Οι γερμανικές αντιδράσεις στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ συνεχίζονται

Οι γερμανικές αντιδράσεις στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ συνεχίζονται

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης «βλέπει» κίνδυνο για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Για τους κινδύνους που επιφυλάσσει μακροπρόθεσμα η πολιτική χαμηλών επιτοκίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ο Διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, διευκρινίζοντας πάντως ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη είναι δικαιολογημένη.

«Ακόμη κι εάν μια επεκτατική νομισματική πολιτική δικαιολογείται με βάση την εικόνα των τιμών, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τις πολλές προκλήσεις οι οποίες συνδέονται με ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη και πρόσθεσε ότι η επίδραση από τα χαμηλά επιτόκια με το πέρασμα του χρόνου εξασθενεί, ενώ οι κίνδυνοι ενισχύονται, απειλώντας την μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί να πάμε σε αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων;

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, με το βλέμμα στον χαμηλό πληθωρισμό, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πάντως ότι, αν και περιμένει χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού. «Για να το πούμε πολύ ξεκάθαρα: η ΕΚΤ δεν περιμένει σενάριο αποπληθωρισμού», δήλωσε και διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και όχι σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Προειδοποίησε πάντως ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να παραμένουν πολύ χαμηλά για πολύ καιρό: «Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες αυξάνονται ιδιαίτερα όταν το φάρμακο των χαμηλών επιτοκίων εξελίσσεται σε μόνιμη θεραπεία, ενώ η αποτελεσματικότητα των χαμηλών επιτοκίων περιορίζεται όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ», ανέφερε και επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να καθίσταται όμηρος της πολιτικής ή των αγορών.

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν σημείωσε ότι είναι «εύθραυστη», αλλά, αντιθέτως, η ανάκαμψη της Γερμανίας θεωρεί ότι είναι «σταθερή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ