Γερμανικό μπλόκο στο αφορολόγητο όριο των Temu και Shein

Γερμανικό μπλόκο στο αφορολόγητο όριο των Temu και Shein
The Temu logo is being displayed on a smartphone screen and on a computer screen in Athens, Greece, on May 17, 2024. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι Shein και Temu έχουν δεχθεί πυρά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τους τελευταίους μήνες.

Μέτρα για τη μείωση των ανεξέλεγκτων μαζικών εισαγωγών προϊόντων χαμηλής αξίας από χώρες εκτός ΕΕ περιλαμβάνει το «Σχέδιο δράσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο» που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, με επικεφαλής τον υπουργό Robert Habeck.

Το έγγραφο, όπως επικαλούνται διεθνή μέσα, αναφέρεται συγκεκριμένα στις Temu και Shein, τις δύο ασιατικές εταιρείες. Οι εν λόγω πάροχοι εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο όριο αφορολόγητης εισαγωγής 150 ευρώ στην ΕΕ, το οποίο τους επιτρέπει να αποστέλλουν μεγάλο αριθμό πακέτων κάτω από αυτό το όριο στους καταναλωτές, χωρίς πρόσθετους φόρους.

Οι Shein και Temu έχουν δεχθεί πυρά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο, η Handelsverband Deutschland (HDE) κάλεσε τους πολιτικούς να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά των φθηνών αγορών από την Κίνα. Αυτή την άνοιξη, γερμανικές οργανώσεις καταναλωτών κατηγόρησαν τον Temu για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μια κατηγορία που αρνήθηκε ο ταχέως αναπτυσσόμενος διεθνής βραχίονας ηλεκτρονικού εμπορίου του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού PDD Holdings.

Ωστόσο, οι πλατφόρμες είναι δημοφιλείς μεταξύ των Γερμανών αγοραστών. Η έρευνα αποκάλυψε ότι μέχρι την περασμένη άνοιξη, το 43% των καταναλωτών είχε ήδη κάνει μια αγορά από τη Shein ή/και την Temu.

“Όποιος ψωνίζει μέσω Διαδικτύου πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε ασφαλή και αβλαβή προϊόντα. Οι τοξικές ουσίες δεν ανήκουν στα ρούχα ή στα παιχνίδια”, είπε ο Χάμπεκ. Οι γερμανικές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα πρέπει «να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από άλλες που παρακάμπτουν τους ισχύοντες κανόνες» ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών εποπτείας της αγοράς και των τελωνείων. Συνεπώς, θα πρέπει να διενεργούν συντονισμένους ελέγχους.

Ο Χάμπεκ καλεί την Επιτροπή της ΕΕ να συλλέξει δεδομένα για παραβιάσεις από τις πύλες σε ένα «κόμβο δεδομένων». «Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αρκετά υψηλές ώστε να έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα», λέει. Το υπουργείο θέλει επίσης να υποχρεώσει τους κατασκευαστές να αποθηκεύουν πληροφορίες για την ασφάλεια των προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας στο ψηφιακό διαβατήριο του προϊόντος. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, οι αρχές διαπιστώνουν ολοένα και περισσότερο ελλείψεις και παραβιάσεις των κανονισμών σε προϊόντα από τρίτες χώρες που αποστέλλονται στην Ε.Ε