμφωνία χαιρετίζουν οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά εκφράζει την ικανοποίησή της διότι «άλλες χώρες της Ευρωζώνης φρέναραν το Βερολίνο».
Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου Χανς Μίχελμπαχ θεωρεί ότι η συμφωνία δεν μπορεί ακόμη να ψηφιστεί από την Μπούνστεσταγκ. «Χωρίς αξιόπιστες αντιπαροχές από την Αθήνα, η συμφωνία δεν αξίζει τίποτα», δηλώνει και τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει να την ξεφορτωθεί η Ελλάδα με άδειες υποσχέσεις», ενώ δεν θεωρεί εφικτό να μπορέσει να ψηφίσει η Μπούντεσταγκ πριν από το τέλος του μήνα.
«Η Βουλή πρέπει να εξετάσει την ουσία των όρων. Πριν από οποιαδήποτε έγκριση χρειάζεται απόλυτη σαφήνεια και αξιοπιστία σε όλες τις λεπτομέρειες και εγγυήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής.
«Είναι απίστευτο με πόση άγνοια πιέστηκε στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση. Είναι καλό που άλλες χώρες της Ευρωζώνης φρέναραν την γερμανική κυβέρνηση με την ανυποχώρητη με το ‘όλα ή τίποτα’ στάση της. Τώρα η Αθήνα έχει τουλάχιστον κερδίσει χρόνο και κάποιο περιθώριο ελιγμών. Οι παράλογοι όροι όπως ο στόχος για πλεόνασμα 3% φαίνεται να βγήκαν από το τραπέζι», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Την συμφωνία χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «καλό συμβιβασμό» και πρόσθεσε ότι οι σκληροί των δύο πλευρών αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν. Το αν στους Έλληνες δόθηκε αέρας να αναπνεύσουν, θα φανεί την Δευτέρα, πρόσθεσε.